Kolossaal piratenschip uit Tiel

In Tiel wordt gewerkt aan een twintig meter lang piratenschip voor een waterpark in Israël.

Waterspeelschip van Zephir Objects

Bij Zephir Objects in Tiel wordt gewerkt aan een twintig meter lang piratenschip. Het waterspeelschip is bestemd voor Shefayim, één van de grootste waterparken van Israël.

Nederlandse bedrijven nemen een vooraanstaande positie in in het ontwerp en de productie van attracties voor pretparken. Vekoma Rides, ETF Rides, Lagotronics, P&P Projects, Jora Vision en Jora Entertainment, het zijn bekende namen in de internationale themaparkenbranche. Ook waterparken – steeds vaker een ‘second gate’ bij attractieparken – doen regelmatig een beroep op Nederlandse bouwers.

Glijbaan van Van Egdom in Aqua Mexicana in Attractiepark Slagharen

Glijbanen en waterattracties

Een bekende speler op het terrein van waterparken is Van Egdom in De Meern. Het Utrechtse bedrijf levert waterglijbanen in alle soorten en maten, onder meer voor Aqua Mexicana in Attractiepark Slagharen en Aqualibi in Walibi Belgium. Van Egdom bouwt ook waterattracties voor pretparken – zoals Aqua Shute in Duinrell en Dino Splash in Plopsa Coo – en waterspeeltuinen in de vorm van een fort of een schip. Op dit moment wordt hard gewerkt aan een gigantisch waterspeelschip voor het Israëlische waterpark Shefayim. De vier glijbanen voor dit piratenschip worden bij Van Egdom zelf vervaardigd, de 20 meter lange boot wordt in opdracht van het Utrechtse bedrijf gefabriceerd bij Zephir Objects in Tiel.

Waterspeelschip van Zephir Objects

Grootste speelschip

Zephir Objects is specialist in het werken met polyester. De producten van het Gelderse bedrijf komen vooral terecht in zwembaden, van kleuterbaden tot subtropische zwemparadijzen. Een waterspeelschip bouwen is niet nieuw voor Zephir Objects; het bedrijf vervaardigde boten van 2 tot 12 meter. Het grootste schip uit hun armada – en nog steeds het grootste in West-Europa – is het speelschip in vakantiepark De Meerpaal in het Zeeuwse Zoutelande. Maar in de productiehal in Tiel wordt nu gewerkt aan een nóg groter waterspeelschip. Met een afmeting van 20 meter lang, 4,5 meter breed en 9 meter hoog en met drie dekken is dit speelobject met recht ‘mega’ te noemen.

Waterspeelschip van Zephir ObjectsAlle zeilen bijzetten

“Het wordt een schip dat zijn weerga niet kent in Europa, zeker niet qua grootte”, vertelt Peter van der Spiegel, directeur en eigenaar van Zephir Objects. “Voor ons is het een ware uitdaging. We hebben alle zeilen moeten bijzetten wat betreft de ruimte, inventiviteit en creativiteit. De grootste uitdaging is dat het complete schip op transport moet naar Shefayim Water Park, op twintig minuten ten noorden van Tel Aviv. En wel in vijf containers. Vandaar dat we gekozen hebben voor een demontabel geheel: elk van de vijf secties van het schip wordt hier in onze productiehal in Tiel gebouwd.”

Drie dekken

Het mega-speelschip voor Shefayim Water Park telt drie dekniveaus, twee masten waarvan één met een ‘tippin’ bucket’ (een enorme emmer met driehonderd liter water die regelmatig kantelt), waterspuitende kanonnen en een stuurwiel, papegaaien en piraten als decoratie. Het piratenschip wordt door Zephir Objects gebouwd in opdracht van Van Egdom, dat zelf vier grote glijbanen voor het schip maakt.

Waterspeelschip van Zephir Objects

Geen sinecure

Ondanks de grootte van het schip en de uitdagingen van het vervoer over bijna 4.500 kilometer zijn er aan de kwaliteit en afwerking geen concessies gedaan. “En daar zijn we trots op”, zeggen projectleiders Bart Savekoul en Yan Wolff. “Een schip van deze afmetingen bouwen en vervoeren is geen sinecure. Elk detail, zowel constructief als decoratief, moet kloppen om te kunnen voldoen aan onze hoge standaardeisen.” In het waterspeelschip zijn diverse materialen verwerkt, zoals staal, hout, PU-schuim en glasvezelversterkte kunststof ofwel polyester. Over enkele weken verlaat het schip de productiehal in Tiel en zet koers naar Israël. In twee weken tijd wordt het schip ter plekke geassembleerd, zodat bij de start van het nieuwe toeristenseizoen kinderen en hun ouders kunnen genieten van de majestueuze waterspeelplaats.

> Golf van waterparken

28-1-2017 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Zephir Objects, Attractiepark Slagharen
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen