De Vliegende Hollander in De Efteling - Foto: © Adri van Esch

De keus van 46.845 stemmers

46.845 stemmers kozen Efteling, Toverland en Walibi Holland tot de beste attractieparken van Nederland. Die eer ging in België naar Walibi Belgium en Plopsaland.

De Vliegende Hollander in De Efteling - Foto: © Adri van Esch

Efteling, Toverland en Walibi Holland zijn volgens de ruim 46.000 stemmers bij de Diamond ThemePark Awards de beste attractieparken van Nederland. Die eer ging in België naar Walibi Belgium en Plopsaland. Beste attracties in de lage landen zijn Symbolica in de Efteling voor Nederland en Sledgehammer in Bobbejaanland voor België.

Het attractiepark waar dit jaar de Diamond ThemePark Awards werden uitgereikt – de Efteling in Kaatsheuvel – was ook meteen de grootste winnaar van deze negende editie van de populariteitsmeting. Het Brabantse pretpark mocht elf awards in ontvangst nemen. In totaal werden er 46.845 stemmen uitgebracht. Een kwart van de stemmen kwam uit Nederland, 44 procent uit België, waar het initiatief voor de ThemePark Awards werd genomen.

Beste van de Benelux

De stemmers kozen de Efteling als beste attractiepark van de Benelux. Twee andere Nederlandse parken die in de top 5 van beste pretparken staan zijn Toverland en Walibi Holland. De beste Belgische attractieparken zijn Walibi Belgium en Plopsaland De Panne. De Efteling heeft volgens de stemmers ook de twee beste attracties binnen de poorten: Symbolica en Droomvlucht. Andere meest gewaardeerde attracties zijn Sledgehammer in Bobbejaanland en Dalton Terror en Challenge of Tutankhamon in Walibi Belgium.

Achtbaan Fēnix in Toverland - Foto: © Adri van Esch

Beste achtbanen

Deelnemers aan de Diamond ThemePark Awards-verkiezing konden ook aangeven wat in hun ogen het meeste sensationele pretpark van de Benlux is. Walibi Holland ging in die categorie met de nummer 1-positie lopen, met collega Walibi Belgium op plek twee. De Efteling, Bobbejaanland en Toverland mogen zich in de ogen van de stemmers ook ‘sensationeel’ noemen. Toverland heeft twee van de beste achtbanen van de Benelux binnen de grenzen: de nieuwe wing coaster Fēnix en de houten achtbaan Troy. De meeste stemmen gingen naar achtbaan Goliath in Walibi Holland, gevolgd door Baron 1898 in de Efteling en Anubis the Ride in Plopsaland De Panne.

Halloween meest populair

Halloween is en blijft een populair evenement in attractieparken. Deelnemers aan de populariteitspoll kozen liefst drie keer een Halloween als beste evenement in de Benelux. Alleen de Winter Efteling wist zich te wurmen tussen de Halloween Fright Nights in Walibi Holland, Halloween in Walibi Belgium en Halloween in Bobbejaanland.

Wildwaterbaan Chiapas in Phantasialand - Foto: © Adri van Esch

In Europa

Op Europees vlak moest de Efteling het Duitse Europa-Park en Disneyland Paris voor laten gaan als beste themapark. Phantasialand en Puy du Fou eindigden op plek vier en vijf. De beste achtbaan staat volgens de stemmers in Phantasialand (Taron), gevolgd door Shambhala in Port Aventura. Phantasialand heeft ook de beste attractie van Europa: wildwaterbaan Chiapas. Symbolica in de Efteling veroverde een tweede plaats gevolgd door The Twilight Zone Tower of Terror in Walt Disney Studios Park en Voletarium in Europa-Park.

Beste overnachten

Toverland heeft volgens de enquête de beste nieuwe attractie van Europa: achtbaan Fēnix in het eveneens nieuwe themagebied Avalon. Het beste overnachten kan in Disneyland Paris met de Efteling op een zeer verdienstelijke tweede plaats. De themahotels van Europa-Park werden bekroond met een derde plek. De prijzen van de Diamond ThemePark Awards werden door initiatiefnemer en medeorganisator Patrick Joossens in de Efteling uitgereikt aan de gelukkige winnaars. Tijdens eerdere edities werden de prijzen overhandigd in Bobbejaanland, Toverland, Plopsaland, Pairi Daiza, Walibi Holland, Walibi Belgium en Beekse Bergen.

Spotlight Award

De jaarlijkse Spotlight Award – bestemd voor een persoon die of park dat zich extra in de kijker weet te zetten – ging dit jaar naar Toverland. Het attractiepark in Sevenum werd met de prijs beloond voor onder meer de rebranding van het merk Toverland, de creatie van de themagebieden Port Laguna en Avalon en de opening van de nieuwe attracties Fēnix en Merlin’s Quest.

3 april 2019 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Adri van Esch
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen