Pixar versterkt positie in Disney-parken

In de Verenigde Staten zijn twee Disney-park meer Pixar geworden.

Slinky Dog Dash in Disney's Hollywood Studios - Foto: © Disney / Matt Stroshane

Pixar versterkt zijn positie in twee Disney-parken in de Verenigde Staten. Zowel Hollywood Studios in Walt Disney World in Florida als California Adventure naast Disneyland in Californië hebben een themagebied gekregen dat volledig gewijd is aan de blockbusters van de Pixar Animation Studios.

In Hollywood Studios bij Orlando kregen de Pixar-sterren Andy en Woody hun eigen themagebied. Toy Story Land is een vervolg op Toy Story Playland in Walt Disney Studios bij Parijs. Dat kleurrijke land is zo succesvol dat het nagenoeg compleet werd gekopieerd in Hong Kong Disneyland en Shanghai Disneyland. Maar voor het filmpark in Florida werd een nieuwe invulling gekozen voor het land dat gewijd is aan de eerste speelfilm van de Pixar Studios. Naast de al bestaande driedimensionale darkride Toy Story Midway Mania werd – net als in Parijs, Hong Kong en Shanghai – een grote tuin aangelegd waarin her en der gigantisch speelgoed verspreid ligt. Het kleurrijke speelgoed vormen de attracties.

Vuurrode blikvanger

In Hollywood Studios is de vuurrode achtbaan Slinky Dog Dash de grote blikvanger van het 4,5 hectare grote Toy Story Land. De familieachtbaan is volgens de bedachte verhaallijn door Andy in de achtertuin gebouwd met de Dash & Dodge Mega Coaster Play Kit. De attractie is in werkelijkheid afkomstig van de Duitse fabrikant Mack Rides. Deze tweede achtbaan die de Duitsers voor Disney bouwden – de eerste is Goofy’s Sky School in California Adventure – heeft twee lanceringen: één aan het begin en één halverwege, een primeur voor een Disney-park.

Alien Swirling Saucers in Disney's Hollywood Studios - Foto: © Disney / Matt Stroshane

Groene ruimtemannetjes

Onderweg komen de gasten op de rug van teckel Slinky Dog speelgoed tegen als kleurpotloden, lijmpotjes, blokken, de kubus van Rubik en de groene speeldino Rex. Aan het eind van de achtbaanrit zingt pinguïn Wheezy het bekende lied You’ve Got a Friend in Me. Een tweede attractie in Toy Story Land is Alien Swirling Saucers. In deze draaimolen, die ook naar Walt Disney Studios in Parijs komt, sturen kleine groene ruimtemannetjes speelgoedraketten in cirkels rond. De bontgekleurde attractie is gebaseerd op het speelgoed waarmee Andy in de animatiefilm speelt in het Pizza Planet Restaurant.

Pixar Pier in Disney's California Adventure - Foto: © Disney / Joshua Sudock

Pixar Pier

Aan de andere kant van de Verenigde Staten – aan de westkust – is de aanwezigheid van Pixar ook vergroot. In het naast Disneyland gelegen California Adventure is themagebied Paradise Pier omgebouwd tot Pixar Pier, met vier aan Pixar-films gewijde wijken: Incredibles Park, Toy Story Boardwalk, Inside Out Headquarters en Pixar Promenade. Loopingachtbaan California Dreamin’ heet voortaan Incredicoaster en reuzenrad Mickey’s Fun Wheel kreeg Pixar Pal-A-Round als nieuwe naam. Naast de bekendste Pixar-sterren begroeten ook minder gangbare karakters als Edna Mode, Frozone, Russell en Dug voortaan de gasten. Net als in Toy Story Land in Florida is ook op Pixar Pier in Californië de interactieve darkride Toy Story Midway Mania! een hoofdattractie. Bij de ingang begroet de imposante animatronic Mr. Potato Head nog steeds de gasten. Pixar Pier wordt de komende maanden verder uitgebreid, onder meer met de draaimolens Inside Out Emotional Whirlwind en Jessie’s Critter Carousel.

Alle Disney-parken ter wereld

2018 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Disney

Meest bezochte parkprofielen