Guardians of the Galaxy in Disney's California Adventure - Artist impression: © Disney

Marvel verovert Disney, behalve in Florida

De stripfiguren van Marvel krijgen een prominente plek in Disneyland in Californië en in Hong Kong, maar Walt Disney World in Florida slaan ze over.

In Hong Kong Disneyland opende half januari de allereerste Marvel-attractie in een Disney-park. Marvel is onder meer bekend van X-Men, Spider-Man, Iron Man en de Hulk. Hongkong had de primeur met de spectaculaire vliegsimulator Iron Man Experience. De storyline rond de nieuwste aanwinst: Iron Man Tony Stark heeft een Stark Expo ingericht in Tomorrowland. Hij exposeert in het tentoonstellingsgebouw de nieuwste uitvindingen van zijn bedrijf Stark Industries. Hoogtepunt is een vlucht boven Hongkong samen met Iron Man in de Iron Wing. Het tochtje in de vluchtsimulator loopt niet helemaal vlekkeloos omdat de vijandelijke organisatie Hydra de vlucht probeert te saboteren.

Vluchtsimulator Iron Wing in Hong Kong Disneyland - Artist impression: © Disney

Marvel Super Heroes Land

Iron Man Experience is de opmaat naar een compleet nieuw Marvel Super Heroes Land, dat naast de pasgeopende Iron Man-attractie gaat verrijzen. De bestaande Buzz Lightyear Astro Blasters zal worden omgebouwd tot een interactieve darkride rond het Marvel Universe. Marvel Super Heroes Land zal nog minimaal één extra grote attractie krijgen en wordt in fases gebouwd op het terrein waar nu nog Autopia ligt.

Guardians of the Galaxy in Disney's California Adventure - Artist impression: © Disney

Guardians of the Galaxy

Ook in het originele Disneyland Resort in Anaheim bij Los Angeles zetten de karakters van Marvel voet aan grond. In het naast Disneyland gelegen California Adventure wordt de Hollywood Tower of Terror omgebouwd tot Guardians of the Galaxy: Mission Breakout. In de compleet gerestylede vrijvaltoren heeft slechterik Taneleer Tivan superhelden Guardians of the Galaxy gevangen genomen en hen te kijk gezet in een museumachtige display. Eén van hen, Rocket Racoon, wist te ontsnappen en roept nu de hulp in van de bezoekers om zijn vrienden vrij te krijgen.

Guardians of the Galaxy in Disney's California Adventure - Artist impression: © Disney

Geen Marvel in Walt Disney World

In Hongkong wordt voor Marvel een hoofdrol voorbereid en imagineer Joe Rohde – verantwoordelijk voor Guardians of the Galaxy, maar ook voor Animal Kingdom en het nieuwe Avatar Land in dat park – hintte onlangs op een grotere vertegenwoordiging van Marvel in Disney California Adventure. Op de laatste dag van 2009 kocht The Walt Disney Company Marvel Entertainment voor ruim 4,2 miljard dollar. Een fors bedrag dat Disney snel wil terugverdienen, onder meer door de stripfiguren onder te brengen in de eigen themaparken. Alleen in Walt Disney World in Florida zullen voorlopig echter geen Marvel-helden te zien zijn. Bij Orlando huizen die in een ander attractiepark.

The Incredible Hulk Coaster in Islands of Adventure - Foto: © Universal

The Incredible Hulk Coaster

Jarenlang bezat Universal de rechten op alle vijfduizend strippersonages uit het Marvel-archief. Op 1 januari 2008 liep het contract af en verdwenen Spider-Man en zijn vrienden uit de Universal Studios-parken. Alleen het contract met Islands of Adventure liep door. In dit zusterpark van Universal Studios, gelegen op slechts twintig kilometer van Walt Disney World in Florida, is een hele themazone ingericht met Marvel-stripfiguren: Marvel Super Hero Island. Daar staat onder meer een loopingachtbaan gewijd aan The Incredible Hulk en een darkride gethematiseerd rond Spider-Man. The Walt Disney Company wil bestaande contracten met derde partijen niet schenden. Om die reden wonen de helden uit de Marvel-comics niet in Walt Disney World, maar wel in Disney’s California Adventure en Hong Kong Disneyland.

4 maart 2017 © Tekst: Adri van Esch – Beeld: Disney – Foto: Universal

Meest bezochte parkprofielen