Wild Eagle, de wing coaster in het Amerikaanse pretpark Dollywood

‘Holy moly, wat een prachtbaan!’

“De wing coaster van Toverland levert een ongeëvenaarde vliegervaring ”, vertelt communicatiemanager Tessa Maessen.

Er was geen Limburgse vlaai, maar de stemming was wel euforisch. Toen officieel bekend werd dat Toverland een nieuw themagebied krijgt met daarin een sensationele wing coaster kwam er een collectief gevoel van trots over de personeelsleden van het attractiepark in Sevenum. “We zijn ook naar onze medewerkers altijd heel geheimzinnig geweest over onze uitbreidingsplannen voor 2018”, vertelt communicatiemanager Tessa Maessen (foto onder). “Toen het persbericht over het nieuwe themagebied, de spectaculaire rollercoaster en de nieuwe betoverende boatride uitging, was het net lunchpauze. We hebben kopietjes mee naar de kantine genomen, en daar werd haast om gevochten, zo enthousiast was iedereen. Heel snel gingen we daarna weer over naar onze ‘missie’ van alledag: gelukservaringen creëren voor onze bezoekers. Maar op Facebook gaat het feest gewoon door: mensen feliciteren ons nog dagelijks met het gave nieuws. Ze laten weten dat ze zeker hun abonnement gaan verlengen of dat een dagje Toverland in 2018 nu al gepland staat. Ja, er is eigenlijk nog steeds alle reden om eens Limburgse vlaai te halen.”

Megabaan van topproducent

Ook Tessa zelf stak haar blijdschap over de uitbreiding van Toverland niet onder stoelen of banken. ‘Holy moly, we krijgen een prachtbaan!’, schreef ze op social media. ‘Je doet net of je heel verrast bent’, kreeg ze als reactie. “Ik wist het natuurlijk al langer”, geeft ze toe. “Maar als het écht is dat je zo’n mega-achtbaan van zo’n topproducent krijgt, als iedereen het mag weten, dan word je toch euforisch. Vervolgens beland je in een stroomversnelling; de reacties op internet waren niet bij te houden. Ik heb een prachtige week achter de rug!”

Rolls Royce onder de achtbanen

De eerste wing coaster van de Benelux – waarbij de stoeltjes zich niet óp maar náást de baan bevinden – van de befaamde fabrikant Bolliger & Mabillard, een houten achtbaan van meesterbouwer Great Coasters International, een motorbaan van de Nederlandse producent Vekoma en een draaiende rollercoaster van het Duitse Mack Rides, de achtbaancollectie van het jonge Toverland omvat het neusje van de zalm. “Noem ons kwartet gerust de ‘Big 4’”, lacht Maessen. “En ooit wordt het ook nog wel de ‘Big 5’. Ik zou onze nieuwe wing coaster niet eens de Ferrari onder de achtbanen willen noemen, maar de Rolls Royce. Waarom? Omdat achtbanen van Bolliger & Mabillard oerdegelijk zijn, robuust, zeer betrouwbaar en gemaakt met Zwitserse precisie.”

Tessa Maessen van Toverland

Gevoel van vliegen

In het selectieproces van de nieuwe aanwinst bezochten en beproefden medewerkers van het Noord-Limburgse attractiepark diverse achtbanen. Ook Tessa probeerde een aantal banen. “Ik stapte in Raptor in het Italiaanse Gardaland en in Flug der Dämonen in het Duitse Heide-Park, beide wing coasters”, vertelt ze. “Ik wist het al snel: dit zou het moeten worden. De grootsheid en het unieke gevoel van vliegen, fantastisch! Ook de anderen waren snel overstag. We wilden een baan die een spectaculaire vliegervaring creëert en bij een wing coaster is dat ongeëvenaard.” Toverland-eigenaar Jean Gelissen had een doorslaggevende rol bij de keuze van de achtbaan. “Hij heeft achtbanen hoog in het vaandel. Hij was ook degene die destijds besloot dat Toverland niet een derde overdekte speelhal nodig had, maar een houten achtbaan. Dat was een gouden zet: door Troy kwamen wij echt op de kaart te staan!”

Anderhalf keer zo groot

Het nieuwe themagebied komt te liggen bij de vijvers achter het reeds bestaande themagebied De Magische Vallei. Toverland wordt met de uitbreiding van 7 hectare meteen anderhalf keer zo groot. De thematisering en storytelling voor het nieuwe gebied worden tot in de details uitgewerkt; op dat terrein heeft Toverland inmiddels een naam opgebouwd. “We hebben de toon gezet met De Magische Vallei en doen er nu nog een schepje bovenop”, belooft Tessa Maessen. “We gaan alle verwachtingen absoluut overtreffen, de lat ligt hoger dan ooit. We krijgen voor het eerst een achtbaan met loopings en een magische, deels overdekte boatride voor de hele familie. Op dit moment zijn we bezig met het bouwrijp maken van het gebied. We hebben een aantal bomen gekapt, maar ook diverse bomen herplant in de buurt van achtbaan Troy. Dat ziet er geweldig uit!”

Imposante vuurtoren

Naast het themagebied opent Toverland ook een nieuwe entreezone. “Dat wordt een verblijfsarea waar onze gasten lekker kunnen rondslenteren en genieten van restaurantjes, winkeltjes en een openluchtpodium waar wat mij betreft – en hier spreekt de voormalige entertainmentmanager – een zomershow op komt. Bezoekers kunnen er heerlijk een tijdje vertoeven. ‘Dwell time’ heet dat in het Engels. Een goed Nederlands woord hebben we er eigenlijk niet voor. Slentertijd? Mmm, dat klinkt niet echt, wel? Het wordt een heel tof, laguneachtig gebied met diverse gebouwen. Blikvanger wordt een imposante vuurtoren met op de begane grond een restaurant. Het is een grootse entree en daar waren we aan toe. De huidige ingang in speelhal Land van Toos had de maximale capaciteit bereikt. De nieuwe toegang past bij onze huidige statuur: een entree van allure voor een park van allure.”

Hoge ogen

De grootscheepse uitbreiding van Toverland is weer een verdere stap in de richting van meer dan een miljoen bezoekers per jaar. Nu ontvangt het attractiepark jaarlijks bijna 700.000 gasten. “We hebben veel gebruik gemaakt van de expertise van Pieter Cornelis”, vertelt Maessen. De ‘pretparkprofessor’ ontwikkelde modellen die inzicht geven in de effecten van nieuwe attracties. “De Magische Vallei levert ons – drie jaar na de opening – nog steeds rendement op. Dat gaat met het nieuwe themagebied gegarandeerd ook gebeuren. In onze langetermijnplanning staat dat we in 2026 meer dan 1,2 miljoen bezoekers per jaar willen ontvangen. Dat mag van mij ook sneller hoor! Ik heb niet de illusie dat we dat aantal volgend jaar al gaan halen, maar reken maar dat we in 2018 hoge ogen gooien. Wat ik dan roep? Holy moly, wat een prachtjaar!”

‘In Avalon zit zoveel diepte en detail’

13 mei 2017 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Toverland, Dollywood

Meest bezochte parkprofielen