Terugblik: nieuw en vernieuwd in 2018

2018 had voor pretparkbezoekers niet alleen nieuwe spannende belevenissen in petto, maar ook veel vernieuwde attracties.

Achtbaan Fēnix in aanbouw in Toverland - Foto: © Adri van Esch

Het seizoen 2018 had voor pretparkbezoekers niet alleen nieuwe spannende belevenissen in petto, maar ook veel vernieuwde attracties. Wat bracht 2018 ons aan snoepgoed?

Avalon in Toverland

Fēnix en Merlin’s Quest in Toverland

Toverland pakte het grootst uit in 2018. Het attractiepark in de Noord-Limburgse plaats Sevenum kreeg niet alleen een gigantische nieuwe achtbaan, maar ook een boottocht voor de hele familie. Achtbaan Fēnix is een echte eyecatcher en aanwinst voor het park: veertig meter hoog, 813 meter lang en met een topsnelheid van 95 kilometer per uur. De spectaculaire baan is van het type ‘wing coaster’ waarbij de karretjes naast de rails hangen, wat een unieke vliegervaring oplevert. Tijdens de rit gaan de passagiers drie keer over de kop en de onervarenheid van de pas herrezen vuurvogel Fēnix zorgt voor de nodige ‘near misses’. Een ritje duurt, exclusief in- en uitstappen, zo’n twee minuten. De leverancier van deze achtbaan is het toonaangevende Zwitserse bedrijf Bolliger & Mabillard, ook bouwer van Baron 1898 in de Efteling. Het is de langste wing coaster van Bolliger & Mabillard in Europa en de allereerste in de Benelux.

Fēnix heeft een plekje gekregen in het nieuwe themagebied Avalon. Daar staat ook de nieuwe attractie Merlin’s Quest. Tijdens de twaalf minuten durende boottocht gaan gasten op zoek naar Tir na nÓg, de bron van het eeuwig leven. De veertien boten varen over een parcours van 430 meter en gaan door een grot. Twee boten zijn tevens geschikt voor mindervaliden. Merlin’s Quest is gebouwd door Mack Rides. Dit Duitse familiebedrijf bouwde eerder ook spinning coaster Dwervelwind en boomstamattractie Backstroke in Toverland.

► ‘In Avalon zit zoveel diepte en detail’
 Toverland claimt de magie

De Python in de Efteling wordt afgebroken en opnieuw opgebouwd - Foto: © Adri van Esch

Python in de Efteling

De doorsnee bezoeker merkt er weinig van dat de Efteling de Python volledig heeft vernieuwd. De 37 jaar oude achtbaan was toe aan een grote opknapbeurt en het attractiepark in Kaatsheuvel besloot dat grondig aan te pakken door de hele baan af te breken en opnieuw op te bouwen. De ritbeleving blijft echter hetzelfde, want de loopings, dubbele kurkentrekker en helix zijn in het nieuwe ontwerp teruggekomen. In twee weken tijd werd het 350.000 kilo wegende staal van de Python in stukken gesneden met snijbranders. Vervolgens werd de iconische baan met een grote hydraulische tang in kleinere delen van ongeveer 3.000 kilo geknipt, die werden afgevoerd en omgesmolten. De oude track is vervangen door een geheel nieuw vervaardigde baan en door nieuwe kolommen. Door deze rigoureuze renovatie kan de Python weer decennialang mee. 

 Python: successtory met een valse start

Achtbaan Tiki Waka in Walibi Belgium

Tiki-Waka in Walibi Belgium

In Walibi Belgium wordt tot 2023 honderd miljoen euro geïnvesteerd; elk jaar komt er een nieuwe attractie bij. In 2018 is het gebied rondom darkride Challenge of Tutankhamon opnieuw ingericht. Het kreeg de naam Exotic World en de familieachtbaan Tiki-Waka. De attractie werd gebouwd door de Duitse fabrikant Gerstlauer, is vijfhonderd meter lang en heeft een topsnelheid van 55 kilometer per uur. 

‘Exotic World was een complexe uitdaging’
 Walibi Studios mislukt. ‘Een fout, kan gebeuren’

Dreamcatcher VR in Bobbejaanland

Dreamcatcher in Bobbejaanland

De uit 1987 stammende Dreamcatcher in Bobbejaanland – toen de eerste hangende achtbaan van Europa – is omgetoverd tot een virtual reality-baan. Berijders zetten een VR-bril op en zien bij de rit passende beelden. Het is de tweede VR-coaster van het pretpark in Lichtaart, na Mount Mara. De 25 meter hoge en zeshonderd meter lange Dreamcatcher heette tot 2006 Air Race en had felgekleurde vliegtuigjes als voertuigen. Nu bungelen de voeten van de berijders vrij in de lucht en voelen gasten zich een moedige adelaar die de grootste stormen trotseert in mysterieuze landschappen.

 Fulltime Mount Mara

Excalibur - Secrets of the Dark Forest in Movie Park Germany

Excalibur – Secrets of the Dark Forest in Movie Park Germany

Movie Park Germany gaf wildwaterbaan Mystery River een nieuw thema en een nieuwe naam. In Excalibur – Secrets of the Dark Forest zijn hoofdrollen weggelegd voor koning Arthur, zwaard Excalibur en de ridders van de Ronde Tafel. De bezoekers worden door tovenaar Merlijn op een zoektocht naar Excalibur gestuurd. Het legendarische zwaard werd namelijk door de tafelridders gestolen en moet zo snel mogelijk terug naar de rechtmatige eigenaar, koning Arthur. De reis in de ronde vlotten leidt door betoverde wouden en donkere holen.

De wildwaterbaan dateert uit 1996 en heette destijds The Neverending Story. Door het terugtrekken in 2005 van Warner als licentiegever kreeg Warner Bros. Movie World een nieuwe naam en moest voor de wildwaterrivier noodgedwongen op korte termijn een nieuw thema gezocht worden. Dat werd Mystery River, een boottocht door het rijk van dwergen, trollen en heksen. Het creatieve concept van Excalibur – Secrets of the Dark Forest is verzorgd door de Leisure Expert Group uit Almere. IMAscore en IMAmedia zijn verantwoordelijk voor de nieuwe muziek en mediacontent en de Deense firma Tema Design – MK Illumination zorgde voor de decoraties en thematisering.

 ‘We worden de onbetwiste nummer 3 van Duitsland’

Themagebied Frankrijk en Eurosat - CanCan Coaster in Europa-Park

Eurosat – CanCan Coaster in Europa-Park

In het Duitse Europa-Park werd donkere achtbaan Eurosat volledig opnieuw opgebouwd en gethematiseerd. De 900 meter lange indoor coaster in de futuristisch aandoende zilveren bol in het Franse themagebied behield dezelfde lay-out, maar kan nu ook als virtual reality-attractie beleefd worden. Er zijn twee stations: één voor de reguliere achtbaanrit en één voor bezoekers die de snelle treinrit willen maken met een VR-bril op. Het exterieur van de Eurosat – CanCan Coaster is ook compleet vernieuwd: aan de basis van de 45 meter hoge bol staan gevels geïnspireerd op gebouwen in Parijs, met de bekende Moulin Rouge als grootste blikvanger. 

De naastgelegen attractie Universum der Energie is omgebouwd en omgedoopt tot Madame Freudenreich Curiosités. Madame Freudenreich heeft haar eigen Elzasser souvenir- en curiositeitenwinkeltje. In de vroegere wijnkelder brengt ze dinosaurussen groot en in haar dichtbegroeide tuin voert ze de giganten uit de oertijd lekkere cake en tulband.

Frankrijk in Europa-Park heeft de Moulin Rouge
Wandeling naar achtbaan door virtuele wereld

 Achtbaan en darkride op de schop

Peppa Pig Land in Heide-Park

Peppa Pig Land in Heide-Park

Heide-Park kreeg een Peppa Pig Land, een gethematiseerd speelland voor kinderen. De vier attracties zijn gebaseerd op de Engelse televisieserie Peppa Pig, in Duitsland bekend onder de naam Peppa Wutz. In het gele huis van Peppa kunnen de jonge bezoekers interactieve spelletjes spelen, ze kunnen een treinritje maken in Opa Pigs Zugfahrt en om een vuurtoren varen in Peppas Bootsfahrt. In Schorschs Dino-Abenteuer rijden de gasten op de rug van een dinosaurus door zes scènes. Peppa Pig Land heeft ook een meet & greet-locatie, een snackbar en een souvenirwinkel. 

Yukon Quad in Le Pal

Yukon Quad in Le Pal

In het Franse park Le Pal kunnen gasten in Yukon Quad op open scooters over een duizend meter lange achtbaan racen. De quads bereiken een topsnelheid van negentig kilometer per uur. Achtbaan Juvelen in het Deense Djurs Sommerland is identiek aan Yukon Quad.

San Andreas 4D in Gardaland

San Andreas 4D in Gardaland

In 4D-theater Time Voyagers van Gardaland draait een mini-versie van de hitfilm San Andreas van Warner Bros uit 2015. Na een aardbeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter ligt heel Californië in puin. Een helikopterpiloot probeert zijn dochtertje te redden in de tumultueuze situatie die in Los Angeles en San Francisco is ontstaan. Door de bewegingen van de stoel, de grote ventilatoren aan het plafond, de lichtflitsen en de haarscherpe beelden heeft de toeschouwer het gevoel hoofdrolspeler te zijn in dit adembenemende avontuur. 

Wicker Man in Alton Towers

Wicker Man in Alton Towers

Het Engelse Alton Towers brengt voor het eerst hout en vuur samen in de nieuwe achtbaan Wicker Man. De treinen op de houten rollercoaster racen door een brandende, ruim zeventien meter hoge Wicker Man. De 618 meter lange achtbaan is gebouwd door Great Coasters International, bekend van Joris en de Draak in de Efteling, Troy in Toverland en Wodan in Europa-Park. Het verhaal rond de attractie gaat over The Beornen, een schimmige groep die in de bossen rond het pretpark leeft. De groepsleden gebruiken de man van rijshout – de ‘wicker man’ – om offers te brengen. 

Den Flyvende Ørn in Legoland Billund - Foto: © Adri van Esch

Den Flyvende Ørn in Legoland Billund

Legoland Billund vierde in 2018 zijn vijftigste verjaardag met de nieuwe achtbaan Den Flyvende Ørn (De Vliegende Adelaar). De elf meter hoge familieachtbaan loopt door een indrukwekkend rotslandschap. De passagiers maken een vlucht op de rug van een adelaar. Op de top van de Ørneklippen – de adelaarsrots – zien gasten een adelaarsmoeder met haar jongen, natuurlijk gemaakt van Lego-steentjes. Even later racen de treinen langs rotswanden en dierenfiguren.

 Legoland Billund is een wereldster
 Nederlander ontwerpt Lego-achtbaan

Jungle Rally en Safaribussen in Djurs Sommerland - Foto: Djurs Sommerland

Safaribussen en Jungle Rally in Djurs Sommerland

Het Deense Djurs Sommerland breidde het Aziatische themagebied uit met twee kinderattracties. Safaribussen is een autobus die in cirkels metershoog ronddraait en Jungle Rally is een miniatuur-achtbaan speciaal bedoeld voor de allerkleinste bezoekers. De thematisering van de attracties in het nieuwe themagebied Wild Asia werd verzorgd door het Nederlandse bedrijf Leisure Expert Group.

Valkyria in Liseberg - Foto: Liseberg

Valkyria in Liseberg

Niet alleen Toverland kreeg in 2018 een achtbaan van Bolliger & Mabillard, ook Liseberg in het Zweedse Göteborg opende een product van de Zwitsers. Dive coaster Valkyria is ruim 47 meter hoog en heeft een loodrechte vrije val van vijftig meter. Valkyria is de vijfde dive coaster in Europa van de befaamde fabrikant. Eerdere duikcreaties van de Zwitserse achtbaanproducent zijn Baron 1898 in de Efteling, Krake in het Duitse Heide-Park, Oblivion in het Engelse Alton Towers en Oblivion, The Black Hole in het Italiaanse Gardaland. De nieuwe dive coaster van Liseberg is met 700 meter de langste van Europa en gaat driemaal over de kop. Valkyria staat in het nieuwe acht hectare grote themagebied Myter och legender (mythes en legendes). 

En verder

…kreeg Ferrari Land – het compacte themapark naast Port Aventura – een nieuw kindergebied met vijf attracties op miniformaat, waaronder kinderachtbaan Junior Red Force.
…opende Tivoli in Kopenhagen de attractie TikTak, een gethematiseerde Shake, bekend van de kermis. De snelle draaimolen is afkomstig van de Nederlandse fabrikant Mondial.
…stak er in het Deense Fårup Sommerland een wervelwind op: Hvirvelvinden is een van de kermis bekende Afterburner. De sneldraaiende schommel bereikt een hoogte van negentien meter.

2018 © Tekst: Parkplanet
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen