Star Trek: Operation Enterprise in Movie Park Germany - Foto: © Movie Park Germany

Bezoekers redden ruimteschip U.S.S. Enterprise

Om de nieuwe Star Trek-achtbaan van Movie Park Germany is een compleet verhaal bedacht: over bezoekers die als moedige Starfleet-cadetten het ruimteschip Enterprise moeten redden.

Als enige attractiepark ter wereld heeft Movie Park Germany een officiële Star Trek-licentie voor een achtbaan. Daarmee troeft het Duitse attractiepark zelfs filmgigant Paramount af. “We zochten samenwerking met CBS Consumer Products in de Verenigde Staten en samen zetten we een project op dat voor beide partijen een mijlpaal is”, vertelt Movie Park-bedrijfsleider Thorsten Backhaus. “We zijn heel erg trots op de themawereld die nu hier ontstaan is. Onze gasten krijgen naast een adrenalinekick door onze achtbaan Star Trek: Operation Enterprise een compleet Star Trek-universum om in te duiken. Ze worden er zelf onderdeel van.”

Star Trek: Operation Enterprise in Movie Park Germany - Foto: © Movie Park Germany

Federation Plaza

“Door jarenlange ervaring met het bouwen van attracties op basis van licenties is het ons gelukt zo getrouw mogelijk aan het origineel te thematiseren”, legt Backhaus uit. Gasten stappen het Star Trek-universum binnen op het nieuwe Federation Plaza. Vanaf daar gaat de ontdekkingstocht door een duizend vierkante meter groot gebouw compleet in de stijl van Star Trek naar de nieuwe achtbaan. De rollercoaster kenmerkt zich door een ruim tienduizend kilo zwaar lanceersysteem en een voor Europa unieke veertig meter hoge ‘wokkel’, de twisted halfpipe.

Gebouwd op fameuze filmstudio’s

Star Trek: Operation Enterprise in Movie Park Germany - Foto: © Movie Park Germany

Brug van U.S.S. Enterprise

Highlights in het gethematiseerde stationsgebouw zijn holodecks, twee transporter-ruimtes en het volgens Backhaus ‘absolute klapstuk’: de origineelgetrouwe brug van de U.S.S. Enterprise NCC-1701-D uit de The Next Generation-serie. “Daar zijn we enorm trots op. De vele kleine details hebben ons op het laatst veel nachtwerk opgeleverd, maar volgens ons was dat uiteindelijk wel de moeite waard.” In de storytelling van Star Trek: Operation Enterprise worden de bezoekers opgeleid tot Starfleet-cadetten en maken zij zich gereed voor hun eerste missie.

Transporter Room in Star Trek: Operation Enterprise in Movie Park Germany - Foto: © Movie Park Germany

Gevangen in tractorstralen

Het verhaal achter de nieuwe attractie van Movie Park Germany is dat de bemanning van ruimteschip Enterprise op weg is naar een treffen met de Federaties als ze door de Borg worden aangevallen en naar het vijandelijke schip afgevoerd worden. De Enterprise is onbemand en zit in een tractorstraal gevangen. De enige redding: de Starfleet-cadetten die zich op het tijdstip van de overname op de brug van een schip in de buurt bevinden. Vanuit de transporter-ruimte worden zij naar de Enterprise ‘gebeamd’. Vanuit het ruimteschip redden zij met de shuttles de bemanning. Alleen als de beschermingsschilden van de Borg succesvol gemanipuleerd worden en de hoofdsystemen worden vernietigd kan de crew ontkomen en is de reddingsactie geslaagd.

Star Trek: Operation Enterprise in Movie Park Germany - Foto: © Movie Park GermanySterkste handelsmerk

Tijdens de missie stappen de bezoekers van het filmpark in de triple launch coaster, die naast een drievoudige lancering nog diverse andere spectaculaire baanelementen en inversies telt. “De twisted halfpipe is al van ver te herkennen en steekt naast onze vrijevaltoren High Fall als op één na grootste element boven het parksilhouet uit”, beschrijft Thorsten Backhaus de omvang. “Dat we onze bezoekers een dergelijk product kunnen presenteren is het resultaat van talloze markt- en doelgroepanalyses en enquêtes onder bezoekers. Het moest een nieuwe thrill-attractie worden met een bij ons park passende filmlicentie. Dat was en is ons sterkste handelsmerk. Over het algemeen is een solide storyline en goede thematisering onmisbaar in deze branche. Het moet een belevenis zijn met een kop en een staart, van het betreden tot het verlaten van de attractie.”

Eigen soundtrack

Voor Star Trek: Operation Enterprise werd een eigen soundtrack gecomponeerd. “We wilden iets buitengewoons en hebben daarom de muziek, die zowel buiten als binnen de attractie te horen is, laten inspelen door het Budapester Filharmonisch Orkest”, vertelt Thorsten Backhaus. “De volle klank zorgt voor een nog indrukwekkender omlijsting. Onze gasten kunnen zich hiervan zelf laten overtuigen: kapitein Jean-Luc Picard en zijn crew wachten al op ze”, nodigt bedrijfsleider Backhaus uit.

Movie Park Germany troeft Paramount af

12 juni 2017 © Tekstbewerking: Parkplanet – Foto’s: Movie Park Germany

Meest bezochte parkprofielen