Disney geeft ruim baan aan eigen sterren

Op de tekentafels bij Disney liggen diverse gloednieuwe attracties en themalanden, allemaal gebaseerd op films en karakters uit de eigen stal. 

Eén van Walt Disney’s lievelingsprojecten nadat hij Disneyland had gebouwd was een experimentele stad waarin gewoond en gewerkt werd. De stad van de toekomst zou gebouwd worden op het enorme terrein van Walt Disney World in Florida. Disney zelf maakte de verwezenlijking van zijn ideeën niet meer mee; hij stierf in 1966 en zijn ‘droomstad’ opende pas in 1982. Niet als woon- en werkstad, maar als een themapark met de naam Experimental Prototype Community Of Tomorrow, afgekort Epcot.

Internationaal shoppen in Epcot

Frozen Ever After in het paviljoen van Noorwegen in Epcot - Foto: © David Roark / Disney

Mondjesmaat Disney-sterren

Epcot was anders dan alle andere attractieparken van The Walt Disney Company. In het park waren de beroemde karakters van Disney maar mondjesmaat vertegenwoordigd en alles draaide om educatieve thema’s als energie, water, verbeelding, techniek en communicatie die de geschiedenis en toekomst van de mens laten zien. Daarnaast omvat Epcot een World Showcase waar elf landen een eigen paviljoen hebben. Het afgelopen decennium veranderde echter de insteek van Epcot: bij vernieuwde attracties werden al enkele malen filmsterren van Disney geïntroduceerd. Eind 2005 werd paviljoen The Living Seas omgedoopt tot The Seas with Nemo & Friends, en vonden de hoofdrolspelers uit de Pixar-film Finding Nemo er hun thuisbasis. Darkride El Rio del Tiempo in het paviljoen van Mexico werd in 2007 omgetoverd tot Gran Fiesta Tour starring The Three Caballeros (Donald Duck, Panchito Pistoles en José Carioca). En in 2016 opende Frozen Ever After in het paviljoen van Noorwegen. Voor deze darkride rond de immens populaire film Frozen werd de attractie Maelstrom opgeofferd.

Frozen Ever After is ‘absoluut schitterend’

Eigen filmsterren

Naast enthousiasme over Frozen Ever After klonk er ook bezorgdheid: zou Disney het experimentele en thematische karakter van Epcot verder terzijde schuiven ten gunste van de eigen filmsterren? Het antwoord is: ja. Uit de nieuwste plannen van het concern blijkt dat Disney op de ingeslagen weg voortgaat. Epcot krijgt twee grote nieuwe attracties die allebei gebaseerd zijn op eigen filmproducties. En ook de andere parken van Disney mogen vernieuwingen tegemoet zien die voortborduren op het succes van de blockbusters van Disney.

Guardians of the Galaxy in Epcot - Beeld: © Disney

Ratatouille en Marvel

In Epcot komen in 2021 – als Walt Disney World vijftig jaar bestaat – twee grote E-ticket-attracties. Bob Chapek, baas van Walt Disney Parks and Resorts, kondigde voor World Showcase de darkride Kitchen Calamity aan, een kopie van Ratatouille, The Adventure in Walt Disney Studios Park bij Parijs. Ratatouille – volgens Chapek ‘de nummer één familieattractie in Disneyland Paris’ – wordt toegevoegd aan het paviljoen van Frankrijk. Ook voor de tweede nieuwe miljoenenattractie in Epcot gebruikt Disney sterren uit zijn eigen stal. In de enorme hal waarin tot nu toe Universe of Energy was gevestigd komt Guardians of the Galaxy, gebaseerd op de sciencefictionfilm van Marvel uit 2014. Disney kocht Marvel in 2009. Het is voor het eerst dat in Orlando een Disney-attractie wordt gethematiseerd rond een Marvel-film omdat de rechten voor de meeste karakters – waaronder SpiderMan en de Hulk – bij het concurrerende Universal Studios Florida liggen.

De lobby van New York Hotel - The Art of Marvel - Beeld: © Disney

Hotel New York – The Art of Marvel

In andere parken heeft Disney die blokkade niet. In California Adventure naast Disneyland bij Anaheim werd de Hollywood Tower of Terror omgebouwd tot Guardians of the Galaxy: Mission Breakout en Hong Kong Disneyland heeft al een Iron Man Experience die de opmaat is naar een compleet nieuw Marvel Super Heroes Land. Ook in Disneyland Paris doen de bekende Marvel-figuren hun intrede. “We gaan van hotel New York een hotel maken waarop Tony Stark trots zou zijn”, voorspelt topman Bob Chapek. “Hotel New York – The Art of Marvel vervoert onze gasten naar de actievolle, inspirerende wereld van superhelden als Iron Man, The Avengers en SpiderMan.” Gasten kunnen het Marvel-universum ontdekken door middel van stripverhalen, kunst, films en kostuums, getoond in de stijl van een hedendaagse kunstgalerie.

Star Wars Millennium Falcon - Beeld: © Disney

Star Wars: Galaxy’s Edge

Andere helden uit de Disney-stal die eigen attracties en themagebieden krijgen zijn Star Wars, Toy Story en Mickey Mouse himself. De verhalen uit de populaire Star Wars-films komen tot leven in Star Wars: Galaxy’s Edge. Bob Chapek onthulde deze naam voor de Star Wars-themalanden in Disney’s Hollywood Studios in Florida en Disneyland in Californië. In elk themagebied komen twee attracties, waaronder één waarin gasten in een strijd tussen de Eerste Orde en de Resistance terechtkomen en waarin zij het gevoel hebben in hangarbaai op een Star Destroyer te zijn. Gasten zullen ook de kans krijgen om de Millennium Falcon te vliegen, waarbij ze een cruciaal aandeel hebben in het succes van de missie. In Florida verrijst tevens een indrukwekkend Star Wars-hotel waar gasten een rol hebben in een meerdaags avontuur in een ‘galaxy far far away’ en met kamers die uitkijken over het oneindige heelal.

Disney overtreft zichzelf met Star Wars: Galaxy’s Edge

Star Wars: Galaxy’s Edge - Beeld: © Disney

Onvoorspelbare wereld

Dat de rode loper uitligt voor Disney’s eigen sterren blijkt ook uit de nieuwe attractie Mickey en Minnie’s Runaway Railway. Het is voor het eerst sinds de opening van het eerste Disneyland in 1955 dat een complete attractie rondom Mickey en Minnie Mouse draait. Disney’s Hollywood Studios krijgt de primeur. In deze state-of-the-art-attractie stappen bezoekers letterlijk door het filmdoek. “Onze gasten worden meegenomen in de grappige en onvoorspelbare wereld van de met een Emmy Award bekroonde Mickey Mouse-shorts, de korte tekenfilms bekend van Disney Channel”, vertelt imagineer Kevin Rafferty. “Met behulp van nieuwe technologieën verandert de platte tekenfilmwereld in een ongelooflijke dimensionale ervaring. Dit is een van de mooiste, meest onmogelijke dingen waaraan ik ooit heb gewerkt in de bijna veertig jaar dat ik imagineer ben. Dit wordt geen kleine attractie, dit wordt een game changer.”

Toy Story Land - Beeld: © Disney

Exportproduct Toy Story Land

Naast Ratatouille is Walt Disney Studios leverancier van nog een exportproduct: een themagebied rond de Pixar-film Toy Story. In 2010 opende in het filmpark bij Parijs Toy Story Playland. Een jaar later kreeg Hong Kong Disneyland een kopie van het kleurrijke attractiegebied. Er komen nog twee Toy Story Lands aan, in zowel Hollywood Studios in Florida als in Shanghai Disneyland. De tijd dat de attracties in de pretparken van Disney eigen thema’s hadden zoals Pirates of the Caribbean, The Haunted Mansion en It’s a Small World – waar later dan weer films van worden gemaakt – lijkt over. Eérst komen de films, dan op de filmhits gebaseerde attracties en themagebieden.

Alle Disney-parken ter wereld

22 juli 2017 © Tekst: Adri van Esch – Beeld: Disney

Meest bezochte parkprofielen