Pretparken in Nederland

Nederland heeft de hoogste pretparkdichtheid ter wereld! Alle attractieparken hebben méér dan voldoende te bieden voor een gezellig dagje uit.

Efteling

EFTELING

Kaatsheuvel

De Efteling is een fenomeen. Het is niet alleen het meest bezochte attractiepark van Nederland, het is ook het meest bekende en wordt wereldwijd geroemd om de sfeer, de attracties en de thematisering. Het Sprookjesbos – het hart van het park – is geliefd bij jong en oud. Attracties als loopingachtbaan Python in het Ruigrijk en het zweeftochtje langs elfjes en luchtkastelen in Droomvlucht – in het Marerijk – zijn befaamd. In het Reizenrijk maak je een vrolijk reisje om de wereld in Carnaval Festival en in het Anderrijk vaar je door een sprookje van duizend-en-een-nacht in Fata Morgana. In het Fantasierijk ga je op audiëntie bij koning Pardulfus in Symbolica. In de Efteling kom je ogen en oren tekort: overal in het bosrijke pretpark is wat te beleven. Wie wil kan er zelfs blijven slapen, in het Efteling Hotel of in de twee vakantieparken met bungalows en hotels: Bosrijk en Loonsche Land. Meer informatie over de Efteling lees je hier.

Waar? De Efteling, Europalaan 1, 5171 KW Kaatsheuvel • De Efteling ligt halverwege de steden Waalwijk en Tilburg, aan snelweg N261. Volg op de A59 ter hoogte van Waalwijk de borden naar de Efteling (richting Tilburg), of op de A58 bij Tilburg de borden richting Efteling/Waalwijk.

Wanneer? De Efteling is elke dag van het jaar geopend, vanaf 10.00 uur. In de winter vanaf 11.00 uur. In de regel sluit het park om 18.00 uur, maar in de zomer, weekenden en schoolvakanties is het pretpark langer open. Voor meer informatie over de openingstijden, klik hier.

Alles over de Efteling
De Efteling van A tot Z

Duinrell

DUINRELL

Wassenaar

Duinrell ligt midden in de bossen en grenst aan de duinen. In het natuurrijke park kunnen waaghalzen hun hart ophalen in achtbanen als Falcon en Dragonfly, of in spannende attracties als Wild Wings en Mad Mill. Voor wie het wat rustiger wil, is er ook volop keus: er zijn draaimolens en speeltuinen, je kunt sprookjes bekijken in Wonderland of een ritje maken in het Kikkerrad of op de fietsmonorail. Het tropische Tikibad heeft liefst 21 waterglijbanen en Playa, een overdekt waterpark speciaal voor kinderen. Duinrell heeft een eigen vakantiepark met lodgetenten, bungalows – de Duingalows – en een camping. Meer informatie over Duinrell lees je hier.

Waar? Duinrell, Duinrell 1, 2242 JP Wassenaar • Attractiepark Duinrell ligt aan de rand van Wassenaar. Op snelweg A44 (tussen de A4 en Den Haag) staat Duinrell met borden aangegeven.

Wanneer? Attractiepark Duinrell is geopend van begin april tot begin november. Het Tikibad is grotendeels het hele jaar open. Voor meer informatie over de openingstijden, klik hier.

Alles over Duinrell
Duinrell is een echt familiebedrijf

Attractiepark Slagharen

ATTRACTIEPARK SLAGHAREN

Slagharen

In Slagharen heb je een pretpark in je achtertuin. Slagharen is namelijk een attractiepark én een vakantiepark met honderden vakantiehuisjes, bungalows, wigwams en campingplaatsen. Overheersend thema van het pretpark is het wilde westen, met cowboys, indianen en zelfs goudzoekers in het Wild West Adventure. Maar in Attractiepark Slagharen kun je ook zwemmen tussen palmbomen in Mexico of op expeditie in de wonderlijke wereld van Jules Verne. Meest spannende attractie is de loopingachtbaan Gold Rush. De twee kilometer lange monorail rijdt tussen de stalen steunpilaren van de achtbaan door, goedkeurend gadegeslagen door de mascottes van het park, de schattige wasbeertjes Randy en Rosie. Meer informatie over Slagharen lees je hier.

Waar? Attractie- en Vakantiepark Slagharen, Zwarte Dijk 37, 7776 PB Slagharen • Slagharen ligt in het oosten van Overijssel. Op snelweg A28 (tussen Zwolle en Meppel) afslag 22 nemen naar de N377, richting Dedemsvaart. De N377 blijven volgen tot in het dorp Slagharen, daarna de borden naar het attractiepark volgen.

Wanneer? Attractie- en Vakantiepark Slagharen is geopend van begin april tot eind oktober. Ook in de weekenden van november en december en in de kerstvakantie open. Voor meer informatie over de openingstijden, klik hier.

Alles over Attractiepark Slagharen
Van Ponypark tot Attractiepark: de geschiedenis van Slagharen

Walibi Holland

WALIBI HOLLAND

Biddinghuizen

Walibi Holland werd ooit de ‘Rollercoaster Capital of Europe’ genoemd en is nog steeds beroemd om de achtbanen. In het pretpark staan Goliath, de hoogste achtbaan van de Benelux, de heen-en-terug-loopingbaan Speed of Sound, de unieke Lost Gravity en de spannende rollercoasters Xpress Platform 13 en Condor. Heel bijzonder is de razendsnelle ‘hybride coaster’ Untamed. Heb je een wat minder sterke maag, dan stap je bijvoorbeeld in de waterattracties Crazy River, El Rio Grande of Splash Battle. Ook beroemd is Walibi Holland om de jaarlijkse Halloween Fright Nights, waarbij angstaanjagende monsters je de stuipen op het lijf jagen. Naast Walibi Holland ligt vakantiepark Walibi Village, met 142 bungalows. Meer informatie over Walibi Holland lees je hier.

Waar? Walibi Holland, Spijkweg 30, 8256 RJ Biddinghuizen • Het park ligt in de Flevopolder. Via de A6 of de A28 richting Lelystad aanhouden en vervolgens op de N306 borden Walibi volgen.

Wanneer? Walibi Holland is open van begin april tot begin november. Voor meer informatie over de openingstijden, klik hier.

Alles over Walibi Holland
Verrassend en eigenzinnig, dat is Walibi Holland

Toverland

TOVERLAND

Sevenum

Geen attractiepark in Nederland heeft zoveel overdekte themagebieden als Toverland. Bij slechter weer of in de winter kunnen kinderen – en ook volwassenen – zich uren vermaken in de grote indoor speelhallen Land van Toos en Wunder Wald. De echt spectaculaire en hoge attracties staan buiten, in prachtig verzorgde themazones. Zoals houten achtbaan Troy, loopingachtbaan Fēnix en de draaiende achtbaan Dwervelwind. In de mysterieuze Magische Vallei stap je in wildwaterbaan Djengu River en in het magische Avalon maak je een boottochtje in Merlin’s Quest en eet je een hapje in de stoere Flaming Feather. Meer informatie over Toverland lees je hier.

Waar? Toverland, Toverlaan 2, 5975 MR Sevenum • Toverland ligt in Limburg, tussen Eindhoven en Venlo in. Neem op de A67 afrit 38 (Helden-Sevenum) en volg op de N277 de borden naar Toverland.

Wanneer? Toverland is nagenoeg het hele jaar open. In de zomer is het complete park open, in de winter alleen de twee speelhallen en een deel van het buitenpark. Voor meer informatie over de openingstijden, klik hier.

Alles over Toverland
De geschiedenis van Toverland

Avonturenpark Hellendoorn - Foto: ©  Adri van Esch

AVONTURENPARK HELLENDOORN

Hellendoorn

Avonturenpark Hellendoorn is een attractiepark voor het hele gezin. Het Overijsselse park heeft drie achtbanen; ze zijn niet bijzonder spectaculair, maar wel spannend. In de Tornado ga je over de kop, de Rioolrat racet door donkere tunnels en De Donderstenen is een echte familieachtbaan. Avonturenpark Hellendoorn heeft diverse draaimolens, een monorail, twee wildwaterbanen en de geheimzinnige darkride Discovery Club. In voorjaar en zomer is ook Aquaventura open, een slidepark met elf verkoelende, snelle waterglijbanen. Meer informatie over Avonturenpark Hellendoorn lees je hier.

Waar? Avonturenpark Hellendoorn, Luttenbergerweg 22, 7447 PB Hellendoorn • Op de N35 (Zwolle – Nijverdal – Almelo) de borden Hellendoorn en Avonturenpark volgen.

Wanneer? Avonturenpark Hellendoorn is open van begin april tot eind oktober. Voor meer informatie over de openingstijden, klik hier.

Alles over Avonturenpark Hellendoorn
Aquaventura is een waterrattenparadijs

Julianatoren

JULIANATOREN

Apeldoorn

Mascotte Jul de Muis en zijn vriendinnetje Julia zijn gastheer en gastvrouw van Julianatoren. Het pretpark op de Veluwe heeft tientallen kermisattracties speciaal voor kinderen tot en met twaalf jaar. Zij maken een rustig ritje langs sprookjesfiguren, langs dinosaurussen in de Dino Tour of tussen wilde dieren op De Safaribaan. Het park staat tot de rand vol met draai- en zweefmolens, bootjes, monorails en een reuzenrad. Zelfs achtbaan Jul’s Rollerskates is heel geschikt voor kinderen. Directeur Meneer Kaasgaaf verzorgt samen met Jul en Julia voorstellingen in zijn kleurrijke pretpark. Meer informatie over Julianatoren lees je hier.

Waar? Julianatoren, Amersfoortseweg 35, 7313 AC Apeldoorn • Het park ligt aan de westkant van Apeldoorn. Komend vanaf de A1 of de A50 wijzen borden in Apeldoorn de weg naar Julianatoren.

Wanneer? Julianatoren is open van half april tot eind oktober. Voor meer informatie over de openingstijden, klik hier.

Alles over Julianatoren

Drievliet - Foto: Michiel1972 (Wikicommons)

DRIEVLIET

Rijswijk

De geschiedenis van Drievliet als pretpark voert terug naar 1951, toen er een speeltuin werd geopend aan de Vliet in Rijswijk. Nu heeft het pretpark midden in de Randstad, aan de rand van Den Haag, voor de hele familie wat te bieden. Het ene moment schiet je door een looping in achtbaan Formule-X, even later loop je door het spookhuis en vervolgens zweef je door de lucht in De Vliegende Vissen. Voor kleinere kinderen zijn er draaimolens en speeltuinen en het hele gezin geniet bij de Jungle Show en in 4D-bioscoop Cinemagic. Meer informatie over Drievliet lees je hier.

Waar? Drievliet, Jan Thijssenweg 16, 2495 AN Rijswijk • Drievliet ligt aan de rand van Den Haag. Op snelweg 4 afslag 9 (Rijswijk-Centrum/Drievliet) nemen. Volg de borden. Op de navigatie het adres Laan van ’s-Gravenmade 81, 2495 BD Rijswijk invoeren. Aan deze straat zijn parkeerterrein en ingang gelegen.

Wanneer? Drievliet is open van begin april tot eind oktober. Voor meer informatie over de openingstijden, klik hier.

Alles over Drievliet

Plopsa Indoor Coevorden

PLOPSA INDOOR COEVORDEN

Dalen/Coevorden

In Nederland kunnen kinderen op één plek al hun Studio 100-vriendjes ontmoeten: in Plopsa Indoor in het Drentse Coevorden. De twintig attracties op kindermaat in het grotendeels overdekte attractiepark staan allemaal in het teken van een bekende televisiester: Kabouter Plop, Mega Mindy, Piet Piraat, Bumba of K3. De achtbaan rond Wickie de Viking en de draai-en-zwiermolen rond Anubis zijn nog enigszins spannend, alle andere belevenissen zijn mild en daardoor ook geschikt voor kleine kinderen. Buiten kan men spelen op een klimberg en rondjes rijden in het verkeerspark. Meer informatie over Plopsa Indoor lees je hier.

Waar? Plopsa Indoor Coevorden, Reindersdijk 57, 7751 SH Dalen • Plopsa Indoor ligt vlakbij Coevorden, naast Center Parcs. Neem op snelweg A37 (van Hoogeveen richting Emmen) afslag 3 (Oosterhesselen) richting Dalen. Volg in Dalen de borden Center Parcs De Huttenheugte.

Wanneer? Plopsa Indoor Coevorden is dagelijks geopend. Voor meer informatie over de openingsuren, klik hier.

Alles over Plopsa Indoor Coevorden
Plopsa Indoor Coevorden, sinds 2010

De Waarbeek

DE WAARBEEK

Hengelo

De Waarbeek is speeltuin en ouderwetse kermis in één. Allerlei van de kermis bekende attracties – zoals de Hully Gully, de Calypso, de rupsbaan, de zweefmolen en de botsauto’s – zorgen voor een hele dag ongecompliceerd plezier. Net zoals klassiekers als lachspiegels, de ballenbak en de muizenstad. In het pretpark staat bovendien de oudste achtbaan van Nederland, de Rodelbaan uit 1930! Voor de kleintjes zijn er de eendencarrousel en de spoortrein, en voor de allerkleinsten is er zelfs een eigen veilige speeltuin met een junior draaimolen. De Waarbeek is een nostalgisch familiepark; het opende in 1924 voor het eerst de poorten. Meer informatie lees je hier.

Waar? De Waarbeek, Twekkelerweg 327, 7554 SC Hengelo • Op snelweg A35 afslag 27 (Industrieterrein Twentekanaal) nemen, richting Hengelo-Zuid/Haaksbergen. Haaksbergerstraat (N739) op, na twee kilometer rechtsaf Breemarsweg op, na twee kilometer rechtsaf Twekkelerweg op.

Wanneer? De Waarbeek is open van Pasen tot eind oktober. Voor meer informatie over de openingstijden, klik hier.

Alles over De Waarbeek

Drouwenerzand

DROUWENERZAND

Drouwen

Pretpark Drouwenerzand herbergt spannende attracties zoals de draaiende achtbaan Jungle, een schommelschip en diverse draai- en zweefmolens. Meest unieke attractie is hunebed-achtbaan Rolling Stones; deze draaiende en schommelende attractie is een knipoog naar de vele hunebedden die op de Hondsrug in Drenthe te vinden zijn. Onder meer de oldtimerbaan, botsautootjes, een treintje, een antieke carrousel en de speeltoestellen zorgen ervoor dat ook de minder-dapperen een fijne dag beleven. Eten en drinken is bij de entreeprijs inbegrepen en Drouwenerzand omvat ook een vakantiepark met hotel, camping en bungalows. Meer informatie over Drouwenerzand lees je hier.

Waar? Drouwenerzand, Gasselterstraat 7, 9533 PC Drouwen • Op de provinciale weg N34 bij Borger de Steenhopenweg nemen, richting Drouwen. Aan het einde linksaf de Gasselterstraat op.

Wanneer? Drouwenerzand is open van Pasen tot eind oktober. Voor meer informatie over de openingstijden, klik hier.

Alles over Drouwenerzand

DippieDoe Best

DIPPIEDOE

Best

DippieDoe is pretpark, overdekt speelparadijs en strand in één. Zowel binnen als buiten zijn er talloze attracties zoals een Angry Birds speeltuin, spookhuis, kinderbioscoop, trampolines en een piratentoren. Speelhal De Binnenhaven is vijfduizend vierkante meter groot, buitenpretpark De Buitenhaven omvat ruim twee hectare. DippieDoe heeft ook een spannende familieachtbaan: Tyfoon.

Waar? DippieDoe, Ekkersweijer 1, 5681 RZ Best (Noord-Brabant), tel. (0499) 330 204 • Op snelweg A2 (Den Bosch – Eindhoven) afrit 28 Best nemen en borden naar recreatiepark Aquabest volgen. Let op: bij de afslag Aquabest (bij de stoplichten) niet vóór de brug maar óver de brug naar links gaan (bij de volgende stoplichten, Terraweg) • Kaart

Wanneer? Het overdekte gedeelte van park is het hele jaar open, het buitengebied van april tot en met september. Van april tot en met augustus en in de schoolvakanties dagelijks geopend. In de overige maanden op sommige werkdagen gesloten: check de parksite.

BillyBird Hemelrijk

BILLYBIRD HEMELRIJK

Volkel

Billybird Park Hemelrijk heeft een groot strandbad met daaromheen de twee gethematiseerde binnenspeeltuinen Zeeroversland (met een zesbaans glijbaan, een piratenschip en een kleuterkade) en Kinderkermis (een overdekte speeltuin in kermissfeer met een carrousel en botsauto’s), een uitgestrekt survivalgebied, een verkeersspeeltuin en een poppentheater. In de indrukwekkende rots Hemelaya kunnen bezoekers allerlei spannende avonturen beleven. Het Speelcircus staat midden in een grote circuspiste. Het gigantische speeltoestel van 28 meter lang en 11 meter hoog bestaat uit uitdagende obstakels als wiebelbruggen, klimnetten, evenwichtsbalken, bewegende vloeren en een klimvulkaan. Wie mee wil met de energieneutrale achtbaan moet zelf naar boven klimmen. In het hoge station kan men instappen voor een razendsnel ritje naar beneden.

Waar? Billybird Park Hemelrijk, Zeelandsedijk 34A, 5408 SM Volkel (Noord-Brabant), tel. (0413) 277 000 • Neem op de A50 (snelweg Nijmegen – Eindhoven) bij Uden afslag 13 Volkel. Volg de N264 richting Gennep. Ga op de vijfde rotonde rechtsaf, de Zeelandsedijk op. Hemelrijk ligt aan je linkerhand. Openbaar vervoer: vanaf station Cuijk buslijn 91 naar busstation Uden nemen, vanaf daar nog circa een kwartier lopen • Kaart

Wanneer? Het park is dagelijks geopend vanaf 10.00 uur. Afhankelijk van het seizoen en de drukte sluit het park om 18.00 of 21.00 uur: check de parksite.

Duinen Zathe

DUINEN ZATHE

Appelscha

Duinen Zathe is een overzichtelijk, goed verzorgd park dat vol staat met kermisachtige attracties. Er zijn reuzenglijbanen, botsauto’s, luchtkussens, oldtimers, draaimolens en een kinderachtbaan. De Supernova is een enorme schommel in de vorm van een vloedgolf die twaalf meter hoog gaat. In het driehonderd plaatsen tellende overdekte theater kunnen bezoekers genieten van wisselende shows.

Waar? Duinen Zathe, Noorder Es 1, 8426 GW Appelscha (Friesland), tel. (0516) 43 03 95  Op de provinciale weg N381 (Beilen – Ooststellingwerf) de afslag Appelscha nemen • Kaart

Wanneer? Het park is open van Pasen tot eind oktober. In de maanden april, mei, juni, juli, en augustus dagelijks geopend. In de overige maanden op sommige werkdagen gesloten: check de parksite.

 Lees ook: Ontwerpen op bestelling

Mini Mundi

MINI MUNDI

Middelburg

Mini Mundi is zowel een attractiepark als een overdekte speeltuin en een miniatuurwereld. Op schaal 1 op 20 zijn dertig monumentale panden van het eiland Walcheren nagebouwd. Bewonder de maquettes van het Middelburgse stadhuis en abdijtoren Lange Jan, zie de boulevard van Vlissingen en bekijk het Badpaviljoen van Domburg. In het overdekte Mega Mundi Paviljoen staan een klimtoren, botsauto’s, een stormbaan, springkussen en een klimvulkaan. Het attractiepark herbergt een kleine achtbaan, een draaimolen, een tien meter hoge balloncarrousel, een schommelschip en de Mini Mundi Express.

Waar? Mini Mundi, Zep Middelburg, Podium 35, 4337 WV Middelburg (Zeeland), tel. (0118) 47 10 10  Op snelweg A58 (Bergen op Zoom – Vlissingen) afrit 39 Middelburg nemen. Volg aan het einde van de afslag de borden Middelburg. Ga op de eerste rotonde rechtsaf, naar de Mortiereboulevard. Vervolgens eerste weg rechts (Tromboneweg) en nog een keer rechts (Podium) • Kaart

Wanneer? Mini Mundi is geopend van maart tot en met september. In de winter is er Wintermundi. Check de parksite voor de exacte openingstijden.

Amusementspark Tivoli

AMUSEMENTSPARK TIVOLI

Berg en Dal

Tivoli is een heel compact park dat daardoor bijzonder geschikt is voor jongere kinderen. Er zijn diverse kinderattracties, waaronder Harm’s Kippenfarm waarbij de gasten met een treintje door een vrolijke kippenstal rijden. In De Regenboogreis gaan bezoekers in een bootje op zoek naar de oorsprong van de regenboog. In het park staan verder een achtbaan, trampolines, botsauto’s, buggy’s en een minireuzenrad. In de binnenspeeltuin bevinden zich klim- en klautertoestellen, ballenbakken en glijbanen.

Waar? Amusementspark Tivoli, Oude Kleefsebaan 116, 6571 BK Berg en Dal (bij Nijmegen), tel. (024) 684 44 44  Via de N325 (Arhem – Nijmegen) naar Nijmegen rijden. Na de Waalbrug afslag Berg en Dal/Kleve nemen. Volg de Berg en Dalseweg, die automatisch overgaat in de Oude Kleefsebaan. Ongeveer driehonderd meter na restaurant De Put ligt park Tivoli rechts. Met het openbaar vervoer: vanaf NS-station Nijmegen met buslijn 8 naar halte Groot Berg en Dal; daarna nog circa 10 minuten lopen • Kaart

Wanneer? Het park is open van Pasen tot eind oktober. In de maanden mei, juni, juli en augustus dagelijks geopend. In april, september en oktober alleen op woensdag, zaterdag en zondag. Voor de actuele openingsdagen en -tijden check de parksite.

Bestel hier kaartjes met korting voor Amusementspark Tivoli

Mondo Verde

MONDO VERDE

Landgraaf

Mondo Verde is drie parken in één: het Limburgse park herbergt wereldtuinen, dieren en attracties. In de prachtige wereldtuinen wandel je door de karakteristieke tuinen van onder meer Italië, Japan, China, Oostenrijk en Marokko. In het dierenpark kom je oog in oog te staan met vogels, kaaimannen en witte leeuwen. Kinderen kunnen zich daarna uitleven op de achtbaan, in de wildwaterbaan, in de botsauto’s of op het draaiende schip Kontiki. Bij de entreeprijs zit eten en drinken inbegrepen.

Waar? Mondo Verde, Groene Wereld 10, 6372 PW Landgraaf • Op de N281 richting Heerlen afrit Kerkrade-West nemen. Vanaf daar borden naar Park Gravenrode volgen • Kaart

Wanneer? Mondo Verde is het hele jaar open. In de zomer van 10.00 tot 18.00 uur, in de winter van 11.00 tot 15.00 uur en op zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie over de openingstijden, check de parksite.

De Valkenier

DE VALKENIER

Valkenburg

De Valkenier, vlakbij het centrum van toeristenplaats Valkenburg, is een walhalla voor kinderen. Mascotte Snoopie de clown presenteert diverse attracties, zoals de waterglijbaan Cobra, een achtbaan, een monorail, een speeltuin, botsauto’s, oldtimers en een Mississippiboot. Voor de allerkleinsten is er Kabouter Speelland, een grote overdekte kinderspeeltuin. De Valkenier behoort tot de goedkoopste pretparken van Nederland.

Waar? De Valkenier, Koningswinkelstraat 53, 6301 WH Valkenburg (Limburg), Tel. (043) 601 22 89 ‎ Snelweg A79 (Maastricht – Heerlen), afrit 3 Valkenburg, borden Valkenier volgen • Kaart

Wanneer? Het park is open van Pasen tot half oktober. In de maanden mei, juni, juli, en augustus dagelijks geopend. In de overige maanden op sommige werkdagen gesloten: check de parksite.

© Tekst: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen