De brug van USS Enterprise in Movie Park Germany - Foto: © Adri van Esch

Blij met Enterprise en Vakompire

"De verhaallijn, de thematisering, de achtbaanrit, alles rond Star Trek, Enterprise en Vakompire klopt”, zegt Movie Park-directeur Thorsten Backhaus. “Ik ben er blij mee!”

“Onze overdekte achtbaan Van Helsing’s Factory was tot nu toe mij favoriete attractie, maar tegenwoordig is dat Star Trek: Operation Enterprise”, glimlacht Thorsten Backhaus, general manager van Movie Park Germany. “Het buitengebied Federation Plaza, de gethematiseerde wachtrij, de verhaallijn rond Star Trek, de rit zelf, het klopt allemaal. De 360 graden-benadering die we bij deze attractie hebben toegepast maakt me blij en trots.”

Wow-momenten

“We waren al sinds oktober 2014 met de nieuwe achtbaan bezig en het was voor mij de eerste keer dat ik als general manager verantwoordelijk was voor het proces”, vertelt Backhaus, terugkijkend van het moment dat de eerste ideeën en schetsen op papier kwamen tot de opening begin juni van dit jaar. “Stap voor stap komen alle plannen dan tot realiteit. We hebben eerst ons oude Filmmuseum volledig leeggemaakt; daarin zou de uitgebreide wachtrij ondergebracht worden. Dan volgt het ene wow-effect na het andere. In oktober 2016 zou de achtbaan worden opgebouwd. Ik was op vakantie en had mijn medewerkers gevraagd om vooral foto’s en filmpjes te sturen. Dat deden ze, maar toen ik na mijn vrije dagen voor het eerst het park weer inkwam kon ik een welgemeend ‘wow’ niet onderdrukken. Daarna kwam de thematisering van de rij en de oplevering van de origineelgetrouwe brug van de USS Enterprise NCC-1701-D uit de The Next Generation-serie. Weer echte wow-momenten!”

Thorsten Backhaus, general manager van Movie Park Germany - Foto: © Adri van Esch

Gerenommeerde achtbaanbouwer

Na opening van de langverwachte achtbaan in Movie Park Germany heeft Thorsten Backhaus (foto) nog steeds wow-ervaringen. “Ja, als ik bij de uitgang van Star Trek ga staan”, vertelt hij. “Dan hoor ik de feedback van de bezoekers en die is geweldig. Dat sommigen de rit wat kort vinden, vat ik ook op als een compliment; dat ze deze superervaring graag nog wat langer hadden willen laten duren. Ik ben niet verbaasd over de positieve reacties: we kozen bewust voor een achtbaan van één van de meest gerenommeerde bouwers ter wereld. Mack Rides staat bekend om de kwalitatief hoogstaande attracties, om de veiligheid, het comfort en de innovatieve lay-out. De rit moest in ons park op een heel compact terrein gebouwd worden en op een prominente plek, meteen bij de ingang. Mack Rides is er in geslaagd een topproduct te leveren, met een driedelige lancering, een ruim tienduizend kilo zwaar lanceersysteem en een voor Europa unieke veertig meter hoge ‘wokkel’, de twisted halfpipe. Echt een paradepaardje!”

Star Trek: Operation Enterprise in Movie Park Germany

Soepele samenwerking

Voor Operation Enterprise zocht Movie Park Germany samenwerking met de licentiehouder van Star Trek, het Amerikaanse CBS Consumer Products. Die verliep uiterst soepel, vertelt Thorsten Backhaus. “Toestemming van CBS krijgen voor dit project was eigenlijk een peulenschil. Pas toen we het eerste concept helemaal op papier hadden staan kwamen zij naar Kirchhellen. Waarschijnlijk hadden we het heel goed voorbereid, want ook toen was het absoluut niet moeilijk hen te overtuigen.”

Federation Plaza in Movie Park Germany - Foto: © Adri van Esch

Gepensioneerd ontwerper

Ook bij de uitvoering van Star Trek: Operation Enterprise bleek CBS een ideale samenwerkingspartner. De Amerikaanse entertainmentreus leverde de kleurcodes aan voor de verf waarmee het oude Marienhof werd omgetoverd tot Federation Plaza en trommelde een inmiddels gepensioneerde ontwerper op toen bleek dat van de borden die horen bij de hologrammen geen gegevens meer beschikbaar waren. Alles om een zo natuurgetrouw mogelijke Star Trek-omgeving te realiseren. Ook Movie Park zelf ging tot het uiterste om de legendarische sciencefictionserie tot leven te brengen: voor de ruimtepakken in de wachtrij klopte het Duitse filmpark aan bij een verzamelaar in Bielefeld en de ruimtewapens zijn afkomstig van een expositie in Las Vegas.

USS Vakompire in Movie Park Germany - Foto: © Adri van Esch

USS Vakompire

In het verhaal rond de attractie is een hoofdrol weggelegd voor de bezoekers. Zij bevinden zich op de brug van ruimteschip USS Vakompire – hussel de letters en je krijgt Movie Park – als ze horen dat de USS Enterprise is aangevallen en afgevoerd door een vijandelijk schip. De Enterprise is onbemand en zit in een tractorstraal gevangen. De gasten komen het zusterschip te hulp: vanuit de transporter-ruimte worden zij naar de Enterprise ‘gebeamd’ en met shuttles redden zij de bemanning. Op de brug van de USS Enterprise wijst Backhaus naar de medewerkers. Ze dragen niet alleen bijpassende kostuums, maar hebben ook een tablet bij zich waarmee ze alle functionaliteiten binnen de wachtruimte kunnen bedienen. En ze dragen armbanden waarmee de deuren van de transporter-ruimte geopend en gesloten kunnen worden. “En hoor je het geluid van die deuren?”, vraagt Thorsten. “Het bekende ‘pssst’ uit de serie. Speciaal afkomstig uit Amerika.”

T-shirts in Federation Center in Movie Park Germany - Foto: © Adri van Esch

Star Trek-hebbedingetjes

Voor Star Trek: Operation Enterprise werd een eigen soundtrack gecomponeerd door het gespecialiseerde bedrijf IMA Score. “Een vrij nieuwe tak van IMA – IMA Media – verzorgde alle bewegende beelden op de holodecks en de video mapping op een replica van de Enterprise. Ook voor de muziek wilden we iets buitengewoons; die hebben we daarom laten inspelen door het Budapester Filharmonisch Orkest.” De futuristische soundtrack is niet alleen binnen te horen, maar ook buiten en in de souvenirshop Federation Center. Daar slaan bezoekers van het pretpark hun Star Trek-hebbedingetjes in. Shirts in de vorm van een uniform, bekers en badges, een cap, een poster of een portemonnee. Bij de uitgang wenst de mysterieuze officier Spock ons vanaf een T-shirt nog het allerbeste toe: ‘Live long and prosper’.

Movie Park was ooit Traumland
Over Movie Park & Movie World

17 september 2017 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Movie Park Germany

Meest bezochte parkprofielen