Lego bouwt door

Lego bouwt flink door in Europa: in Italië, Denemarken én Nederland.

Movie World in Legoland Florida

Lego pakt flink uit in Europa. De van oorsprong Deense speelgoedmaker kondigt een nieuw waterpark aan in Italië, breidt het originele Legoland in Billund uit en bouwt drie Haagse gebouwen na op de boulevard van Scheveningen.

Lego is momenteel niet weg te slaan uit het nieuws. Het begon met de overname van de Legoland-parken door Lego zelf. In 2005 – toen het Lego-concern het financieel zwaar had – verkocht het bedrijf 70 procent van de aandelen in de Legoland-parken aan de Britse pretparkgroep Merlin Entertainments. Eind juni kocht de Deense miljardairsfamilie die Lego in handen heeft de themaparken weer terug, samen met een groep Engelse en Canadese investeerders, voor het lieve sommetje van 5,4 miljard euro.

Lego Movie World

Vorige week werd bekend dat het originele Legoland – het park in het Deense Billund – uitgebreid gaat worden met Lego Movie World, een vijfduizend vierkante meter metend themagebied dat de grootste investering vergt sinds de opening van Legoland Billund in 1968. Lego Movie World wordt ontwikkeld in samenwerking met filmstudio Warner Bros. – ook bekend van The Wizarding World of Harry Potter in Universal Studios – en omvat drie attracties geïnspireerd op de karakters van de filmhits The Lego Movie en The Lego Movie 2.

Flying Theater in Legoland Billund

Flying theater

Hoofdattractie in Lego Movie World wordt het eerste flying theater van Scandinavië. In dit filmtheater zweven bezoekers op veertien meter hoogte in een soort hangglider voor een groot gebogen scherm. Hun bank beweegt mee met de filmbeelden. Effecten als wind, mist en geuren versterken het gevoel op reis te zijn. De tocht in de vliegsimulator voert door het heelal en langs piraten.

Vliegen en vallen

De twee andere attracties zijn een vliegtuigmolen en een kleine vrijevaltoren. In de veertien meter hoge vliegtuigmolen kunnen gasten zelf bepalen hoe vaak ze over de kop tuimelen. De twaalf meter hoge vrijevaltoren met het karakter Unikitty aan de top is bedoeld voor de kleinere kinderen en wordt omringd door een kleurrijke speeltuin met onder meer twee grote glijbanen. In Lego Movie World komen veertig van Lego gemaakte modellen te staan. Het nieuwe themaland, dat in 2020 open gaat, komt te liggen achter achtbaan X-treme Racers en krijgt ingangen in Adventure Land en Polar Land.

Legoland Billund is een wereldster

Waterpark bij Legoland Florida - Foto: Chip Litherland Photography

Legoland Waterpark

Deze week kondigde het Italiaanse pretpark Gardaland de opening aan van het eerste Legoland Waterpark van Europa. “Het volledig gethematiseerde waterpark voor het hele gezin is niet allen het eerste Legoland Waterpark in Europa, maar ook het eerste waterpark ter wereld dat binnen een attractiepark wordt gebouwd dat niet de naam Legoland draagt”, vertelt Gardaland-directeur Aldo Maria Vigevani. Er zijn al wel drie Legoland-waterparken, in Florida, Californië en Dubai, maar die zijn alle drie onderdeel van een Legoland-themapark. Het grootste pretpark van Italië heeft ook al een vestiging van Sea Life op zijn grondgebied liggen. Het Legoland Waterpark moet ervoor zorgen dat Gardaland een nog sterkere toeristische bestemming in Europa wordt, stelt Aldo Maria Vigevani.

Miniland voor Legoland Waterpark Gardaland

Legoland Discovery Centre

Ook in Nederland timmert Lego aan de weg. In Scheveningen wordt gebouwd aan een nieuw Legoland Discovery Centre, een kleine, overdekte versie van Legoland die al in 25 steden wereldwijd te vinden is. In het nieuwe mini-Legoland aan de Scheveningse boulevard komen onder meer drie kenmerkende Haagse gebouwen in miniatuur nagebouwd met Lego-steentjes. Het zijn het stadion van ADO Den Haag, de Pier en het Kurhaus. Voor het voetbalstadion worden 30.000 Lego-blokjes gebruikt. Er komen vierhonderd Lego-poppetjes in, waaronder spelers gekleed in een geel-groen ADO-shirt. Aan de boulevard van Scheveningen is al een Sea Life gevestigd, behorend tot dezelfde keten als Legoland en Gardaland. Het Legoland Discovery Centre in de Nederlandse badplaats opent in het voorjaar van 2020.

Legoland op weg naar nog meer parken
Alle Legolanden ter wereld

11 juli 2019 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Merlin Entertainments, Legoland

Meest bezochte parkprofielen