Los Piratas de Bacalar in themapark Amikoo, een ontwerp van Jora Vision

Immersive tunnel vol water

Het Nederlandse Jora Vision verzorgt de thematisering van een nieuw entertainmentcomplex in Mexico dat een ‘natte’ immersive tunnel als finale krijgt.

Los Piratas de Bacalar in themapark Amikoo, een ontwerp van Jora Vision

Een immersive tunnel vol water is een nieuwe variant op de ‘droge’ darkride zoals die in Movie Park Germany en Bobbejaanland staat. De spannende ervaring is onderdeel van een groot entertainmentcomplex in Mexico, waarvan het Nederlandse Jora Vision de thematisering verzorgt.

‘Droge’ immersive tunnels bestaan al; de darkrides waarbij gasten in een open treinstel of bus stappen en vervolgens in een ovaalvormig filmtheater worden gereden waar ze driedimensionale filmbeelden zien waarbij het voertuig passende bewegingen maakt. Bobbejaanland heeft zijn Forbidden Caves en Movie Park Germany zijn Lost Temple. Van dezelfde fabrikant als de Duitse ‘droge’ immersive tunnel – het Engelse Simworx – komt nu ook een ‘natte’ versie. De thematisering van deze unieke attractie wordt verzorgd door het Nederlandse Jora Vision.

Alg Simworx JoraVision Immersive tunnel 18pers

Waterbassin

Bij de nieuwe variant van de immersive tunnel stappen bezoekers in een als boot vormgegeven voertuig. Ook in deze versie van de darkride begeeft het voertuig zich in een doodlopende ellipsvormige filmzaal. Het verschil met de bestaande attracties is dat het schip hier in een waterbassin belandt. De gasten komen terecht in een zeegevecht tussen piraten. Allerlei speciale effecten, waaronder watereffecten, versterken de illusie.

Los Piratas de Bacalar

De eerste ‘natte’ immersive tunnel opent in mei 2019 in het nieuwe Mexicaanse attractiepark Amikoo. De darkride gaat Los Piratas de Bacalar heten, kan zestig gasten tegelijk herbergen en krijgt filmschermen van zeven meter hoog. Door de diverse voorshows en het restaurant en de winkel na de hoofdshow zullen bezoekers gemiddeld vijftig minuten in het attractiegebouw vertoeven. De thematisering van voertuig en attractie is het werk van specialist Jora Vision uit het Zuid-Hollandse Rijnsburg.

Pre-show bij Los Piratas de Bacalar in themapark Amikoo, een ontwerp van Jora Vision

Inspiratiebron

Los Piratas de Bacalar wordt onderdeel van een compleet entertainmentcomplex. Het fort van de Mexicaanse plaats Bacalar, het Fuerte de San Felipe, diende als inspiratiebron van het miljoenencomplex. De walk-through attractie heeft ook verschillende ruimtes met levende acteurs, animatronics en speciale effecten.

Spectaculair zeegevecht

Bezoekers stappen driehonderd jaar terug in de tijd en ontdekken een fort in vol bedrijf. De gasten worden verdeeld in groepjes van zestig personen die door het bastion geleid worden. Ze ontmoeten kapitein Nicolas Pacheco en zijn bemanning, die hen voorbereiden op een spectaculair zeegevecht op de Caribische zee. De finale is de immersive tunnel, waar de gasten midden in een piratenstrijd belanden en oog in oog komen met het zeemonster Cipactli.

Restaurant in Los Piratas de Bacalar in themapark Amikoo, een ontwerp van Jora Vision

Onder vuur

Voor het buffetrestaurant lieten de ontwerpers van Jora Vision zich inspireren door Campeche en de zeerovershistorie van die stad. Het drukke stadje komt niet alleen tot leven door het decor en de animatronics, maar ook door het eten dat er geserveerd wordt. Enkele keren per dag komt het restaurant ‘onder vuur’ van de Spaanse marine te liggen.

Acht pre-shows

“Op dit moment bevinden we ons in de fase waarin het ontwerp gedetailleerd wordt uitgewerkt”, vertelt Robin van der Want, Project Development Director bij Jora Vision. “We ontwikkelen niet alleen de hoofdshow, maar bepalen ook nauwgezet de showverlichting, het geluid, de projecties en de speciale effecten.” Los Piratas de Bacalar vergt een andere benadering dan het ontwerpen van een nieuwe belevenis voor een attractiepark, legt Van der Want uit. “Deze attractie staat geheel op zichzelf; gasten betalen apart om er binnen te mogen. Ze verwachten waar voor hun geld, niet alleen in beleving en uitwerking, maar ook in tijd. Wie na enkele minuten weer buiten staat, zal niet tevreden zijn. Het moet meer zijn dan een ritje in een achtbaan of bezoekje aan een 4D-theater. Er moeten voorprogramma’s, een expositie, retail en dining aan worden toegevoegd. Piratas de Bacalar bestaat uit acht pre-shows alvorens gasten in de spannende immersive tunnel stappen. Alle shows vertellen samen een verhaal en zorgen voor een meeslepend avontuur.”

Vier themagebieden

Attractiepark Amikoo wordt momenteel gebouwd aan de Mexicaanse oostkust, aan de Rivièra Maya tussen Cancun en Playa del Carmen. Het park krijgt 24 attracties en shows, wordt 120 hectare groot en bestaat uit vier themagebieden: Park Maya Extreme, Maya Adventure, Maya Discovery en Amikoo Land. Het omliggende resort – dat eind 2018 open gaat – omvat hotels met 1200 kamers, een conventiecentrum en uitgaansgebied Amikoo Downtown.

> Belgisch-Nederlandse darkride voor Polen

16 januari 2018 © Tekst: Parkplanet – Beeld: Simworx
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen