Jessica de Jong is RollerCoasterGirl 2018 - Foto: Mack Rides

RollerCoasterGirl heeft ‘need for speed’

Jessica de Jong uit Lelystad mag zich een jaar lang RollerCoasterGirl noemen. “Wie wil er nou niet in zoveel mogelijk achtbanen rijden?”

De Duitse televisiezender Pro7 en attractiebouwer Mack Rides – in Nederland bekend van onder meer de achtbanen Lost Gravity in Walibi Holland, Dwervelwind in Toverland en Max & Moritz in de Efteling – organiseerden voor het tweede jaar de verkiezing RollerCoasterGirl. Ze gingen, gevolgd door 2,2 miljoen televisiekijkers, op zoek naar die vrouwelijke attractieparkfan die altijd ín is voor de volgende adrenalinekick. Ruim driehonderd kandidaten uit verschillende Europese landen meldden zich aan als kandidaat voor de titel. De Nederlandse Jessica de Jong kwam als beste uit de bus. Zij mag zich een jaar lang RollerCoasterGirl noemen.

De 22-jarige Jessica komt uit Lelystad, werkte bij Walibi Holland en tegenwoordig bij het social media-team van Omroep Flevoland. “Als ik kon, zou ik elke dag naar een attractiepark gaan”, lacht ze. “En elke achtbaan meenemen, want ik heb nu eenmaal een ‘need for speed’. De titel RollerCoasterGirl sprak mij vanaf het begin al aan. Ik had de wedstrijd vorig jaar al helemaal gevolgd en dacht: dat is echt geweldig! Want wie wil er nou niet in zoveel mogelijk achtbanen rijden?”

Meedoen is één ding, maar winnen… Waarom ben juist jij met de titel RollerCoasterGirl 2018 aan de haal gegaan?

“Ik denk dat ze mij gekozen hebben om wie ik ben. En natuurlijk om mijn passie voor achtbanen. Ik merkte tijdens de show op Pro 7 dat ik de eerste paar dagen maar geen challenges won. We moesten elke dag tijdens de challenges stories op Instagram plaatsen en ik probeerde mijn instastories net zo ‘instagramachtig’ te maken als de andere meisjes. Dat werkte duidelijk niet voor mij. Bij de derde challenge heb ik alles precies gedaan zoals ik het zelf zou willen doen. En dat was ook mijn eerste zege. Vanaf dat moment wist ik dat ik gewoon mijzelf moest zijn, dat dat dat me het verst zou brengen. En ja, dat heeft gewerkt.”

De show bestond uit zes verschillende challenges. Waar was je sterk in?

“Mijn favoriet was de stuntshow-challenge. Ik kreeg de opdracht om samen met mijn medekandidaten Analisa en Melanie een zwaardvechterroutine uit het hoofd te leren en daarna in de parade te ‘vechten’ met een ‘echte’ vijand. Tijdens die opdracht kon ik echt alles geven en het was ook tof een keer een echte stuntvrouw te zijn. De kindness-challenge was ook erg leuk. In Walibi Belgium moesten Melanie en ik een gast zover krijgen zijn of haar betaalde fast pass voor waterachtbaan Pulsar aan ons te geven, en dus zelf niet meer een ritje te maken. Ik had mijn voorrangspasje in zestien seconden, haha. Bij de beauty-challenge moesten we lipstick opdoen tijdens een ritje in houten achtbaan Wodan in Europa-Park. Erg grappig om te doen, maar veel moeilijker dan ik dacht. Ik heb voornamelijk lippenstift op mijn tanden gesmeerd. Tijdens de eindronde moesten we in één take de perfecte reclame maken voor een attractie. We hadden een half uur om de tekst voor te bereiden. Mijn reclamepraatje voor achtbaan Silver Star ging perfect, waardoor ik kostbare pluspunten heb gescoord in de finale.”

Jessica de Jong is RollerCoasterGirl 2018 - Foto: Mack Rides

Hoe heb je het behalen van de titel gevierd?

“Haha, ik heb taart gegeten met mijn familie. Verder heb ik het stil gehouden, omdat het natuurlijk nog niet was uitgezonden en dus nog geheim moest blijven. Nu iedereen het eindelijk weet, is het eigenlijk wel tijd voor een feestje. Maar ja, daar heb ik nog geen tijd voor gehad…”

Heeft je werkervaring bij Walibi Holland je geholpen in de strijd om de titel?

“Zeker! Niet per se omdat ik de enige was die ooit met achtbanen heeft gewerkt, maar omdat de jury daardoor zeker wist dat ik echt een passie heb voor achtbanen. Ik heb vier jaar gewerkt als operator bij Walibi Holland. Goliath was mijn vaste achtbaan. Mijn collega’s noemden mij altijd ‘de moeder van de Goliath’. Ik heb elke achtbaan in Walibi Holland bediend. Eigenlijk zelfs elke attractie in het park, op El Rio Grande, NeuroGen en de Walibi Express na.”

Er zijn diverse soorten achtbaanfans, van mensen die elke baan en elk schroefje kennen, tot de ‘belevingsjagers’ die elke baan gedaan willen hebben. Wat voor een soort fan ben jij?

“Ik ben een gezond mengsel van beide soorten. Ik wil elke achtbaan gedaan hebben, maar ik ben bijvoorbeeld nog niet in de Verenigde Staten geweest. Daar staan pas goede achtbanen! Juist door mijn werk bij Walibi weet ik ook veel over hoe een achtbaan in elkaar zit en hoe het in de praktijk werkt.”

Achtbanen zijn koud staal.

“Koud? Nee, achtbanen dragen zeker bij aan de sfeer, maar ook aan de beleving van een park. Eén van de vele dingen die een dagje pretpark zo leuk maakt, is dat gevoel van spanning net voordat je een achtbaan in stapt. Je hoort het gegil van de mensen, de muziek van het themagebied, het geluid van de trein die achter je langs raast. Dat alles maakt de beleving zoveel intenser. Ik ben er ook een groot fan van als een baan compleet gethematiseerd is. Wanneer de wachtrij je al helemaal meeneemt in een spannend verhaal. Daar kan ik echt van genieten!”

Wat zijn je favoriete achtbanen?

“Ik heb niet een favoriet soort baan. Elke achtbaansoort heeft zijn eigen beleving. Soms heb je zin in de ‘smoothness’ van een stalen achtbaan zoals Goliath. En op andere dagen wil ik liever een wilde houten achtbaan, zoals Joris en de Draak in de Efteling, Wodan en oh, vergeet Troy niet! Een spinning coaster zoals Dwervelwind is elke keer anders en een dive coaster zoals Baron 1898 is misschien wat korter, maar maakt dat weer goed door het spannende ‘hangmoment’. En dan heb ik het nog Jessica de Jong, RollerCoasterGirl 2018, in haar favoriete achtbaan Blue Fire in Europa-Park - Foto: Mack Ridesniet eens gehad over launch coasters, denk aan Blue Fire, Taron in Phantasialand en natuurlijk Helix in Liseberg. En ga zo maar door. Ik zou dus echt niet voor één soort kunnen kiezen. Ik heb tot nu toe nog nooit een wing coaster of een flying coaster gedaan. Dus daar kan ik nog geen oordeel over vellen. Maar dat komt goed, want op 7 juli gaat Fēnix in Toverland open en volgens mij is de flying coaster in Phantasialand ook bijna klaar…”

Oké, je moet toch kiezen: wat is je top drie?

“Oei, daar vraag je me wat. In Nederland denk ik Goliath in Walibi Holland op één, op twee Lost Gravity en op plek drie Joris en de Draak. In Europa ga ik voor Blue Fire in Europa-Park op de eerste plaats, Taron op twee en nummer drie is dan Goliath.”

Je gaat nu aan de slag als RollerCoasterGirl 2018. Wat gaat het jaar brengen?

“Ik ga voornamelijk veel achtbanen doen, maar daarnaast zijn er natuurlijk ook een heleboel shows en events waar ik heen zal gaan. We hebben ook nog een paar heel leuke projecten op de agenda staan. Daarvoor moet je mijn social media maar goed in de gaten houden, want dat blijft nog eventjes geheim. Ik vind het een hele eer dat de mensen van Mack Rides voor mij hebben gekozen en ik ga er alles aan doen om ze trots te maken!”

8 juni 2018 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Mack Rides

Meest bezochte parkprofielen