De Moulin Rouge in het Franse themagebied in Europa-Park

Frankrijk heeft de Moulin Rouge

Frankrijk in Europa-Park heeft een nieuwe blikvanger: de wereldberoemde Moulin Rouge.

Het was een vreemde eend in de bijt: de hypermoderne entree naar de gigantische zilveren bol in het themagebied Frankrijk in Europa-Park. In het Duitse attractiepark waan je je in dertien verschillende Europese landen door de kenmerkende gevels en bijpassende attracties. Ook in Frankrijk: langs het water staan huizen die in Parijs niet zouden misstaan, met mansardedaken, brede schoorstenen en de typische dakkapellen. Aan het einde van deze Franse allée stond daar echter die reuzebol van 45 meter glanzend zilver zonder enige Franse franje. Daar is nu verandering in gekomen. De mega-kogel staat er nog steeds, maar aan de voet van de bol zijn typisch Parijse gevels opgetrokken, met als eyecatcher een replica van de Moulin Rouge.

Frivole tijden

De volledig vervangen façade van de zilveren bol neemt de bezoekers mee naar de frivole tijden van de Lichtstad, de Belle Epoque. Precies boven de ingang van de overdekte achtbaan Eurosat CanCan Coaster die in de koepel gehuisvest is draaien de wieken van het beroemdste variététheater ter wereld: de Moulin Rouge aan de Boulevard de Clichy in de wijk Pigalle in Parijs. De beide ondernemersfamilies van Europa-Park – de familie Mack – en Moulin Rouge – de familie Clerico – zijn hiervoor een voor de attractieparkenbranche unieke samenwerking aangegaan.

De wachtrij van CanCan Coaster in Europa-Park

Parijse nachtleven

Europa-Park opende het Franse themagebied in 1989. Vanaf het eerste moment is het belangrijkste symbool van dit gebied de ronde koepel met daarin de Eurosat-achtbaan. Tijdens een verbouwing van exact 311 dagen zijn alle baandelen en treinen van die rollercoaster vervangen en is de thematisering compleet aangepast. Bezoekers die de nieuwe Eurosat CanCan Coaster willen beleven maken in de wachtrij kennis met het kleurrijke leven in Parijs aan het begin van de twintigste eeuw. Op weg naar het station passeren ze een spiegeltent, objecten van de Wereldtentoonstelling, beklimmen ze de trappen van de Montmarte en lopen ze door een Parijse zolderkamer annex atelier. In het station staat één van de vijf nieuwe treinen klaar voor een ritje door nachtelijk Parijs. Cancan-muziek uit onboard-speakers begeleidt de rit in de nieuwe ‘nachtbaan’ en onderweg komen de berijders taferelen uit het Parijse nachtleven tegen.

Lay-out

Ook na de renovatie volgt de 922 meter lange achtbaan in grote lijnen nog steeds de lay-out die meer dan dertig jaar geleden bedacht is door de oprichter van het park, Franz Mack, en waarop tachtig miljoen mensen met veel plezier een ritje hebben gemaakt. De nieuwe treinen en baandelen zijn geproduceerd volgens de nieuwste technieken en voorschriften en vervaardigd door zusterbedrijf Mack Rides.

Overdekte achtbaan CanCan Coaster in Europa-Park

Virtuele wereld

Aan de achterzijde van de markante zilveren bol bevindt zich de ingang van Eurosat Coastiality, een virtual reality-achtbaan met enkele bijzondere innovaties. Nieuw is bijvoorbeeld dat bezoekers de VR-headset al in de wachtrij opzetten en vanaf dat moment onderdeel zijn van het digitale verhaal. Ze lopen in een virtuele wereld naar een van de twee speciaal hiervoor geprepareerde treinen en stappen hier virtueel én in het echt in. Dit Roam & Ride-principe is in nog geen enkel attractiepark ter wereld te vinden. De tweede wereldprimeur is het aparte VR-station van waaruit de treinen via een wisselspoor invoegen op de Eurosat CanCan-achtbaan. Enkele andere parken hebben reeds interesse getoond in deze techniek.

Valerian

De Coastiality-rijders bevinden zich continu 360 graden in de virtuele wereld van sciencefictionfilm Valerian, de Stad van de Duizend Planeten. Deze film werd geregisseerd door Luc Besson, die ook verantwoordelijk was voor de film Arthur en de Minimoys waarop een darkride in Europa-Park is gebaseerd. Voor Eurosat Coastiality moet een apart ticket van 4 euro aangeschaft worden.

Wandeling naar achtbaan door virtuele wereld

Madame Freudenreich Curiosités in Europa-Park

Madame Freudenreich Curiosités

Vernieuwd is ook de naast de bol gelegen attractie Universum der Energie. Die is omgebouwd en omgedoopt tot Madame Freudenreich Curiosités. Madame Freudenreich heeft haar eigen Elzasser souvenir- en curiositeitenwinkeltje. In de vroegere wijnkelder brengt ze dinosaurussen groot. In haar dichtbegroeide tuin voert ze de giganten uit de oertijd lekkere cake en zien bezoekers hoe de prehistorische dieren plezier hebben en hun surrogaatmoeder helpen bij het huishouden. In tegenstelling tot de voormalige attractie Universum der Energie maakt men nu kennis met de vriendelijke kant van de dino’s. Het winkeltje van Madame Freudenreich is onderdeel van de nieuwe gevelrij in themagebied Frankrijk.

Eerbetoon

Andere nieuwigheden in het Franse themagebied van Europa-Park zijn de drijvende bistroboot Liberté, de Elzasser Flammkuchen-stand en de fonteinenshow Fraternité. Deze laatste toevoeging draait elk half uur op de klanken van verschillende Franse muziekstukken. Europa-Park stelt dat de omvangrijke verbouwingen een eerbetoon zijn aan de rijke cultuur, de bewogen geschiedenis en de speciale levensstijl van het buurland. De grens met Frankrijk is hemelsbreed vier kilometer van het pretpark verwijderd. De helft van de 3.800 medewerkers van Europa-Park is afkomstig uit Frankrijk. De totale investering van de verbouwing van het Franse themagebied bedroeg ongeveer dertig miljoen euro.

20 september 2018 © Tekstbewerking: Parkplanet – Foto’s: Europa-Park

Meest bezochte parkprofielen