Concept van achtbaan Den Flyvende Ørn in Legoland Billund

Nederlander ontwerpt Lego-achtbaan

Legoland Billund krijgt een nieuwe achtbaan: Den Flyvende Ørn. De rollercoaster is een ontwerp van het Nederlandse RP Rides van Romee Popelier.

Den Flyvende Ørn – De Vliegende Adelaar – komt in het originele Legoland in Denemarken in het themagebied Legoredo. “Westernstad Legoredo is kenmerkend voor de geschiedenis van Legoland”, vertelt parkdirecteur Christian Woller. “Om die reden besloten we juist dat themaland uit te breiden en te vernieuwen. We renoveren bijvoorbeeld ook de populaire wildwaterbaan Lego Canoe.”

Ørneklippen

Familieachtbaan Den Flyvende Ørn loopt door een indrukwekkend rotslandschap. De passagiers maken een vlucht op de rug van een adelaar. Op de top van de Ørneklippen – de adelaarsrots – zien gasten een adelaarsmoeder met haar jongen, natuurlijk gemaakt van Lego-steentjes. Even later racen de treinen langs rotswanden en dierenfiguren.

Engineering van achtbanen

Den Flyvende Ørn wordt 281 meter lang en elf meter hoog. De achtbaan wordt gebouwd op een terrein van 2500 vierkante meter. “Dat waren de specificaties waar ik me aan moest houden”, vertelt Romee Popelier van RP Rides in het Limburgse Meijel. Popelier legde zich als freelancer toe op de engineering van achtbanen. De achtbaan van Zierer voor het Deense Legoland is haar eerste ontwerp dat daadwerkelijk wordt uitgevoerd. “Ik kreeg een blueprint van het park en de restricties voor hoogte en lengte en daarbinnen mocht ik alles doen. Mijn ontwerp is uiteindelijk door het befaamde Ingenieurbüro Stengel gecheckt en daarna verkocht aan Legoland Billund.”

Gouden jubileum

Dat de eerste door RPRides ontworpen lay-out voor een achtbaan het daglicht zou zien moest Romee een jaar stilhouden. Nu de plannen van Legoland Billund voor het gouden jubileum op tafel liggen, mocht ook de jonge Limburgse haar aandeel in het geheel wereldkundig maken. “Dat wachten was niet echt makkelijk nee, maar ik dacht steeds: Work in silence and let success make the noise.”

26 september 2017 © Tekst: Parkplanet – Beeld: Legoland Billund

Meest bezochte parkprofielen