Ontwerper Eric Daman in Klugheim in Phantasialand - Foto: © Adri van Esch / Parkplanet

Award voor ontwerper Eric Daman

Imagineer Eric Daman is beloond met een Spotlight Award voor zijn vele succesvolle ontwerpen voor diverse Europese attractieparken. De laatste jaren is Daman huisontwerper van Phantasialand.

“Ik zal nooit iets tekenen dat ik zelf niet mooi vind; mijn hart moet er in zitten”, zei Eric Daman in een interview. “Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ik mijn leven kan vullen met de dingen ontwerpen die ik mooi vind. En op mijn eigen tempo; ik steek er de tijd in die ik denk dat nodig is.” Dat Daman daadwerkelijk dingen ontwerpt die mooi zijn en lof oogsten blijkt uit de lijst met attracties van zijn hand. Bijna alle attracties in Phantasialand komen van zijn tekentafel: van mijntrein Colorado Adventure tot Wuze Town, van River Quest tot Talocan en Black Mamba tot Maus au Chocolat.

Vrij spel

De laatste juweeltjes die Eric Daman voor Phantasialand ontwierp zijn wildwaterbaan Chiapas en het themagebied Klugheim, met de achtbanen Taron en Raik. Het ontwerp voor Klugheim begon heel simpel, verklapt Daman: met houten stokjes op een lege vlakke plaat. “Om die stokjes heen had ik vrij spel.” Elk gebouw, elke rots, elk weggetje of bruggetje werd door Eric Daman in schaal 1 op 50 tot in detail gebouwd. “Dat werkte uitstekend: de grote hoeveelheid lagen in het ontwerp van Klugheim werden zo haarfijn zichtbaar.”

Uitzonderlijke prestaties

Halverwege de jaren negentig tekende Eric Daman voor Bobbejaanland het overdekte speelgebied Kinderland. Voor twee ontwerpen voor het Noorse Kongeparken – themagebied Graatassland en de interactieve attractie Barnas Brannstasjon – kreeg de Belgische imagineer een prestigieuze THEA Award, de Oscar van de entertainmentindustrie. In zijn prijzenkast kan Daman nu een plaatsje vrijmaken voor de Spotlight Award, toegekend door de vakjury van de Diamond Themepark Awards. Eric Daman kreeg de prijs vanwege ‘zijn uitzonderlijke prestaties, niet alleen afgelopen jaar, maar ook over zijn hele carrière gezien’.

De Sprookjessprokkelaar in de Efteling - Foto: © Adri van Esch / Parkplanet

Grote winnaar

De jaarlijkse Diamond Themepark Awards zijn prijzen die door het publiek – dit jaar meer dan 47.000 stemmers – en een vakjury worden toegekend. Met zeven awards is de Efteling de grote winnaar. Het park werd bekroond als beste pretpark van Nederland en eindigde in de gelijknamige Europese categorie op de tweede plaats, net na het Duitse Europa-Park. De Efteling kreeg ook awards voor de beste waterattractie (De Vliegende Hollander), het meest kindvriendelijke park van Nederland, de beste shows en entertainment en voor de beste dienstverlening.

Beste attracties

Walibi Belgium mag zich een jaar lang het beste pretpark van België noemen. Het park bij Brussel kreeg ook prijzen voor de beste nieuwe waterbelevenis (Pulsar) en voor Aqualibi als beste waterpark van België. Andere prijzen waren voor Duinrell (Wild Wings en Tikibad), Walibi Holland (achtbaan Goliath en Halloween), Bobbejaanland (Sledgehammer, Halloween, shows en entertainment) en Plopsaland (achtbaan Anubis The Ride, restaurant Prinsessia en kindvriendelijkheid).

Klugheim en Taron in Phantasialand - Foto: © Adri van Esch / Parkplanet

Dorpje Klugheim

Volgens de publieks- en vakjury zijn Europa-Park, Efteling en Disneyland Paris de drie beste attractieparken van Europa. De meest geprezen stalen achtbaan is Taron in Phantasialand en de beste houten rollercoaster staat in het Franse Parc Astérix: Tonnerre de Zeus. De Hollywood Tower of Terror in Walt Disney Studios kreeg een award voor beste spektakelattractie en de meest geloofde nieuwigheid van het afgelopen jaar was het dorpje Klugheim in Phantasialand.

13 april 2017 © Tekst en foto’s: Adri van Esch / Parkplanet

Meest bezochte parkprofielen