Disney heeft ‘inklapbare’ parade

De praalwagens van Disney Stars on Parade in Disneyland Paris zijn ‘inklapbaar’. Het publiek zal dat echter nooit zien.

Liefst vierhonderd kostuums zijn er gemaakt voor de nieuwe Disney Stars on Parade in Disneyland Parijs. De acht praalwagens zijn stuk voor stuk gewijd aan Ontdekkingen. De bewegingen op de wagens worden in gang gezet door een GPS-systeem langs de route. Dat systeem zorgt ook voor de juiste muziek op de juiste locatie. Achter de schermen – ‘backstage’ in Disney-termen – wordt alles op de praalwagens wat hoger is dan zes meter ingeklapt of ingeschoven. Dat is de enige manier om de ‘floats’ onder de brug van de stoomtrein door te laten gaan.

Disney Stars on Parade in Disneyland Paris - Foto: © Disney

Disney en Pixar

In de nieuwe jubileumparade ligt de nadruk op de sterren van Disney en Pixar. “In Disney Stars on Parade volgen we Mickey en zijn vrienden op een ontdekkingsreis naar het land van de verbeelding”, zegt show director Emmanuel Lenormand. “We hebben gekozen voor de Disney- en Pixar-animatiefilms die een bewezen hit zijn bij het publiek, zoals The Lion King, Junglebook, Toy Story, Finding Nemo, Peter Pan en natuurlijk Frozen.”

Disney Stars on Parade in Disneyland Paris - Foto: © Disney

Ontdekkingsreizigers van de toekomst

Elke paradewagen in Disney Stars on Parade verbeeldt een andere ontdekking. De parade wordt geopend door de wagen Ontdek de Magie waarop een kleine gouden Tinkerbell ontsnapt uit de pagina’s van een levensgroot verhalenboek. Daaronder zitten Mickey en Minnie gekleed als ontdekkingsreizigers van de toekomst. “Een toekomst waarin technologie een magisch aspect heeft,” vertelt decorontwerper Olivier Dusautoir. Technologie en magie gaan samen in goudkleurige draaiende raderen en een sterrenkijker. Ook Knabbel en Babbel, Donald en Katrien Duck, Pluto en Goofy zijn present op de openingswagen.

Disney Stars on Parade in Disneyland Paris - Foto: © Disney

Vriendschap en Avontuur

De tweede wagen – Ontdek Vriendschap – is een eerbetoon aan kinderspelletjes. De raket van Buzz Lightyear uit Toy Story trekt een extra grote truck met al het speelgoed van Andy. Woody zit op Slinky Dog en een groot circuswiel cirkelt constant door de lucht. De twee personen die lopend het wiel draaiend houden hebben twee maanden lang geoefend op een demonstratiemodel achter de schermen. Op Ontdek Avontuur zit Simba hoog op een kleurrijke klif. Zazoe vliegt voor hem uit en Timon en Pumbaa begeleiden de jonge welp. Achter op de wagen wordt Mowgli uit Junglebook in een houdgreep gehouden door slang Kaa, terwijl Baloe zorgeloos toekijkt.

Disney Stars on Parade in Disneyland Paris - Foto: © Disney

Rank piratenscheepje

Wagen Ontdek Verbeelding wordt gedomineerd door een blauwe rots in de vorm van een doodshoofd dat dient als de troon van Kapitein Haak. Achter hem – ingeklemd door twee dromerige halve manen – vliegt een rank piratenscheepje met aan het roer Peter Pan. “We hebben deze float Ontdek Verbeelding genoemd omdat Disneyland Paris immers letterlijk het land van de verbeelding is”, licht Emmanuel Lenormand de wagen toe.

Disney Stars on Parade in Disneyland Paris - Foto: © Disney

Blijven zwemmen

Op Ontdek een Nieuwe Wereld is schildpad Crush de grote ster. De karakters uit Finding Nemo en Finding Dory herinneren ons aan hun filosofie: ‘Gewoon blijven zwemmen!’ De praalwagen werd in nauwe samenwerking met Pixar ontwikkeld. Er waren negentig verschillende versies nodig voordat het ontwerp werd goedgekeurd. Bij de wagen Ontdek Betovering nemen prins Phillip en de drie feeën het op tegen een indrukwekkende vuurspuwende draak. Decorontwerper Olivier Dusautoir omschrijft de draak als: “Volledig gemaakt van koper met zichtbare mechanismen, alsof het beest rechtstreeks uit de verbeelding van Jules Verne komt.” Op diverse punten in de route spuwt de draak vuur; de exacte locaties zijn vooraf vastgelegd in het GPS-systeem van de wagen.

Haal Disneyland in huis

Disney Stars on Parade in Disneyland Paris - Foto: © Disney

IJskasteel als afsluiting

De praalwagen Ontdek Romantiek staat symbool voor de liefde en het steeds goed aflopen van elk sprookje. Rapunzel, Assepoester en Sneeuwwitje zwaaien met hun prinsen naar het publiek vanuit hun drie sierlijke koetsen. Disney Stars on Parade in Disneyland Paris eindigt met de twee grootste Disney-heldinnen van dit moment: Anna en Elsa uit Frozen. Ze staan op het balkon van hun ijskasteel en worden voorafgegaan door sneeuwpop Olaf op de rug van rendier Sven.

Disney Stars on Parade in Disneyland Paris - Foto: © Disney

Ontworpen in Californië

Disney Stars on Parade is de opvolger van Disney Magic on Parade. Die parade kwam in het voorjaar van 2012 naar Disneyland Park, om het twintigjarig bestaan van het themapark luister bij te zetten. De stoet was een voortzetting van Disney Dreams on Parade, voorzien van enkele nieuwe paradewagen en de song Magic Everywhere. Dat feestelijke deuntje is ingeruild voor de nieuwe tune Lost In The Magic. Drie jaar van plannen, schetsen en bouwen ging vooraf aan 25 maart 2017, de dag waarop Disney Stars on Parade in première ging.

Disney Stars on Parade in Disneyland Paris - Foto: © Disney

Gerenoveerd

Enkele ‘floats’ – afkomstig van de voormalige Jubilation-parade in Tokyo Disneyland, zoals The Lion King en Peter Pan – werden gerenoveerd. Andere wagens werden ontworpen in Californië, onder meer door designer Jody Daily. Hij werkte lange tijd bij Disney Imagineering en is nu werkzaam als zelfstandig ontwerper. Nog steeds werkt Daily veel in opdracht van Disney. Hij was onder meer verantwoordelijk voor wagens in Mickey’s Soundsational Parade in Disneyland in Anaheim en de Happiness Is Here Parade in Tokyo Disneyland.

Disney over de hele wereld

2017 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Disney

Meest bezochte parkprofielen