Schommel Loke en houten achtbaan Balder in Liseberg - Foto: © Adri van Esch

Met honderd kilometer de lucht in

Met Loke en Tigeren heeft Scandinavië twee van de drie hoogste en snelste draaiende schommels in Europa.

In het themagebied Wild Asia bouwt Djurs Sommerland de draaiende reuzenschommel Tigeren. De 25 meter hoge schommelconstructie en de omgeving van de attractie worden door het Nederlandse bedrijf Leisure Expert Group gethematiseerd. “Zoals de naam al doet vermoeden draait Tigeren rond de tijger, een krachtig en machtig dier dat leeft in de Aziatische jungle”, zegt Max Reims van de Leisure Expert Group. “Deze beesten worden vaak afgebeeld in tempels en heiligdommen. Dat fenomeen hebben we als uitgangspunt genomen voor het design van de gigantische schommel.”

Tigeren in Djurs Sommerland

Hoogste en snelste attractie

Met Tigeren wordt Wild Asia voor het derde jaar op rij uitgebreid. Eerder openden in het themagebied attracties voor kinderen: Safaribussen, een vliegende bus van de Italiaanse fabrikant Zamperla, en Jungle Rally, een kleine achtbaan afkomstig van de Duitse bouwer Zierer. De eerste attractie in Wild Asia was Dragekongen, een hangende familieachtbaan afkomstig van Intamin. De Zwitserse bouwer is nu ook verantwoordelijk voor de ‘gyro swing’ Tigeren. De roterende gondel met veertig passagiers vliegt tot 42 meter hoog en haalt een topsnelheid van honderd kilometer per uur. Tigeren is de snelste en hoogste attractie van het Deense pretpark en gaat vijf miljoen euro kosten.

Indoor wachtrij van Tigeren in Djurs Sommerland

Indoor wachtrij

Bijzonder aan Tigeren is dat de buitenattractie een indoor wachtrij krijgt. Bezoekers worden wachtend in een gebouw in de mystieke sfeer van Aziatische tempels en heiligdommen gebracht. De ontwerpen voor Tigeren van de Leisure Expert Group zijn niet de eerste die het bedrijf uit Almere voor Djurs Sommerland maakte. “Onze samenwerking begon in 2014, toen we voor Halloween in het park de spookhuizen Hekseskolen en Graeskarfabrikken creëerden”, vertelt Max Reims. “Parkeigenaar Henrik Nielsen vroeg ons vervolgens een meerjarig masterplan op te stellen. De eerste fase van dat plan was Bondegårdsland, een gebied rond het thema ‘boerderij’ dat ook door ons werd ontworpen. Daarna werkten we aan het wildwestgebied en aan de snelle draaimolen Soulken. Tigeren is zeker niet het laatste project dat we samen oppakken; in Almere zijn we alweer bezig aan het uitwerken van nieuwe plannen.”

Schommel Loke en houten achtbaan Balder in Liseberg - Foto: © Adri van Esch

Publiekslieveling

Tigeren is – op de thematisering na – het identieke zusje van Loke in Liseberg. De schommel in het park in Göteborg is gethematiseerd rond de god Loke uit de Noordse mythologie. Loke is de god van chaos en leugens. Hij was een echte onruststoker die constant in onmin leefde met zijn rivaal Balder, de goede god van het licht en de wijsheid. Geen wonder dat de tot tientallen meters uitzwaaiende schommel pal naast houten achtbaan Balder is geplaatst, lacht adjunct-directeur Tina Resch van Liseberg. “Als Loke de kant van Balder opzwaait, is het net of de twee met elkaar in gevecht zijn. Onze gasten zijn gefascineerd door de aanblik van de bijna-botsing met Balder. Berijders van Loke roemen het gevoel van gewichtsloosheid als de schommel door de horizontale stand heen schiet, naar 42 meter hoogte in een hoek van 120 graden. Geen wonder dus dat Loke sinds de opening in 2017 uitgegroeid is tot één van de publiekslievelingen in Liseberg.”

Sledgehammer en SynKope

Net zo hoog en snel als Loke en Tigeren is Sledgehammer in Bobbejaanland. Deze reuzenschommel heeft plaats voor vijftig gasten per rit en zwiert ook 42 meter hoog uit met een snelheid van honderd kilometer. Sledgehammer is echter van een andere fabrikant: van Huss Park Attractions. Het Duitse bedrijf bouwde ook SynKope in het Spaanse attractiepark Terra Mítica. Deze schommel is een maatje kleiner dan Sledgehammer, Loke en Tigeren: de uitzwaai is 35 meter, met een snelheid van negentig kilometer per uur.

Hard gaan, bewonderen en waterpret in 2019

26 januari 2019 © Tekst: Parkplanet – Beeld: Djurs Sommerland / Leisure Expert Group  Foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen