Gold Rush in Attractiepark Slagharen - Foto: Hans van Kilsdonk

‘Gold Rush méér dan waardige opvolger van Looping Star’

Achtbaan Gold Rush in Attractiepark Slagharen is een ‘méér dan waardige opvolger’ van Looping Star, de oudste over-de-kop-achtbaan van Nederland.

Enkele uren na de officiële opening van de nieuwe achtbaan Gold Star is het adrenalinepeil van Niels Dijkstra weer gedaald tot normaal niveau. “Na de vierde rit bespeurde ik zelfs een wat leeg gevoel”, verklapt de marketing en sales manager van Attractiepark Slagharen. “Toen was alles op zijn plaats gevallen en vloeide de spanning weg. Ik kon heel tevreden constateren dat de techniek van de baan perfect werkt, dat de openingsshow goed verlopen was, dat alle genodigden en gasten aan hun trekken waren gekomen, dat de hapjes en drankjes in de smaak vielen en dat het niet geregend had.”

Drie keer gelanceerd

Dijkstra komt even bij van de meer dan vijftien interviewaanvragen over de nieuwste aanwinst van Attractiepark Slagharen. Vol enthousiasme heeft hij urenlang verteld over de eerste achtbaan in Nederland waarin je drie keer wordt gelanceerd. Het moment suprême was de ceremoniële opening door burgermeester Peter Snijders van Hardenberg en Slagharen-directeur Wouter Dekkers. Nadat het vuurwerk was uitgedoofd, maakten de eerste genodigden een ritje in Gold Rush. “Dat was het hoogtepunt van mijn adrenalinekick”, glimlacht Niels Dijkstra. “De eerste rit met gasten. Met Wouter Dekkers op de eerste rij, vergezeld door Milou Stoop van het Jeugdjournaal en Daniel en Ivo van Radio 538. Ivo gaf na afloop toe meteen echt wakker te zijn en vroeg zich onderkoeld af of zijn haar nog wel goed zat.”

Heftiger dan verwacht

Het gros van de reacties op Gold Rush was vergelijkbaar met die van 538-Ivo, weet Niels Dijkstra. “Het was toch iets heftiger dan ik had verwacht, dat is het oordeel dat ik het meest heb gehoord vandaag. We hebben duidelijk de verwachtingen van de gasten overtroffen, niet alleen wat betreft snelheid en heftigheid van de baan, maar ook op het vlak van aankleding en decoratie. De leukste reactie van een Gold Rush-berijder? Iemand die zich vertwijfeld afvroeg of hij zijn lenzen nog wel in had! En na de geruststellende constatering dat dat zo was besloot dat hij de volgende keer een zonnebril op zou zetten.”

Dikke tranen

Directeur Wouter Dekkers is trots op deze nieuwe aanwinst. “Met de introductie van deze eerste triple launch achtbaan en de snelste in Nederland met twee inversies denken wij met een waardige opvolger te zijn gekomen voor de oudste over-de-kop-achtbaan van Nederland: de Looping Star.” Niels Dijkstra is het met zijn chef eens: “Ik zou zelfs zeggen: een méér dan waardige opvolger. Bij het afscheid van Looping Star waren er mensen met dikke tranen in de ogen. Dat was zo indrukwekkend: dat een stuk staal zoveel emoties op kan roepen. Dus de Looping Star, die vergeten we nooit. Met die achtbaan zijn meerdere generaties opgegroeid en als eerste over de kop gegaan. We hebben in het station van Gold Rush een mooi bord gemaakt: Looping Star 1979 – 2016. Als aandenken aan deze iconische achtbaan.”

De opening van Gold Rush in Attractiepark Slagharen

Californische goudkoorts

Slagharen keek naar de toekomst en besloot Looping Star na 37 jaar te vervangen door Gold Rush. “Onze nieuwe achtbaan is spectaculairder en veel beter gethematiseerd”, vergelijkt Niels Dijkstra. “De attractie draait rond de Californische goudkoorts uit 1848, het jaar waarin James W. Marshall goud vond waardoor de Gold Rush op gang werd gebracht. Mensen betreden het Gold Rush-gebied door een imposante poort en tussen de rails van de baan ligt niet alleen de wachtrij maar ook een viewing area waar de gasten kunnen kijken naar de snelste over-de-kop-achtbaan van Nederland.”

Imago in de lift

Het goud dat Slagharen met Gold Rush gevonden heeft moet leiden tot een duidelijke stijging in het bezoekersaantal. “Tienduizenden minimaal, maar het kunnen er ook zomaar honderdduizend meer zijn”, verwacht Niels Dijkstra. “Maar nog belangrijker dan bezoekersaantallen is de boost voor ons imago. Een paar jaar geleden nog werden er grapjes gemaakt op verjaardagsfeestjes als je vertelde in Slagharen te werken. Dat is radicaal veranderd: mensen willen alles weten over onze nieuwe attracties en investeringen. Een imago is alleszeggend en tot mijn grote tevredenheid merk ik dat dat voor Vakantie- en Attractiepark Slagharen enorm in de lift zit.”

Skyline van Slagharen

Een paar uur later trekken Wouter Dekkers en Niels Dijkstra voldaan de poort van het pretpark achter zich dicht. Niels kijkt terug op de mooiste dag sinds hij in januari 2012 bij het bedrijf in dienst trad. “De opening van Aqua Mexicana was ook een kippenvelmoment; de eerste miljoeneninvestering in een nieuwe attractie sinds jaren. Maar Gold Rush heeft de skyline van Slagharen veranderd en dat doet me nóg meer. Een collega van de technische dienst zei: ‘Pas als ik ga dementeren zal ik deze dertiende april vergeten’. Ieder ziet en verwoordt het vanuit zijn eigen perspectief, maar ook ik zal deze heuglijke dag nimmer vergeten!”

Daarom zijn er bergen in Slagharen

13 april 2017 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Hans van Kilsdonk en Attractiepark Slagharen

Meest bezochte parkprofielen