Karretjes worden koetsjes

Het Nederlandse designbedrijf JoraVision veranderde talloze karretjes van attracties in fascinerende voertuigjes.

JoraVision ontwierp Bamses Flygande Matta in Kolmarden

Het Nederlandse designbedrijf JoraVision veranderde talloze karretjes van attracties in fascinerende voertuigjes.

Een reuzenrad, een achtbaan, een draai- of zweefmolen, pretparken kloppen bij Nederlandse bedrijven nooit tevergeefs aan voor een nieuwe attractie. Maar niet alleen voor attracties is Nederlands fabricaat beroemd en geliefd, ook voor het thematiseren en decoreren van attracties kloppen parken graag aan bij Nederlandse bedrijven. Zoals dit jaar het Zweedse Kolmården Wildlife Park dat JoraVision uit Rijnsburg inschakelde voor het ontwerpen van een nieuwe draaimolen voor het kindergebied Bamses Värld.

Flygande Matta

Karretjes worden koetsjes, een treintje verandert in een draak of een rups, en vliegtuigjes krijgen de vorm van een vis, een ballon, een bij of een schuitje. Of van een vliegend tapijtje. Het kan bij JoraVision. Voor het Zweedse safari- en attractiepark Kolmården ontwierp het Nederlandse bedrijf Bamses Flygande Matta, vliegende tapijtjes als onderdeel van Bamses Värld. Het kleurrijke themagebied is helemaal gewijd aan het beertje Bamse en de tapijtjes verwijzen naar één van Bamses laatste televisieavonturen in het Verre Oosten.

Wildlife Observation Vehicles

JoraVision is inmiddels een specialist in het vormgeven van voertuigen van attracties. De attractie zelf komt van een gespecialiseerd bedrijf – in het geval van Bamses Flygande Matta van het Italiaanse Zamperla – en de Zuid-Hollandse imagineers verzorgen het design. Voor Kolmården Wildlife Park gebeurde dat al eerder met Skalmans Luftballonger (een draaimolen met zwevende luchtballonnen) en het Wildlife Observation Vehicle. Het was de eerste opdracht van JoraVision voor de Zweden: een kabelbaan van de bekende Oostenrijkse fabrikant Doppelmayr inzetten als voertuig om over de safari van Kolmården te zweven.

> Hollandse vulkanen in Frankrijk

Ride vehicles ontworpen door JoraVision

Vliegende vissen en varkens op het dak

In de loop der jaren ontwikkelde het bedrijf uit Rijnsburg ride vehicles voor talloze parken: tractors met geiten en varkens op het dak en vliegende vissen voor Drievliet, een futuristische achtbaantrein voor Walibi Belgium of een rijdende tijdmachine voor Futuroscope. JoraVision heeft zich in de afgelopen jaren ook toegelegd op het upgraden van bestaande attracties. In Drievliet kreeg de monorail uit 1968 een art deco-thema en werd een Enterprise getransformeerd tot De Kwal. Ook Kolmården Wildlife Park liet diverse bestaande attracties en faciliteiten door JoraVision thematiseren. “Een al prachtig park transformeren tot een echt themapark waar spannende verhalen worden verteld, is een waar genoegen”, zegt Sjors van Roosmalen, creatief directeur van JoraVision. “Voor Kolmården Wildlife Park voorzie ik in de toekomst nog meer spannende en fascinerende toevoegingen.”

> JoraVision groot in China

19-4-2017 © Tekstbewerking: Parkplanet – Foto’s: JoraVision
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen