De blikvangers van 2017

Symbolica, Gold Rush, Voletarium, Star Trek en Star Tours, het waren de attracties waar iedereen naar uitkeek in 2017.

Symbolica in de Efteling in aanbouw - Foto: © Adri van Esch

Symbolica in de Efteling, Gold Rush in Slagharen, Star Trek in Movie Park Germany en Star Tours 3D in Disneyland Paris, Voletarium in Europa-Park, Red Force in Ferrari Land, het waren de attracties waar iedereen naar uitkeek in 2017.

Pardoes en Pardijn voor Symbolica in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Symbolica in de Efteling

Voor zijn 65e verjaardag trakteerde de Efteling de bezoekers op de langverwachte darkride Symbolica. Al in juni 2010 kwamen de plannen voor een Rijk der Fantasie naar buiten, waarvan Symbolica – toen nog Hartenhof geheten – het middelpunt vormt. Ook pannenkoekenrestaurant Polles Keuken is onderdeel van het nieuwe themagebied dat midden in het pretpark ontstaat. Vanaf de hoofdentree lopen bezoekers over de Pardoes Promenade recht af op het paleis van Pardulfus, koning van het Rijk der Fantasie.

De verwachtingen voor Symbolica waren hooggespannen; volgens het attractiepark in Kaatsheuvel zou het een darkride in de rijke traditie van Droomvlucht, Fata Morgana en Carnaval Festival worden. In het paleis worden de gasten door lakei O.J. Punctuel voorbereid op hun audiëntie bij koning Pardulfus. Wat volgt is een tocht in Fantasievaarders, zespersoons voertuigen zonder rails die door geheime gangen en magische vertrekken rijden. De Fantasievaarders volgen verschillende routes met interactieve elementen en langs universele fantasiethema’s zodat Symbolica te begrijpen is voor gasten van verschillende nationaliteiten en generaties.

Gastheer in het 60 bij 61 meter metende Paleis der Fantasie is parkmascotte Pardoes de Tovernar. Met de bouw van de nieuwe overdekte familieattractie was 35 miljoen euro gemoeid. De hoge verwachtingen werden waargemaakt: Symbolica werd onder meer onderscheiden met de Thea Award for Outstanding Achievement, de Oscar van de entertainmentindustrie. 

> ‘Symbolica heeft de Efteling een hart gegeven’
> ‘Symbolica wordt de nummer 1 van de Efteling’
> Bouw Symbolica: van put naar paleis

Gold Rush in Attractiepark Slagharen

Gold Rush in Attractiepark Slagharen

Attractiepark Slagharen sloot in de herfst van 2016 zijn iconische achtbaan Thunder Loop, bij velen beter bekend als Looping Star. Op dezelfde plek kwam de nieuwe rollercoaster Gold Rush. Het bijzondere aan deze achtbaan is de driedelige lancering: de trein wordt vanuit het station eerst vooruit gelanceerd en valt vervolgens terug. Daarna volgen een lancering achteruit en weer vooruit. Daarna schiet de trein het 400 meter lange traject in. Door de drie lanceringen leggen bezoekers uiteindelijk 620 meter op de baan af.

Gold Rush komt van de Duitse fabrikant Gerstlauer, die in Nederland onder meer verantwoordelijk was voor de achtbanen Dragon Fly en Falcon in Duinrell en in België voor Typhoon in Bobbejaanland en in Plopsaland voor Anubis The Ride. De berijders van Gold Rush schieten met 90 kilometer per uur tweemaal over de kop door een zogenaamde slingloop en diveloop. Het verhaal rond Gold Rush is gebaseerd op de goudkoorts die halverwege de negentiende eeuw in Californië heerste. 

> Gold Rush méér dan waardige opvolger van Looping Star
> Van Looping Star naar Gold Rush 

NeuroGen in Walibi Holland

NeuroGen in Walibi Holland

Walibi Holland kreeg als eerste Nederlandse pretpark een Virtual Reality-attractie. In een nieuwe vleugel van The Clinic – de spraakmakende Halloween-attractie van Walibi – ondergaat de bezoeker een behandeling uitgevoerd door neuroloog dokter Jenkins. Deze succesvolle Amerikaanse arts belooft een hersencapaciteitsgroei tot 20 procent. Patiënten van dokter Jenkins nemen plaats in een speciale stoel in één van de kamers van NeuroGen en worden daar voorzien van een VR-bril. 

Het DrakenNest in Avonturenpark Hellendoorn

Het DrakenNest in Avonturenpark Hellendoorn

Avonturenpark Hellendoorn kreeg in 2017 de eerste Disk’O Coaster van Nederland in een outdoor pretpark. Soortgelijke attracties stonden al wel over onze grens: de Crazy Surfer in Movie Park Germany en De Grote Golf in Plopsaland De Panne. Het Overijsselse pretpark heeft zijn exemplaar Het DrakenNest genoemd. De ronddraaiende, heen en weer schommelende schijf is afkomstig uit het Spaanse park Isla Mágica, waar de attractie de naam Ciklón had. Bij Isla Mágica – dat net als Avonturenpark Hellendoorn tot de Looping Group behoort – moest de attractie wijken voor de uitbreiding van waterpark Agua Mágica. Het verhaal rond DrakenNest draait om de gemene draak Hellendra.

Dawson Duel, Duelling Alpine Coaster in Bellewaerde

Dawson Duel in Bellewaerde

Duelling coasters kennen we al in Europa – denk aan Joris en de Draak in de Efteling – maar een duelling alpine coaster was nieuw en Bellewaerde in Ieper had de primeur. Nog een voor Europa uniek feit: de dubbele rodelbaan is gebouwd op een niet-natuurlijke helling van 25 meter hoog. De meeste banen die de Duitse bouwer Wiegand aangelegd heeft liggen tegen natuurlijke bergwanden, met name in de Alpen. Bezoekers van het Vlaamse pretpark nemen hun eigen gondel over een loopbrug tussen de boomtoppen mee naar boven. Daar starten twee sporen die evenwijdig naast elkaar de afdaling maken, waardoor de berijders met elkaar in duel gaan tot op de begane grond. Dawson Duel kostte 4 miljoen euro.

> Dawson Duel is genoemd naar Dawson City

Heidi The Ride in Plopsaland

Heidi The Ride in Plopsaland

Heidi The Ride, de houten achtbaan van Plopsaland, ging in de herkansing. De ‘woodie’ zou eigenlijk in 2016 openen, maar problemen met de milieuvergunning van het pretpark in De Panne zorgden voor flinke vertraging. De 7 miljoen euro kostende achtbaan is inmiddels ‘ingepakt’ met houten schermen langs een deel van het 681 meter lange traject, om de geluidoverlast voor omwonenden te verminderen. 

Studio 100 – eigenaar van Plopsaland – bezit de rechten op het karakter Heidi, het weesmeisje uit de beroemde verhalen van schrijfster Johanna Spyri. Rond de achtbaan is een Zwitsers dorpje gebouwd dat veel weg heeft van het plaatsje Maienfeld in de Zwitserse regio Graubünden waar Spyri haar inspiratie voor de verhalen rond Heidi vond. Een traditionele meiboom en een 16 meter hoge klokkentoren waarin Heidi en geitenhoeder Peter ieder uur verschijnen maken ook deel uit van het nieuwe themagebied. De 23 meter hoge rollercoaster is gebouwd door het Amerikaanse Great Coasters International, ook bouwer van Joris en de Draak in de Efteling en Troy in Toverland. 

Star Trek Operation Enterprise in Movie Park Germany

Star Trek: Operation Enterprise in Movie Park Germany

De nieuwe achtbaan Star Trek: Operation Enterprise is voor Movie Park Germany een echte blikvanger: het is de op één na hoogste attractie van het pretpark, na vrijevaltoren The Free Fall. De achtbaan is wereldwijd de enige attractie die de bekende sciencefictionserie rond Captain Kirk, Mister Spock en Captain Picard als thema heeft.

De Star Trek-rollercoaster staat direct bij de ingang van Movie Park Germany en is gebouwd door de Duitse fabrikant Mack Rides, ook leverancier van onder meer Lost Gravity in Walibi Holland, Blue Fire in Europa-Park en Helix in Liseberg. Berijders worden eerst achteruit een zogenaamde vertical twisted spine in gekatapulteerd, een rechtopstaande ‘wokkel’ van 40 meter. Daarna volgt een rit van 720 meter waarin de treinen driemaal over de kop gaan en over een ’top hat’ van dertig meter razen.

Bij de achtbaan ligt een nieuw themagebied: Federation Plaza. In het voormalige Filmmuseum wekken coulissen in de stijl van Star Trek de wereld van de Starfleet Academy tot leven. Bezoekers kunnen er zelf Starfleet-cadetten worden en in de nieuwe shop fanartikelen aanschaffen. Voor Star Trek: Operation Enterprise werd 1945 kubieke meter beton gestort en 6360 kubieke meter aarde verplaatst, ongeveer 106.000 kruiwagens vol.

> Blij met Enterprise en Vakompire
> ‘We worden de onbetwiste nummer 3 van Duitsland’
> Bezoekers redden ruimteschip U.S.S. Enterprise
> Movie Park Germany troeft Paramount af

Voletarium in Europa-Park

Voletarium in Europa-Park

In het Duitse themagebied direct na de ingang heeft Europa-Park een gigantische hal van 16 meter hoog en 62 meter lang gebouwd voor Voletarium, een ‘flying theater’ waarbij de bezoekers zittend in een bewegende gondel een film op een gigantisch projectiescherm bekijken. De toeschouwers vliegen in ruim vier minuten over diverse Europese landen. De opnames voor de film Flying over Europe zijn gemaakt met drones en helikopters. De filmschermen in de twee theaters van Voletarium hebben een doorsnee van 21 meter en een oppervlakte van 425 vierkante meter.

Het verhaal rond Voletarium gaat over de luchtvaartpioniers Egbert en Kasper Eulenstein die een groot deel van hun leven wijdden aan pogingen om de mens te laten vliegen. Zij maakten talloze schetsen, studies en experimenten om een luchtwaardige machine te ontwikkelen. Gasten van het pretpark in het Zuid-Duitse Rust bezoeken onder meer het laboratorium van de gebroeders Eulenstein.

> Staaltjes Benelux in Voletarium
> Rijksmuseum inspiratiebron voor Voletarium

Ghostbusters 5D in Heide-Park

Ghostbusters 5D, die ultimative Geisterjagd

De eerste darkride van het Duitse Heide-Park – Ghostbusters 5D, die ultimative Geisterjagd – is gebaseerd op de populaire films over een groepje wetenschappers dat op geesten jaagt. In achtpersoons patrouillewagens en gewapend met 3D-brillen en laserpistolen gaan de bezoekers op jacht naar de vliegende slijmgeesten. 

> Ghostbusters waagden sprong naar Europa

Star Tours: The Adventures Continue in Disneyland Paris - Beeld: © Disney

Star Tours – The Adventures Continue in Disneyland Paris

{googleads right}Star Tours maakt al sinds de opening van Disneyland Paris op 12 april 1992 deel uit van het attractieaanbod. Voor de 25e verjaardag van het pretpark kreeg de op de Star Wars-films gebaseerde vliegsimulator een nieuwe dimensie en een vernieuwde naam: Star Tours – The Adventures Continue. De attractie is driedimensionaal en heeft wisselende scènes die willekeurig door een computer worden gekozen waardoor geen enkele rit hetzelfde is.

In de parken Hollywood Studios, Disneyland in Anaheim en Tokyo Disneyland is Star Tours – The Adventures Continue al jarenlang een succes. De attractie biedt een spannende reis door het heelal als de menselijke robot C-3PO en zijn maatje R2-D2 proberen een spion veilig terug te brengen naar de Rebel Alliance. De vernieuwde Star Tours 3D is ook gebaseerd op de nieuwste Star Wars-film The Force Awakens.

> Ontdekkingen in de nieuwe Disney Stars on Parade

Pégase Express in Parc Astérix

Pégase Express in Parc Astérix

Gerstlauer was leverancier van nog een nieuwe achtbaan in 2017: naast Gold Rush in Attractiepark Slagharen bouwde deze Duitse fabrikant ook Pégase Express in Parc Astérix. De rollercoaster rond het vliegende paard Pegasus heeft naast een liftheuvel ook nog twee lanceringen waarbij de treinen door sneldraaiende banden op snelheid worden gebracht. Vanuit een klassieke Griekse tempel voert de rit over de berg Parnassus naar de tempel van Medusa. Daar worden de voertuigen teruguit gekatapulteerd. De thematisering van de nieuwe attractie van het pretpark ten noorden van Parijs werd verzorgd door het Nederlandse bedrijf Jora Vision

> Hoofdrol voor achtbaan in eigen verhaal

Ferrari Land bij Port Aventura

Ferrari Land bij Port Aventura

Port Aventura bij het Spaanse Salou kreeg in 2017 een ‘third gate’, een derde park met een aparte toegangsprijs. Naast Port Aventura zelf en het waterpark Costa Caribe ligt op het terrein aan de Costa Dorado een compact themapark dat helemaal gewijd is aan het legendarische raceautomerk Ferrari. Diverse attracties in Ferrari Land laten bezoekers ervaren hoe het is om een racewagen te besturen. Zo zijn er Formule 1-simulatoren en een race track. Meest heftige belevenis is Red Force, met 112 meter de hoogste achtbaan van Europa die durfals in vijf seconden van 0 naar 180 kilometer accelereert. Ferrari Land kreeg veel kritiek te verwerken; er zouden te weinig attracties zijn en de tickets waren verhoudingsgewijs veel te duur, vonden de eerste bezoekers. Het themapark werkt aan oplossingen, onder meer aan nieuwe attracties.

> Ferrari gaat wereldwijd

Dragekongen in Djurs Sommerland

DrageKongen in Djurs Sommerland

Djurs Sommerland kreeg de hoogste en langste hangende familieachtbaan van Europa. De 825 meter lange en dertig meter hoge DrageKongen (Drakenkoning) gaat niet over de kop en is geschikt voor het hele gezin. De rollercoaster van het pretpark op Deense Jutland bereikt een topsnelheid van 85 kilometer per uur en kostte 12 miljoen euro. De attractie werd gebouwd door het Zwitserse Intamin, dat ook verantwoordelijk is voor de mega-achtbaan in Ferrari Land en Loke in Liseberg. De thematisering van het Chinese gebied rondom de nieuwe attractoe is verzorgd door de Leisure Expert Group uit Almere.

> Drakenkoning houdt bezoekers in ijzeren greep

Loke in Liseberg

Loke in Liseberg

Pal naast de bestaande houten achtbaan Balder opende het Zweedse pretpark Liseberg Loke, een draaiende megaschommel die met een snelheid van honderd kilometer tot ruim 41 meter de lucht in schiet. De schijf maakt met veertig personen aan boord een hoek van 120 graden. Loke is de eerste attractie van een nieuw acht hectare groot themagebied dat de werktitel Myter och legender (mythes en legendes) heeft meegekregen. In 2018 opent in die themazone de dive coaster Valkyria. 

> Dive coaster Valkyria voor Liseberg

2017 © Tekst: Parkplanet
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen