Magic is all in the details

Bij Port Laguna en Avalon, de twee nieuwe magnifieke themagebieden van Toverland, zit het ‘m in de details.

Tijdens de ontwerpfase beloofde Peter van Holsteijn het al: “In Avalon zit heel veel diepte en detail, meer nog dan in de Magische Vallei”. De ontwerper van Toverland heeft woord gehouden: overal waar je kijkt in het nieuwe Keltisch getinte themagebied van het attractiepark in Sevenum vallen de doordachte details op. En wie nog wat beter kijkt, de rust neemt om alles in zich op te nemen of voor de zoveelste keer terugkomt in Avalon ziet bijzonderheden die er eerst niet leken te zijn. Avalon puilt uit van de thematische details en dat geldt misschien nog wel meer voor het tweede nieuwe themagebied, Port Laguna. Waar het oog ook op valt, elk gebouw, elke muur, elke nis in het idyllisch havenstadje onthult zijn eigen details. “Voor Port Laguna hebben we werkelijk élke vierkante meter uitgetekend, waardoor alles tot in de puntjes gethematiseerd en gedetailleerd is”, vertelt Peter trots.

Het Boathouse in Toverland - Foto: © Adri van Esch

Kaarsje van de Boatmaster

Na drie jaar denken, fantaseren, schetsen, uitwerken, onderhandelen en bouwen zijn Port Laguna en Avalon nu af en open voor het publiek. Met ontwerper Peter van Holsteijn lopen we over de twee terreinen die Toverland van de ene op de andere dag liefst anderhalf keer zo groot hebben gemaakt. Peter neemt ons mee naar zijn favoriete stukje Avalon: het Boathouse. “Kijk, hier zit de Boatmaster”, zegt de ontwerper nadat we de trap in het station van boottocht Merlin’s Quest zijn opgegaan. “Merlijn probeert de Boatmaster te wekken. Dat lukt niet, dus pakt hij zijn staf en laat hij de kaars op het hoofd van de Boatmaster harder branden. Tovenaar Merlijn beheerst immers het vuur en de warmte van de Fēnix. Dit kaarsje gebruikt de Boatmaster idealiter bij het zwemmen ‘s nachts, wanneer hij zich door de moerassen en wateren van Avalon verplaatst, zodat hij z’n handen vrij heeft wanneer hij zich voortstuwt en toch genoeg licht heeft.”

Gekruld wortelstaartje

Peter van Holsteijn wijst ook op de prachtige middeleeuwse tekeningen die in het Boathouse aan de muur hangen. “Ze geven al iets prijs geven van wat onderweg gaat komen”, zegt de bedenker en hij noemt mysterieuze namen als de Pixies, de Ent en The Lady of the Lake. Op onze vragende blik lacht Peter: “The Lady of the Lake, de dame die iedereen met de magische klanken van haar harp weet te betoveren. Tijdens de boottocht, als we op zoek gaan de bron van het eeuwig leven Tir na nÓg, zul je zien dat een Pixie vol bewondering toekijkt naar de harpkunst van The Lady of the Lake. Zo bewonderend dat zijn wortelstaartje van verliefdheid krult in de vorm van een hartje. Maar dat zien alleen de heel oplettende bezoekers.”

Port Laguna in Toverland - Foto: © Adri van Esch

Een pareltje

Ook junior ontwerper Nicky de Waal wijst het Boathouse aan als haar lievelingsplekje in Avalon. “Dat gebouw is een pareltje! De muziek, de bootjes, het hele verhaal klopt daar! En dan inderdaad de kamer van de Boatmaster, waar hij al snurkend ligt te slapen. Blijf er even staan en let op alle details die in het showtje terug te vinden zijn. En de kers op de taart zijn daar de prachtige bootjes van Mack Rides, klaar om op reis te gaan, met de lichtgevende veer van Fēnix die je de weg wijst vooraan op het bootje.”

Nieuwsgierige papegaai

In Port Laguna neemt Nicky ons mee naar de nieuwsgierige papegaai Ivy. “Dat is stiekem mijn grote trots”, glimlacht de ontwerpster. “Ivy vertelt de verhalen van Port Laguna en de familie Magistralis, dus het is zeker de moeite waard om wat langer bij haar stil te staan. En als we het dan toch over de mooiste bijzonderheden hebben, mag ik de prachtige mozaïeken bij de ingang niet vergeten. Die geven het verhaal van het ontstaan van Port Laguna weer.”

Avalon in Toverland - Foto: © Adri van Esch

Zoeklicht

De Toverlanders zijn eensluidend over hun favoriete karakter in Avalon: net als imagineers Peter van Holsteijn en Nicky de Waal kan ook Tessa Maessen de Boatmaster-animatronic in The Boathouse het meest bekoren. Voor haar meest geliefde detail in Port Laguna wijst de communicatiemanager van Toverland naar boven, naar de top van de 27 meter hoge Solaris. “De iconische vuurtoren is al eeuwenlang het heldere lichtbaken aan de horizon van het havenstadje”, vertelt Tessa. “Ik vind dat zoeklicht bovenin in de toren echt gaaf, die helwitte straal licht die door de donkere lucht boven Toverland draait. Inderdaad, alleen ’s avonds te zien, bijvoorbeeld bij onze Midzomeravonden. Dat maakt het nog specialer!”

Avalon in Toverland - Foto: © Adri van Esch

Feestje om naar te kijken

Zijn er bij wing coaster Fēnix, een gigantisch staalblauw gevaarte, nog opmerkelijke details te ontdekken? We vroegen het aan Jessica de Jong die onlangs gekroond werd tot RollerCoasterGirl 2018. “Fēnix is in één woord geweldig. Mijn verwachtingen voor de achtbaan waren al hoog en alsnog was Fēnix beter dan verwacht. De baan is smooth, verrassend en een feestje om naar te kijken.” Oké, maar thematisering en detaillering? “Die zijn er ook”, benadrukt Jessica. “Het is opvallend hoe toegewijd Toverland is aan de thematisering. Dat waardeer ik enorm! Een voorbeeld is de verlichting in het station van Fēnix. De lampen zijn volledig in thema en dat is al prachtig, maar daar stopte Toverland niet! Eens in de zoveel tijd – volgens mij steeds net voor de poorten opengaan – knipperen de lampen een beetje. Het is een klein detail, wat de beleving voor mij nog zoveel beter maakt.”

Port Laguna in Toverland - Foto: © Adri van Esch

Alles komt samen

RollerCoasterGirl Jessica noemt nog een bijzonder kenmerk: “Hoe de treinen van Fēnix glinsteren in de zon. In de avond, net voordat de zon ondergaat, weerkaatst de gouden gloed van de zon zo mooi op de trein. Ik kon er de hele avond wel naar blijven kijken!” Jessica de Jong is ook gecharmeerd van de muziek in Port Laguna en Avalon. “De muziek van IMAscore, die door het hele gebied te horen is, maakt het helemaal af. De klanken versterken de beleving van het magische Avalon met Fēnix als middelpunt.” IMAscore-baas Xaver Willebrand glundert als hij de lovende woorden van Jessica hoort. “Samen met Toverland hebben we heel veel tijd en energie gestoken in de meer dan drie uur muziek voor Port Laguna en Avalon. Nu de gebieden open zijn, merk ik dat alles fantastisch samen komt. De bezoekers ervaren dat ook zo. Das freut mich!”, glimlacht de bescheiden Duitser.

Finetunen

De bezoekers van Toverland genieten van alles wat Port Laguna en Avalon te bieden hebben. Voor het eerst in de geschiedenis zijn in de lage landen twee tot in de puntjes verzorgde themagebieden op deze schaal en helemaal vanaf de grond opgebouwd. Maar tijd om trots en tevreden achterover te leunen is er niet. “Nee, we hebben nog wel wat werk te verzetten”, knikt ontwerper Peter van Holsteijn. “Vooral op het gebied van showcontrol. De komende weken gaan we de verlichting finetunen en beter afstellen, daar zijn we simpelweg niet meer aan toegekomen. Dan zullen bijvoorbeeld de Pixies in Merlin’s Quest beter zichtbaar worden. Port Laguna en Avalon zijn al schitterend, maar het wordt alleen nog maar mooier, zowel landschappelijk als qua thematisering!”

Zo werd Avalon ontworpen
‘Opperhoofd zijn van een prachtig park geeft vleugels’

7 juli 2018 © Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen