Toverland claimt de magie

Met de slogan ‘Discover your own magic’ claimt Toverland het thema magie. “2018 wordt het jaar van de magie; die gaan we al onze gasten meegeven”, zegt directeur Caroline Kortooms.

Toverland claimt het thema ‘magie’ met de nieuwe slagzin ‘Discover your own magic’. “Magie, toveren en magic zullen voortaan meteen geassocieerd worden met ons park”, stelt directeur Caroline Kortooms. Ze wijst daarbij op het nieuwe entreegebied Port Laguna waar alles draait om de magie met benamingen als Via Magia, Mundo Magica, Magic Store, Magistralis en Magiezijn. Maar ook al bestaande themagebieden als Magische Vallei en Magic Forest onderstrepen de hoofdrol die magie in het attractiepark in Sevenum speelt.

Stapje verder

“We creëren nu al dagelijks gelukservaringen voor onze bezoekers, maar gasten magie meegeven gaat nog een stapje verder”, legt Caroline uit. “We willen zoveel sfeer, kwaliteit en verrassingen inbouwen dat de mensen ontspanning en liefde ervaren. We willen de tovenaar in iedereen laten ontwaken. Als je in Toverland bent, moet je het gevoel hebben dat je het leven optimaal leeft. Wij kunnen dat bijzondere gevoel aan onze gasten meegeven en dat maakt ons ‘specialisten in magie’.”

Artist impression van de kassa's van Toverland

Voor ogen

Het jaar 2018 wordt volgens de directeur het jaar van de magie. Met entreegebied Port Laguna en themagebied Avalon die op 7 juli open gaan voor het publiek wordt Toverland liefst anderhalf keer zo groot. “We komen nu op het punt waarop we het Toverland krijgen dat Jean (Gelissen, eigenaar van het park) en ik bij het begin voor ogen hadden.”

Aangespoelde fles

Net als bij de andere themazones in Toverland zit ook achter Port Laguna een verhaal. “Het begint met een fles die aanspoelt op het strand”, vertelt communicatiemanager Tessa Maessen. “Een eenzame strandjutter vindt de fles en ontdekt dat er een toverstaf en een opgerold stuk perkament in zitten. Hij spreekt de toverspreuk die op het papier staat uit en vervolgens voelt hij toverkracht door zijn aderen stromen. Allerlei rijkdommen openbaren zich dan op dat strand en de smalle strook wit zand groeit uit tot een ware parel aan het azuurblauwe water. Nog steeds spoelen er flessen met toverspreuken aan. De jutter en zijn nazaten verzamelden ze en borgen ze veilig op in zijn huis, de Magistralis’ Magic Store aan de boulevard van Port Laguna.”

Artist impression van de ticketcontrole van Toverland

Poortwachters

Port Laguna verwierf bekendheid tot ver buiten Toverland, zo gaat het verhaal verder. De grote aantrekkingskracht van het havenstadje en de doorstroom van verschillende volkeren maakten het tot een kleurrijk en magnifiek geheel. Dat begint al bij de kassa’s en de grensovergang. Bij de ticketcontrole passeren de gasten de magische grens van Toverland via een massieve oude stadspoort. “Daar controleren poortwachters of de gasten niet per ongeluk zwarte magie mee naar binnen brengen”, vertelt Tessa. “Het is een echte grensovergang, met een kantoortje voor de poortwachters, waar formulieren, stempels en sleutels liggen. Die sleutels en sleutelgaten vind je op meerdere plekken in Port Laguna terug.”

Artist impression van Magistralis' Magic Store in Toverland

Kostbaarheden

Eenmaal binnen de poort vervolgen gasten hun weg over de Via Magia, de boulevard van Port Laguna. De Via Magia heeft aftakkingen naar alle omliggende werelden van Toverland: de Via Troy, Via Vallei en Via Avalon. Het entreegebied heeft twee winkels. Mundo Magica heeft voor elk themagebied een eigen plekje met souvenirs en vitrines aan de buitenkant waarin gasten magie tot leven kunnen laten komen. In de Magic Store van de familie Magistralis liggen alle kostbaarheden en flessen die ooit op het strand aanspoelden. Voordat de items terechtkomen op de schappen van de Magic Store worden ze eerst zorgvuldig getest in het Magiezijn. Zo nu en dan opent de familie Magistralis de deur naar deze mysterieuze ruimte waar alles op z’n kop hangt en worden de gasten tijdens een interactieve show uitgedaagd hun eigen magie te ontdekken.

Stap voor stap naar The Flaming Feather

Het kluisgebouw van Toverland in aanbouw - Foto: © Adri van Esch

Robuust kluisgebouw

Gasten kunnen hun waardevolle spullen achterlaten in het robuuste kluisgebouw. De buit is echter gewild en het enigszins gehavende gebouw is al meerdere malen vanaf het water aangevallen en beschoten. Zo zit er nog een kanonskogel in de muur geklemd die er met geen mogelijkheid meer uit te krijgen is. De buitentrap is afgeschermd met een poort. Wie aan de sleutel draait laat een bezem halverwege de trap zwiepen. Bijzonder is ook het toiletgebouw in het entreegebied; het is te herkennen aan een grote ton op het dak waarin het regenwater wordt opgevangen. Hiermee, zo gaat het verhaal, worden alle toiletten doorgespoeld.

De kassa's van Toverland in aanbouw - Foto: © Adri van Esch

Parels gooien

In een kleurrijke spelletjesgalerij kunnen bezoekers parels gooien, tegen elkaar strijden in een zeepaardenrace of vissen vangen. De hoefijzervormige boulevard Via Magia loopt langs het strand van Port Laguna waar kinderen kunnen spelen op het wrak La Sirena en op de masten, ankers en zelfs het kanon. IJkpunt van Port Laguna en van heel Toverland wordt de iconische vuurtoren Solaris. “De toren wordt 27 meter hoog en gaat echt schijnen”, vertelt Tessa Maessen. “Aan de voet van Solaris kunnen gasten op de diverse terrassen genieten van diverse lekkernijen, drankjes en ijs. En dat kan zelfs liggend in een hangmat!”

Toverland Port Laguna birdseye 18pers

Toverbomen

Het entreeplein van Toverland geeft de indruk van een groot bos. Daarvoor is de grillig gevormde den Pinus sylvestris verantwoordelijk. In totaal worden er in Port Laguna en themagebied Avalon 390 nieuwe bomen geplant, in 45 verschillende soorten, waaronder heel bijzondere boomsoorten als Broussonetia papyrifera, Morus latifolia ‘Spirata’ en Ulmus minor ‘Jacqueline Hillier’.

‘In Avalon zit zoveel diepte en detail’

21 januari 2018 ©  Tekst: Adri van Esch – Beeld: Toverland, Adri van Esch 

Meest bezochte parkprofielen