De bouw van Euro Disneyland - Foto: © Disney

30 jaar pact tussen Frankrijk en Disney

In 1987 tekenden de Franse overheid en The Walt Disney Company een overeenkomst die de weg vrijmaakte voor Euro Disneyland.

Op 24 maart 1987 werd de overeenkomst getekend tussen de Franse autoriteiten en The Walt Disney Company. Het pact plaveide de weg voor Euro Disneyland en meteen ook voor de realisatie van een compleet nieuwe stad ten oosten van Parijs. De overeenkomst werd getekend in Hôtel Matignon in Parijs, de officiële residentie en werkplek van de premier; in 1987 was dat Jacques Chirac. Hij bezegelde de overeenkomst met Disney-baas Michael Eisner. Er werden die dag ook nog deelovereenkomsten gesloten, onder meer met vervoerder RATP die RER-lijn A4 zou doortrekken van de stad Torcy tot aan het Disney-resort.

Bietenboeren

Al sinds begin jaren zeventig had de streek ten oosten van Parijs het moeilijk zich economisch te ontwikkelen. Op slechts dertig kilometer van de Franse hoofdstad waren het nog voornamelijk bietenboeren die er hun bedrijf voerden. De focus was jarenlang vooral gericht op het westen van Île-de-France, met onder meer het hypermoderne bloeiende zakendistrict La Défense. De Franse overheid wilde de balans rond Parijs herstellen door de economische ontwikkeling ten oosten van de Lichtstad aan te jagen. The Walt Disney Company werd gezien als een goede motor voor economische groei.

De bouw van Euro Disneyland - Foto: © Disney

Zoektocht

De ambities van de Franse overheid en het Amerikaanse bedrijf waren hetzelfde: van Marne-la-Vallée de grootste toeristische bestemming van Europa maken, waardoor het gebied ook economisch zou gaan floreren. Op 24 maart 1987 vonden Frankrijk en The Walt Disney Company elkaar. Daaraan was voor Disney al een zoektocht van enkele jaren voorafgegaan: de multinational zocht lang naar een geschikte vestigingsplaats voor het Europese filiaal van Disneyland. In 1985 was het aantal geschikte locaties teruggebracht tot vier, waaronder Alicante en Salou in Spanje en Marne-la-Vallée in Frankrijk.

Michael Eisner (links) en premier Jacques Chirac bezegelen de overeenkomst voor de realisatie van Euro Disneyland - Foto: © Disney

2.230 hectare land

Disney koos uiteindelijk voor Frankrijk, vanwege de onmiddellijke nabijheid van Parijs, de centrale ligging in Europa en de toezeggingen die de Franse regering deed. Vijftien maanden lang werd er door de overheid en het Disney-concern onderhandeld over de hoofdovereenkomst, die uiteindelijk in maart 1987 getekend werd. The Walt Disney Company zou zorgen voor de ontwikkeling van 2.230 hectare land, de Franse staat was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van dorpen en stadskernen, de aanleg van spoor en stations en de uitbouw van snelweg A4. In het pact werd overeengekomen dat Disney een themapark, hotels en een golfbaan zou bouwen.

De bouw van Euro Disneyland - Foto: © Disney

Dertig jaar

Inmiddels is Marne-la-Vallée een feit: de bevolking groeide van 150.000 in 1985 naar 320.000 in 2013. Disney bouwde een tweede themapark – Walt Disney Studios – en bouwde samen met Center Parcs aan een nieuw vakantiepark: Villages Nature. De overeenkomst tussen Frankrijk en Disney was oorspronkelijk voor dertig jaar, tot aan 2017. In september 2010 werd het contract echter verlengd, tot 2030.

Disneyland, anno 1992

2017 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Disney

Meest bezochte parkprofielen