Eurosat Coastiality in Europa-Park

Wandeling naar achtbaan door virtuele wereld

Bezoekers van Europa-Park kunnen met een headset op door een virtuele wereld naar een achtbaan lopen en vervolgens een spectaculaire rit maken.

Achtbanen die je met een virtual reality-bril op beleeft, zijn populair bij de bezoekers. Geen wonder: de ritbeleving wordt dankzij de levensechte beelden die de berijders via een speciale bril krijgen voorgeschoteld compleet anders. ‘Virtual reality coasters’ hebben echter één groot nadeel: de capaciteit is heel laag. Omdat elke gast die instapt in de achtbaantrein een vr-headset moet op- en later weer afzetten, kunnen slechts weinig bezoekers per uur de rit in de rollercoaster beleven. De wachttijden voor deze populaire attracties zijn niet zelden extreem lang.

Innovatieve oplossing

Voor dit grote nadeel aan achtbanen met een virtual reality-beleving heeft Europa-Park een innovatieve oplossing gevonden: in de vernieuwde attractie Eurosat Coastiality wordt de vr-bril al in de voorshow opgezet. Met de headset op hun hoofd lopen de bezoekers vervolgens van de voorshow naar het station van de achtbaan en stappen – nog steeds met de vr-bril op – in de trein.

Yullbe: rondstappen in een virtuele wereld

Eurosat Coastiality in Europa-Park

Sciencefiction

Tijdens hun wandeling naar de achtbaantrein krijgen de bezoekers ook virtueel 3D-beelden voorgeschoteld (foto boven). Voor die 360-graden belevenis zocht Europa-Park opnieuw samenwerking met de Franse cineast Luc Besson, met wie het Duitse pretpark in 2014 de attractie Arthur in het koninkrijk van de Minimoys ontwikkelde. Bezoekers worden tijdens de voorshow van Eurosat Coastiality volledig ondergedompeld in Bessons sciencefictionfilm Valerian and the City of a Thousand Planets uit 2017.

‘Roam & ride’

Europa-Park noemt het innovatieve systeem ‘roam & ride’; bezoekers kunnen eerst vrij door de ruimte van de voorshow zwerven (roam) en aansluitend een ritje maken in de overdekte achtbaan (ride). Bij ‘roam & ride’ – waaraan twaalf maanden werd gewerkt – herkent een zeer gevoelig tracking-systeem de andere aanwezige bezoekers in de voorshow- en stationruimte. Dat voorkomt botsingen. Ook de medewerkers van de attractie worden op de vr-headsets weergegeven als figuren in de virtuele ruimte die passen in het verhaal. “De voorshow, de wandeling naar het achtbaanstation, het instappen in de trein en de daaropvolgende spectaculaire rit zijn in deze unieke combinatie en dimensie alleen in Europa-Park te ervaren”, zegt de trotse parkdirecteur Michael Mack.

2018 © Tekstbewerking: Parkplanet – Beeld: Europa-Park

Meest bezochte parkprofielen