Ollivander's Wand Shop in Universal Studios Florida - Foto: © Universal

Interactieve toverstafjes zijn populair

Bij Disney en Universal zijn interactieve toverstokjes al jaren een succes. De Efteling en Toverland hebben de stafjes nu ook.

Ollivander's Wand Shop in Universal Studios Florida - Foto: © Universal

In de Verenigde Staten zijn ze al enkele jaren een groot succes: interactieve toverstafjes waarmee in themagebieden diverse speciale effecten in werking kunnen worden gezet. Toverland en de Efteling hebben de stafjes nu ook.

In 2014 kwam Universal Studios in Florida met ‘interactive wands’, interactieve toverstokjes waarmee bezoekers in de twee themagebieden van Harry Potter – Diagon Alley en Hogsmeade – allerlei speciale effecten in werking kunnen zetten. Wie in Universal Studios en Islands of Adventure een toverstafje wil aanschaffen kan terecht in een speciale souvenirshop, Ollivander’s Wand Shop. In deze bijzondere winkel kiest het toverstokje zelf de bezoeker uit waar het bij wil horen. Daarnaast omvat het assortiment Hero Wands – replica’s van de toverstafjes van Harry Potter en zijn vrienden – en ‘oefenstokjes’ voor beginners.

Interactieve toverkaarten in Disney's Magic Kingdom - Foto: © DisneyToverkaarten

Nog voordat Universal Harry Potter-toverstokjes presenteerde, had Disney al een interactieve speurtocht. In Sorcerers of the Magic Kingdom in Walt Disney World helpen bezoekers Disney-schurken uit te schakelen. Deelnemers melden zich bij het Fire Depot naast City Hall in het Magic Kingdom en krijgen daar te horen in welk van de themagebieden zij op zoek moeten naar de schuilplaatsen van de schurken. Met een interactieve toverkaart kunnen zij toverspreuken verzamelen waarmee ze de Disney-boeven uitschakelen.

Magische taferelen

Bezoekers zelf laten toveren blijkt populair: ook in Nederlandse attractieparken kunnen gasten met een aangeschaft stokje zwaaien en zo magie tot leven brengen. Het eerste pretpark dat bezoekers door een themagebied laat dwalen waar allerlei effecten in werking te zetten zijn was Toverland. Op 7 juli opende in het Noord-Limburgse park entreegebied Port Laguna. In diverse vitrines en nisjes in de gebouwen van het nieuwe themagebied zitten magische taferelen verborgen. Wie met een toverstaf en landkaart Mapa Magica (te koop voor € 24,95) op ontdekking gaat over de Via Magia kan met de juiste toverspreuk en de bijbehorende magische beweging echt toveren. Directeur Caroline Kortooms is erg trots op deze toevoeging: “Hiermee laten we zien dat we de naam Toverland méér dan waard zijn.” 

Toverhuis in ToverlandToverhuis

Een magische toverstokje is voor Toverland niet nieuw: al sinds 2008 kunnen bezoekers door met een stafje te zwaaien wijzers op een wekker laten draaien, potten laten borrelende en een kistdeksel laten klapperen in het Toverhuis. Het idee voor deze toverformule ontstond 7.400 kilometer van Sevenum, op een attractiebeurs in Orlando, tijdens een gesprek met het Venlose bedrijf Lagotronics. Interactieve toverstokjes in een themagebied in de openlucht waren wel nieuw voor Toverland..

Magische Twinkeltoortsen van de EftelingInteractieve Twinkeltoortsen

In De Efteling zijn interactieve Twinkeltoortsen te koop. Met die toverstafjes kunnen gasten zowel in de darkride Symbolica als in themagebied Fantasierijk effecten activeren. “In de scènes van Symbolica reageren de toortsen duidelijk op de magie van mascotte Pardoes en op zeven punten in Fantasierijk kunnen bezoekers zelf de magie tot leven brengen”, aldus ontwerpcoördinator Peter Koppelmans. De nieuwe Twinkeltoortsen van de Efteling kosten 20 euro per stuk en brengen de etalages van souvenirshop Efteldingen tot leven, net zoals het Pardoesbeeld dat midden in de winkel staat. Ook de Kluis op het Dwarrelplein, de Zonnewijzer en de Schatkist op de Pardoes Promenade en de Kookstoof in pannenkoekenrestaurant Polles Keuken reageren op de toorts.

29 juni / 1 november 2018 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Universal Studios, Disney
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen