Lente bij Fata Morgana in de Efteling - Foto: (c) Adri van Esch

Lentetijd in de Efteling

Wie van tulpen en andere voorjaarsbloemen houdt, moet in april of mei naar de Efteling. Het pretpark is één groot kleurenpalet door tienduizenden tulpen en andere lentebloeiers.

April en mei brengen het echte lentegevoel naar de Efteling: het park in Kaatsheuvel staat dan vol tulpen en andere kleurige lentebloemen. In het najaar zijn liefst 80.000 tulpen, hyacinten en narcissen geplant. Als de temperatuur buiten weer wat stijgt, laten de bloemen zich in hun volle pracht zien. Het lentegevoel wordt bovendien nog verhoogd door het frisse groen en door 45.000 geurige lentebloeiers in borders, potten, schalen, bakken en hangende bloemmanden. Elk rijk in de Efteling heeft zijn eigen kleurenschema.

Tulpen in de Efteling - Foto: (c) Adri van Esch

Tulipa Efteling

Vroeg in het voorjaar krijgt de Efteling al kleur door sneeuwklokjes, bosanemonen en hyacinten. De weken daarna bloeien de tulpen volop, waaronder de eigen tulp van de Efteling, de Tulipa Efteling. Die is wit met een gekartelde donkerroze rand en gele stampers en wordt speciaal voor de Efteling gekweekt.

Tulpen in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Vliegende Fakir

De Tulipa Efteling werd in 2008 gepresenteerd, ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van De Vliegende Fakir in het Sprookjesbos. In het sprookje vliegt de fakir op zijn matje tussen de twee torens van een Oosters paleis heen en weer om afwisselend de rode en gele tulpen in de twee borders te laten bloeien. Het populaire tafereel ging in 1958 open. Het sprookje is niet gebaseerd op een bestaande vertelling. De Efteling verzon er zelf een verhaal omheen, met als titel De Tuinman en de Fakir.

Tulpen bij de Vliegende Hollander in de Efteling - Foto: (c) Adri van Esch

Kruising

In het voorjaar van 2008 nam Roodkapje het allereerste bosje Efteling-tulpen en het officiële certificaat van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) in ontvangst. De Tulipa Efteling is opgenomen in het International Cultivar Register of Tulip Names. De bloem is een kruising tussen de zaailingen Shirley en Laverock en bloeit eind april en begin mei. De Efteling Tulp wordt vijftig tot zestig centimeter groot en is in het park te koop.

Wat is ‘landscaping’?

© Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen