Haunted house Below in Walibi Holland

Nieuw spookhuis betekent: nóg enger

Voor Halloween investeren pretparken in nieuwe spookhuizen die nóg enger zijn dan hun voorgangers. Simpelweg omdat het publiek er om vraagt.

Haunted house Below in Walibi Holland

De trend was de afgelopen jaren al zichtbaar: het publiek vraagt om een intenser en spannender Halloween. Attractieparken spelen daar bij hun mateloos populaire Halloween-evenementen op in door hun nieuwste haunted houses nóg enger te maken. De meest gruwelijke nieuwe aanwinsten van Halloween: Below, Hostel en Traumatica.

Het nieuwste haunted house van Walibi Holland is Below, waarin gasten afdalen naar een ondergronds gangenstelsel op zoek naar een ongedierteplaag. Het nieuwe spookhuis van de Halloween Fright Nights in het pretpark in Flevoland is het meest exclusieve en intense ooit neergezet, zegt Bianca Leemrijse. Als manager Events & entertainment is ze samen met haar team verantwoordelijk voor de totstandkoming van het nieuwe haunted house. “Vanaf het begin was duidelijk dat we iets met water wilden doen. Daarbij hebben we op het gebied van decoraties de lat enorm hoog gelegd, waardoor je jezelf als bezoeker in een echt riool waant.”

Meest enge ervaring ooit

Uit de eerste reacties blijkt dat Leemrijse geslaagd is in het creëren van het meest heftige spookhuis in de 17-jarige geschiedenis van de Halloween Fright Nights in Walibi Holland. “Het is tien keer enger dan een horrorfilm, nu maak je het gewoon real life mee. Dat is de meest enge ervaring ooit en een enorme kick”, reageerde één van de bezoekers. “Het leek gewoon echt een riool, vol stank, water en monsters. Alles was zo tof!” Een ander stelt: “Je hebt geen idee meer waar je bent, dit was zo bizar goed. Dit moet je echt meemaken”.

Spookhuis Hostel in Movie Park Germany

Horror in nieuwe dimensie

Movie Park Germany nam een licentie op één van de meest controversiële films uit het horrorgenre: Hostel. Deze griezel-shocker werd gekoppeld aan het nieuwste haunted house van het Halloween Horror Fest. “Met deze licentie, die we meteen voor twee jaar hebben vastgelegd, drijven we onze bezoekers opnieuw tot aan hun grenzen”, vertelt bedrijfsleider Thorsten Backhaus. “Met Hostel bieden we horror in een nieuwe dimensie.”

Niet wachten tot het jubileum

Het basisidee van de film Hostel is op zichzelf al zowel afschrikwekkend als pervers: rijke zakenlieden betalen geld om andere mensen te martelen en te doden. “Dit soort gedachten zet je het liefst meteen van je af”, gruwelt Thorsten Backhaus, “want zoiets kan toch niet waar zijn…?” Die vraag zal ongetwijfeld ook bij veel bezoekers opkomen. Dat is dan ook precies het punt waar het Movie Park Germany om gaat. Backhaus: “Al 19 jaar organiseren wij het Halloween Horror Feest en we behoren daarmee tot de pioniers. Natuurlijk hadden we deze topattractie kunnen bewaren tot het jubileum, tot de twintigste editie van het Halloween Horror Fest. Maar de concurrentie is groot; we moeten telkens iets nieuws verzinnen om onze cultstatus te behouden. De gasten verwachten dat van ons.”

Extreme menselijke perversie

Een half jaar heeft het vijfkoppige projectteam onder leiding van Manuel Prossotowicz aan de creatie en bouw gewerkt. “Net als de drie hoofdprotagonisten uit de film begeven onze bezoekers zich ook op een ogenschijnlijk ongevaarlijke pleziertocht door half Europa. Van het Red Light-district in Amsterdam via een schijnbaar ongevaarlijke hostel ergens in Slowakije tot aan de martelkamers op een verlaten en verwaarloosd fabrieksterrein beleven de bezoekers twintig verschillende scènes in de chronologie van de bekende film. In de loop van deze tocht openbaart zich echter de extreme menselijke perversie en wordt het begrip van goed en kwaad voor altijd in twijfel gebracht”, vat Prossotowicz samen. “We hebben de film telkens opnieuw en opnieuw bekeken en van daaruit een concept ontwikkeld samen met het Nederlandse designbedrijf Del Dracco”, vertelt Manuel Prossotowicz, die zelfs bij het voor de tiende keer bekijken bij sommige scènes de ogen liever toekneep. “Ik hoop dat we hetzelfde effect ook bij de bezoekers bereiken.”

Traumatica in Europa-Park

Wereld na de apocalyps

Europa-Park pakte dit najaar zijn populaire Horror Nights aan. De nieuwe naam is Traumatica en dit horror-event kent in tegenstelling tot de vroegere Horror Nights wel één verbindend verhaal. “Het is eerder een theaterstuk waarvan de bezoekers zelf deel uitmaken”, vertelt Michael Mack, directielid van het Zuid-Duitse pretpark. “Bezoekers van Traumatica komen terecht in een wereld na de apocalyps. Het is het einde van de wereld en het kwade is aan de macht. Er zijn geen zombies meer, maar nieuwe onbekende creaturen heersen over de puinhopen en verspreiden overal angst. Vijf rivaliserende groepen strijden om de heerschappij. En als bezoeker zit je er middenin.”

Luidruchtig en gewelddadig

De vijf bendes hebben ieder hun eigen thuisbasis. Gasten kunnen al deze horrorhuizen bezoeken. The Fallen is een groepje overlevenden dat niet geheel onbeschadigd uit de apocalyps is gekomen. Hun huis heet House of the Familiars. In de Silverbullet Saloon verzamelt de motorbende The Pack zich iedere avond: ze zijn luidruchtig, gewelddadig en ruiken net echt fris. De Ghouls leven onder de grond in hun Journey into Darkness. Het zijn de losers, maar ze zijn nog altijd op zoek naar mensenbloed. De groep Resistance is tot de tanden toe bewapend. Hun wapendepot annex gevangenis is de bunker Operation Rage. De laatste groep is die van de Shadows. Zij hebben als onderkomen het statige Shadowborn Manor.

Investeren in nóg enger

De trend is duidelijk: pretparken investeren in nieuwe spookbelevingen die vaak nóg enger zijn dan hun voorgangers. In Toverland in Sevenum lopen durfals geblinddoekt en met een koptelefoon op door het nieuwe Screaming Swamp, in Bobbejaanland in Lichtaart proberen bezoekers uit een enge onderzeeër te ontsnappen in spookhuis Sonar en in Walibi Belgium krijgen jongeren en volwassenen – voor kinderen verboden toegang! – de schrik van hun leven in spookhuis Bloc H waar ze uit een gevangenis moeten proberen te ontsnappen.

> Alle Halloween-evenementen op een rij
>
Publiek vraagt om enger Halloween

7 oktober 2017 © Tekstbewerking: Parkplanet – Foto’s: Walibi Holland, Movie Park Germany, Europa-Park
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen