Midzomeravond in Toverland

Ook entertainment is een uitdaging

Niet alleen de bouw van Avalon en Port Laguna was een uitdaging, dat gold ook voor het creëren van verrassend entertainment in de nieuwe themalanden van Toverland.

Op zeven woensdagen en drie zaterdagen in de zomervakantie presenteert Toverland de magische Midzomeravonden, met een keur aan live entertainment en speciale karakters. In 2017 draaiden deze populaire avonden voor het eerste rond de noemer ‘Festivalsfeer’. “We zochten naar een concept dat naadloos past bij Toverland”, vertelt entertainmentmanager Luke Verhoeven. “Met de brouwketel – zo noemen we dat in Toverland, in Nederland zou het denktank of brainstormgroep heten – kwamen we op dit concept omdat het warm, toegankelijk, kleurrijk en gezellig is. Vorig jaar pasten we dit idee voor het eerst met succes toe, voor dit jaar hebben we het verfijnd. We leggen nog meer de nadruk op entertainmentacts die de thema’s van Toverland versterken. Neem themagebied Ithaka, bij houten achtbaan Troy. Daar zouden twee clowns volledig misplaatst zijn, hoe goed hun act ook is.”

Stoer themagebied

Bij Troy staat deze zomer de sensationele vuurshow Helios. “We wilden in dat stoere themagebied graag iets met vuur”, zegt Luke Verhoeven, die al tien jaar bij Toverland werkt, vorig jaar entertainmentcoördinator werd en zich nu manager mag noemen. “We hebben diverse vuuracts uitgenodigd en bekeken. De beste hebben we er uitgepikt en helemaal in Toverlandsferen gebracht, met zelfontworpen kostuums en een speciale versie van de nieuwe muziek van themaland Ithaka. Het is nu een showact die helemaal bij ons past en waar we veel van verwachten. Ongeveer de helft van de artiesten tijdens de Midzomeravonden komt van buiten Toverland – maar de acts worden helemaal passend gemaakt, zoals bij de vuurartiesten – en de andere helft zijn eigen medewerkers.”

Nieuwe concepten

In het nieuwe entreegebied Port Laguna kunnen bezoekers kennismaken met het standbeeld La Sirena Regida, de familie Magistralis ontmoeten en genieten van de mediterrane klanken van de band Sonidos de Solaris. In Avalon laten de Troubadours of Avalon herberg The Flaming Feather met middeleeuwse muziek tot leven komen en lopen gasten de almachtige tovenaar Merlijn tegen het lijf. “Twee compleet nieuwe themagebieden, dat was inderdaad een uitdaging voor ons”, glimlacht Luke Verhoeven. “We zijn in december al begonnen met de voorbereidingen. We kenden toen wel de concepten van Port Laguna en Avalon, maar de exacte sfeer en bijvoorbeeld de muziek was toen nog niet bekend. Toch konden we ons al zo goed inleven bij de mythische ambiance van Avalon dat we daar entertainment bij konden zoeken.”

Snel schakelen

Ook al kon het entertainmentprogramma voor de zomeravonden in juli en augustus helemaal worden ingevuld, tot vlak voor aanvang was nog niet alles volledig rond. Luke Verhoeven over de themagebieden die op 7 juli open gingen: “Lange tijd was niet exact duidelijk welke ruimte we hadden voor de acts, waar er plek met goed zicht zou zijn, waar precies de terrassen zouden komen. Stel: je denkt aan een parade door Port Laguna en dan blijken plots de schitterende buitenlampen lager te hangen dan je verwachtte. Dat kan gebeuren en daar moesten we rekening mee houden. Gedurende de bouw van Port Laguna en Avalon pakten zaken constant anders uit dan je je had voorgesteld en moesten we snel schakelen. Zo hadden we op goed gevoel de locatie voor de band Sonidos de Solaris gekozen. Kregen we gisteren te horen dat precies daar een hek van bijna anderhalve meter hoog komt te staan. Dan moet je in overleg met het bouwteam beslissingen nemen: verlaag je het hek, maak je het demontabel of verplaats je het optreden?”

Vuurwerk als afsluiting van een Midzomeravond in Toverland

Act met een verhaal

“Op papier ben ik heel tevreden met het programma voor de Midzomeravonden.” Luke wijst naar de muur van het kantoor waar een parkplattegrond hangt waar alle acts met een viltstift op zijn ingetekend, waar flyers en posters hangen en een blokkenschema. “Je ziet dat er héél veel te doen is, en door het hele park heen. Het is zoveel, dat het maar de vraag is of de bezoekers dat allemaal op één avond kunnen zien en beleven. Mijn favoriete act is Bubble Magic”, zegt Luke na enig aandringen, want hij wil geen enkele act tekort doen. “De show rond de wereldreizigers die bubbels verzameld hebben vanuit alle landen is in eigen huis ontwikkeld. Het is een act met een verhaal, met diepgang, en geschikt voor de hele familie. Echt Toverland dus.”

Spectaculair vuurwerk

Elke zomeravond wordt om kwart voor elf afgesloten met de vuurwerkshow Discover your own magic. “Die is dit jaar voor het eerst niet bij Troy, maar te zien vanuit Port Laguna. Op de plek waar voorheen het vuurwerk werd afgestoken ligt nu onze nieuwe entreeboulevard en in Port Laguna hebben we een schitterend kijkgebied voor het spectaculaire slotvuurwerk. Dat mag niemand missen. Net zoals je Toverland bij schemer niet mag missen: het hele park is schitterend uitgelicht, vuurvogel Fēnix raast door het duister, het lekkere eten, het is echt een totaalbeleving. Of ik er zelf ook ontspannen van kan genieten? Ja hoor! Als al het entertainment vlekkeloos verloopt – daar ga ik van uit: we hebben alles heel goed voorbereid – en ik zie de gasten met volle teugen genieten, dan voel ik me meer dan voldaan. Naar dat moment kijk ik al een half jaar uit!”

‘In Avalon zit zoveel diepte en detail’

2018 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Toverlan

Meest bezochte parkprofielen