DLC Concept art deel origineel

Ruim 632.000 euro voor artwork

Een historische prent van het originele Disneyland heeft bij een veiling ruim 632.000 euro opgebracht.

Walt Disney met de concept artwork van Disneyland

Een prent die Walt Disney en tekenaar Herb Ryman in 1953 maakten is verkocht voor 708.000 dollar (ruim 632.000 euro). Op de historische tekening is Disneyland in vogelvlucht te zien.

In september 1953 riep Walt Disney tekenaar Herb Ryman naar zijn kantoor. Hij wilde zijn ideeën voor een nieuw themapark visualiseren. Dat moest dringend, want Walt’s broer Roy had de tekening nodig voor het binnenhalen van sponsoren. Uit de sessie die een compleet weekend duurde kwam een legendarische tekening waarop Disneyland voor het eerst in vogelvlucht te zien was.

DLC Concept art deel origineelGrote overeenkomsten

Herb Ryman schetste op aanwijzingen van Walt Disney een park dat grote overeenkomsten vertoont met het Disneyland zoals dat uiteindelijk in 1955 opende. Het hart van park was al in de eerste ontwerpschets het kasteel van Assepoester, maar in de originele plannen stond het kasteel achterin in Fantasyland. In de twee jaren tussen ontwerp en opening verschoof het bouwwerk naar voren, om als entree van Fantasyland te dienen.

Lilliputian Land

Op de tekening van Ryman is ook een Lilliputian Land te zien, een themagebied dat uiteindelijk nooit gerealiseerd werd. Adventureland verschoof van locatie en World of Tomorrow kreeg in de definitieve uitwerking de naam Tomorrowland. Op de tekening – die ruim 1 meter bij 1,6 meter meet – is Disneyland nog ongeveer 18 hectare groot. Op dit moment meet het park in Anaheim ruim het dubbele.

Potlood en inkt

De originele conceptplattegrond van Disneyland is uitgevoerd in potlood en inkt en is op 25 juni geveild bij Van Eaton Galleries in Californië. De huidige eigenaar kocht het kunstwerk veertig jaar geleden van een Disney-medewerker die Walt persoonlijk had gekend. De verwachtingen voor de veiling waren hooggespannen; er werden biedingen van 1 miljoen dollar of meer genoemd. Uiteindelijk bleef de teller staan op 708.000 dollar, omgerekend met de koers van die dag 632.561 euro. 

25 juni 2017 © Tekst: Parkplanet
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen