De jaarrond opening werd in de Efteling op 1 april 2010 groot gevierd - Foto: © Adri van Esch

Jaarrond open is grote stap

Het jaarrond – 365 dagen per jaar – open zijn blijkt voor attractieparken een grote stap. In Europa heeft nog geen handvol parken deze stap genomen, in de Verenigde Staten zijn het er meer.

De jaarrond opening werd in de Efteling op 1 april 2010 groot gevierd - Foto: © Adri van Esch

Het jaarrond – 365 dagen per jaar – open zijn blijkt voor attractieparken een grote stap. In Europa heeft nog geen handvol parken deze stap genomen. In de Verenigde Staten zijn het er meer en daar voegt Six Flags Magic Mountain zich vanaf 1 januari bij.

In Europa is nog geen handvol parken elke dag van het jaar open. De twee parken van Disneyland Paris zijn jaarrond open en ook de Efteling is sinds 2010 het hele jaar dagelijks geopend. Sommige pretparken hebben wel delen die 365 dagen open zijn, zoals de overdekte hallen in Toverland en zwemparadijs Plopsaqua bij Plopsaland. Maar het jaarrond open houden van het complete park blijkt in Europa voor de meeste parken nog een te grote stap. Zelfs miljoenenmagneten als Europa-Park, Port Aventura en Tivoli, die ook nog eens eigen hotels hebben, hebben de sprong naar een jaarrond opening nog niet genomen.

Kosten en baten

Jaarrond open zijn heeft alles te maken met kosten en baten. Aan de ene kant staat daar de gigantische infrastructuur van een attractiepark waar men graag 365 dagen per jaar gebruik van wil maken. Aan de andere kant echter de grote kosten om zo’n park draaiend te houden afgezet tegen de geringe bezoekersaantallen in het diepste laagseizoen. Sommige parken hebben geen last van minimale bezoekersaantallen in het laagseizoen: in Florida trekken alle acht grote themaparken het hele jaar door veel bezoekers en zijn daarom jaarrond open.

Gegarandeerde bezoekers

Om een park jaarrond rendabel te houden is een vrij constante stroom van bezoekers nodig. Die kan men bereiken door te putten uit de grote aantallen toeristen die de stad of streek aandoen en door eigen verblijfsaccommodatie aan te bieden. De Efteling kan in het hotel en de bungalowparken Bosrijk en Loonsche Land drieduizend gasten herbergen; tevens gegarandeerde bezoekers voor het attractiepark. Disneyland Paris beschikt over 5800 eigen hotelkamers, 595 huisjes in Davy Crockett Ranch en binnenkort over 619 bungalows in het nieuwe Villages Nature.

Achtbaan Goliath in Six Flags

Thrill Capital

In het eerste halfjaar van 2017 trok Parijs 16,4 miljoen toeristen, allemaal potentiële bezoekers aan Disneyland Paris. Reden voor het parkencomplex van Mickey Mouse om het hele jaar open te zijn. Dezelfde reden voert het pretpark Magic Mountain – ‘The Thrill Capital of the World’ – van de Amerikaanse keten Six Flags aan om vanaf 1 januari ook jaarrond open te zijn. De regio Los Angeles waarin het om de enorme achtbanen bekende attractiepark ligt trekt jaarlijks 47 miljoen toeristen. Six Flags Magic Mountain is het vijfde park in en rond Los Angeles dat dagelijks open is: Disneyland, Disney’s California Adventure, Universal Studios Hollywood en Knott’s Berry Farm opereren al langer jaarrond.

Nieuwe marktsegmenten

“Magic Mountain wil niet alleen een vakantieoptie worden voor de vele toeristen, maar ook voor de 24 miljoen inwoners van zuidelijk Californië”, verklaart Reid-Anderson, baas van de Six Flags Entertainment Corporation, de beslissing om jaarrond open te gaan. Tot nu toe was het pretpark in Valencia, ten noorden van Los Angeles, buiten het zomerseizoen alleen in de schoolvakanties en weekenden open. Magic Mountain wil in het laagseizoen nieuwe marktsegmenten gaan aanboren, zoals schoolklassen, zakelijke groepen en gasten die verblijven in de hotels in de regio.

> Efteling is eeuwig open

27 augustus 2017 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Adri van Esch, Six Flags
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen