Dit was het snoepgoed van 2016

In 2016 was het aanbod van nieuwe attracties in de pretparken in Nederland en België en in de ons omringende landen heel divers. De top 15 van het snoepgoed van 2016.

Opvallend bij de nieuwe attracties in 2016 in pretparken in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk was dat elk land minstens één nieuwe achtbaan mocht bijschrijven. De achtbanen trokken de aandacht, maar bezoekers konden ook genieten van nieuwe shows, een darkride en een sprookje. Dit waren de nieuwe blikvangers van 2016…

Taron in Phantasialand

1. Taron en Raik in Phantasialand

Phantasialand kreeg in 2016 liefst twee nieuwe achtbanen: Taron en Raik. Taron is meteen het paradepaardje van het Duitse pretpark, met twee katapultlanceringen en een topsnelheid van honderd kilometer per uur. De treinen van Taron schieten door donkere holen, rakelings over vulkaangesteente en imponerende basaltstaven en dicht langs massieve rotspartijen. De tweede achtbaan in het ook nieuwe themagebied Klugheim is Raik, een rollercoaster voor de hele familie. De treintjes van Raik worden achteruit omhoog getakeld. Vervolgens leggen de passagiers het traject eerst voorwaarts en dan achterwaarts af.

> Taron startte met stokjes op een houten plaat
> Filmmuziek, maar zonder film

Lost Gravity in Walibi Holland

2. Lost Gravity in Walibi Holland

De laatste nieuwe achtbaan in het pretpark dat ooit door het leven ging als ‘Rollercoaster Capital of Europe’ dateert alweer uit 2002. Toen ging de 46 meter hoge Goliath open. Sinds 24 maart 2016 heeft Walibi Holland er weer een nieuwe rollercoaster bij: Lost Gravity. De felgeel en zwart geblokte achtbaan is 32 meter hoog en gaat tweemaal over de kop. Rapper Mr. Polska is verantwoordelijk voor de soundtrack van de nieuwe thrill ride. Lost Gravity wordt geprezen om de spannende eerste afdaling, de airtime-heuvels en de intense ervaring van zwaartekracht, met name omdat de achtbaan geen schouder- maar heupbeugels heeft.

Pulsar in Walibi Belgium

3. Pulsar in Walibi Belgium

Pulsar, zo heet de wereldprimeur die Walibi Belgium in 2016 presenteerde. Een tienduizend kilo wegende boot wordt tot 45 meter hoog heen en terug gekatapulteerd in een U-vormige baan. In het midden schiet de boot door het water, wat een gigantische splash tot gevolg heeft. De vaartuigen bereiken een ongelooflijke snelheid van honderd kilometer per uur. Een ritje in Pulsar duurt ruim een minuut. De splashcoaster werd door de International Association of Amusement Parks and Attractions (IAAPA) verkozen tot beste nieuwe attractie ter wereld.

> Pulsar bij voorbaat bekroond

Mount Mara in Bobbejaanland

4. Mount Mara in Bobbejaanland

In Bobbejaanland werd het themagebied Adventure Valley uitgebreid. Naast The Forbidden Caves, King Kong en Banana Battle is er nu ook Mount Mara. Voor deze belevenis gebruikte het pretpark de bestaande overdekte achtbaan Revolution. Door de bezoekers virtual reality-brillen op te laten zetten, ontstaat een compleet nieuw avontuur. De rollercoaster neemt gasten nu – net als bij The Forbidden Caves – mee naar het fictieve Aziatische land Khyonesië. Boze geesten hebben er voor een enorme vulkaanuitbarsting op de mysterieuze berg Mount Mara gezorgd. Met een razendsnelle quad proberen berijders de vurige lavazee voor te blijven. Mount Mara werd na seizoen 2022 weer gewoon Revolution.

> Mount Mara is een duivelse berg

Pinokkio in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

5. Pinokkio in de Efteling

Op 24 maart 2016 opende het 29e sprookje in het Sprookjesbos van de Efteling. Tussen Roodkapje en De Rode Schoentjes nestelde zich Pinokkio, de van oorsprong Italiaanse vertelling over de houten pop die graag een echt jongetje wil worden. Het nieuwe sprookje bestaat uit drie fantasierijke en zeer gedetailleerde onderdelen. Bezoekers werpen eerst een blik in de pittoreske werkplaats van timmerman Gepetto. Vervolgens komen ze de sluwe kat en vos tegen en uiteindelijk arriveren ze bij een haventje waar ze oog in oog komen te staan met een reusachtige monstervis.

Mickey and The Magician in Walt Disney Studios Paris - Foto: (c) Disney

6. Mickey and the Magician in Walt Disney Studios

Walt Disney Studios Park kreeg in 2016 de nieuwe musicalvoorstelling Mickey and the Magician, waarin Mickey Mouse er van droomt ooit een succesvol tovenaar te worden. De show volgt het klassieke Disney-concept: de hoofdrolspeler moet de hulp van zijn vrienden inroepen om zijn eigen krachten te ontdekken. De show heeft alles wat je van een professionele voorstelling van Disney mag verwachten: de fameuze karakters, live performers, indrukwekkende speciale effecten en onvergetelijke muziek. Mickey and the Magician krijgt van de bezoekers het predicaat ‘Broadway-kwaliteit’ mee.

Showkostuums in de schijnwerpers

Baa Express in  Ierland in Europa-Park

7. Ierland in Europa-Park

Europa-Park werd in 2016 nog iets Europeser: het groene Ierland werd het nieuwste land van het Duitse pretpark. In een idyllisch Iers vissersdorpje gelegen tussen Frankrijk en Engeland vinden vooral kinderen veel van hun gading, zoals schommelschip Dancing Dingie, kinderachtbaan Ba-a-a Express en een tractorrit. Ierland herbergt tevens een grote overdekte speelhal waar de kleine bezoekers naar hartenlust kunnen spelen en ravotten. De ouders kunnen dan genieten van de typische gerechten van Ierland.

Fatamorgana in Tivoli in Kopenhagen

8. Fatamorgana in Tivoli Gardens

De attractie Fatamorgana in Tivoli in Kopenhagen is een uitzichttoren en een baan met botsautootjes in één. Bezoekers kunnen in kleine gondels langs een 45 meter hoge toren naar boven zweven. Er zijn twee verschillende soorten gondels: open schuitjes waarin de berijders met het gezicht naar voren zitten en stoeltjes waarin de passagiers met de rug naar het midden en met het gezicht naar buiten zitten. Onder het instapplatform van de uitzichttoren bevindt zich een baan met botsautootjes speciaal bedoeld voor kinderen. Fatamorgana is een succesvolle doorontwikkeling van de bekende attractie Condor van de Duitse fabrikant Huss.

> Pretparken hebben hun wortels in Kopenhagen
> Een pretpark midden in de stad, gaat dat?

Wild Wings in Duinrell

9. Wild Wings in Duinrell

Duinrell onthulde op 21 april 2016 Wild Wings, een stoere, 22 meter hoge draaimolen waarin piloten zelf kunnen bepalen hoe vaak ze over ondersteboven vliegen. Door de vleugels van het eigen stoeltje te bewegen kunnen de echte durfals wel tot veertig keer over de kop gaan. Vergelijkbare attracties staan onder meer in het Duitse Holiday Park en Legoland Deutschland en Nigloland in Frankrijk.

The Walking Dead Breakout - © Beeld: Movie Park Germany/AMC film

10. The Walking Breakout in Movie Park Germany

De nieuwe attractie voor 2016 van Movie Park Germany is uitsluitend bestemd voor mensen met lef. Het filmpark opende de horrorattractie The Walking Dead Breakout. Echte acteurs en huiveringwekkende decors uit de bekende Amerikaanse televisieserie The Walking Dead jagen de gasten de stuipen op het lijf. Wie trek heeft in een extra portie adrenaline moet voor de intensieve en zelfs bloederige live-belevenis een aanvullend toegangskaartje kopen van vijf euro.

> Permanent griezelen in Movie Park Germany

Discobélix in Parc Astérix

11. Discobélix in Parc Astérix

De hoofdrol in de attractie Discobélix van Parc Astérix is weggelegd voor een discus van tien meter doorsnee. Op de grote schijf nemen veertig bezoekers plaats die vervolgens over een traject van tachtig meter op hoge snelheid al draaiend heen en weer rijden. De attractie is niet nieuw: in Plopsaland heet het gevaarte De Grote Golf en Movie Park Germany noemt het ritje Crazy Surfer. Maar Parc Astérix verbindt er een eigen verhaal aan, namelijk dat Obelix – dankzij de toverdrank die de Galliërs onoverwinnelijk maakt – indruk maakt als discuswerper op de Oude Spelen. Van krachtpatser Obelix staat een zes meter hoog standbeeld bij Discobélix.

> Obelix als fatale discuswerper

Timber in Walibi Rhône-Alpes - Foto: Walibi Rhône-Alpes / Benoît Gillardeau

12. Timber in Walibi Rhône-Alpes

Walibi Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk kreeg in 2016 Timber, een 17 meter hoge en 446 meter lange houten achtbaan. De ruim vier miljoen euro kostende baan is gethematiseerd rond een ouderwetse houtzagerij. Timber staat in het nieuwe themaland Explorer Adventure.

Ninjago The Ride in Legoland Billund

13. Ninjago The Ride in Legoland Billund

In Ninjago The Ride maken bezoekers een 3,5 minuut durende tocht langs grote filmschermen waarop zij voorwerpen als vuurstralen en sneeuwballen kunnen afvuren. Het schieten op de doelen onderweg gebeurt echter niet met pistoolvormige attributen, maar met de handen. Een interactieve darkride waarbij met werpgebaren op doelen wordt geschoten is een wereldprimeur voor Legoland Billund. Maar heel erg veel enthousiasme riep het nieuwe concept niet op: bezoekers klaagden dat ze gedurende de hele rit hun handen boven de voorkant van het karretje moeten houden en dat het niet duidelijk is wie op wat schiet. De aloude shooter met het vertrouwde schiettuig heeft van deze nieuwe ontwikkeling nog niet veel concurrentie te duchten.

AeroSpin in Liseberg

14. AeroSpin in Liseberg

Liseberg tilt zijn bezoekers naar 35 meter hoogte in de attractie AeroSpin. Eenmaal boven kunnen de 24 vliegers zelf kiezen of ze een rustig tochtje met mooi uitzicht over Göteburg maken of een wilde rit met tientallen omwentelingen om de eigen as. Door de vleugels aan beide zijden van het stoeltje te bewegen vliegt een gast over de kop zo vaak hij of zij wil. Deze attractie is een broertje van de nummer 9 in deze top 15: Wild Wings van Duinrell. Beide attracties zijn afkomstig van de Duitse fabrikant Gerstlauer. Wild Wings heet in de catalogus Sky Fly, AeroSpin heeft van huis uit de naam Sky Roller.

> Dive coaster Valkyria voor Liseberg

The good, The bad and a Horse in Attractiepark Slagharen

15. The good, the bad and a horse in Slagharen

Attractiepark Slagharen hield het simpel in 2016: het pretpark in Overijssel presenteerde in El Teatro de film The good, the bad and a horse. De bijna elf minuten durende animatiefilm werd aangeprezen met de slagzin ‘A wild 4D-ride through the wild west’. Door het westernthema past de film heel goed bij Slagharen, dat het wilde westen als rode draad heeft. In de film gaat een jonge sheriff op zijn appel-etende paard achter een beruchte boef aan.

Heidi The Ride in Plopsaland De Panne

Flop Heidi The Ride in Plopsaland

Heidi The Ride werd onbedoeld de flop van 2016. Want de houten achtbaan van Plopsaland De Panne kon niet open voor het publiek. Plopsaland draaide enkele maanden zonder geldige milieuvergunning en was bang voor klachten over de nieuwe rollercoaster. Inmiddels zijn de problemen opgelost, zodat de in een bergdorpje verpakte ‘woodie’ in 2017 open kan. De op het beroemde boek over en de tekenfilms van Heidi geïnspireerde baan is 23 meter hoog en 681 meter lang. De treinen halen een maximale snelheid van 71 kilometer per uur. Het Vlaamse pretpark heeft de afgelopen maanden gebruikt om langs een deel van het traject houten schotten te monteren, wat het geluid van treintjes en bezoekers moet reduceren. De achtbaan is haast identiek aan The White Lightning in het pretparkje Fun Spot America in het Amerikaanse Orlando.

2016 © Tekst: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen