The wildest ride in the Wilderness

‘The wildest ride in the Wilderness’ staat in Walibi Holland: de hybride coaster Untamed in het eveneens nieuwe themagebied Wilderness.

“Hold on to your hats or glasses, ‘cause this is the wildest ride in the wilderness”. Wie vaak in Big Thunder Mountain Railroad in Disneyland stapt, kan deze aankondiging dromen. Maar vanaf vandaag kan het pretpark van Mickey Mouse geen aanspraak meer maken op de eretitel ‘wildest ride in the wilderness’. Die staat namelijk in Walibi Holland. Daar opende Untamed voor het publiek; een voor het Europese vasteland unieke, ongetemde achtbaan waarin hout en staal zijn gecombineerd. De stalen track op het houten onderstel maken van Untamed een zogenaamde hybrid coaster. De constructie maakte het mogelijk om een compleet ander baanverloop te creëren. Zo is Untamed de enige hybride achtbaan ter wereld met vijf inversies.

Veertien airtime-momenten

Untamed werd gebouwd op het onderstel en de fundamenten van Robin Hood. De Amerikaanse bouwer Rocky Mountain Construction (RMC) bouwde een naam op met dit soort rollercoasters: ze hebben een traditioneel uiterlijk, maar de ritkenmerken van de meest moderne stalen achtbanen. Ook Untamed is een heftige baan, met een lengte van 1085 meter, een hoogte van 36,5 meter en een topsnelheid van 92 kilometer per uur. Door deze hybride constructie, waarin totaal 500.000 kilo staal verwerkt is, was Walibi Holland in staat om het baanverloop drastisch te veranderen. Met onder meer een 80 graden steile vrije val van 35,4 meter en veertien airtime-momenten.

Waarom is Untamed zo bijzonder?

Untamed in Walibi Holland

Thrilling business

Untamed werd geopend door Walibi-directeur Mascha van Till, voor de gelegenheid in vrolijk zomers geel gekleed. Op de trap naar het station van de achtbaan memoreerde zij dat de attractie-industrie een ‘thrilling business’ is en dat dat tot uiting komt in Untamed. Ze wees met name op de inversie in de baan die een wereldprimeur is: de ‘double inverting 270 degree corner stall’. “We zochten een vervanging voor houten achtbaan Robin Hood, die oncomfortabel geworden was. In pretpark Six Flags Fiesta Texas in de Amerikaanse stad San Antonio stapte ik in achtbaan Iron Rattler en ik was helemaal verkocht. Het is als bij nieuwe schoenen die er super uitzien en in de winkel perfect passen; je krijgt ze niet meer uit je hoofd. Na negen maanden hard werken is onze baby nu geboren.” De bouw van het nieuwe paradepaardje van Walibi Holland startte op 29 oktober 2018, op 14 februari 2019 werd het hoogste punt bereikt en op 1 juli werd Untamed officieel voor het publiek geopend.

Untamed in Walibi Holland

Adembenemend en exceptioneel

Dominique Marcel, de grote baas van Compagnie des Alpes, de Franse pretparkengroep waartoe Walibi Holland behoort, noemde Untamed adembenemend en exceptioneel. “Untamed past volledig in de strategie van Compagnie des Alpes”, zei hij bij de opening van de achtbaan. “We zijn gefocust op het overtreffen van de verwachtingen van de gasten. Dat is ons sleutelwoord. Walibi Holland is al het sterkste merk voor tieners en jongvolwassenen. We willen nu ook de gezinnen bereiken en dat beleid werpt vruchten af. Compagnie des Alpes geeft volledige support aan Walibi Holland en zal dat blijven doen!”

Eerste officiële rit van Untamed in Walibi Holland

Hoogste gastwaardering

“We zijn als Walibi Holland natuurlijk al jaren bezig met Untamed, van contractonderhandelingen tot ontwerp en van de bouw tot en met de making of-video’s”, zegt directeur Mascha van Till. “Nu is dan eindelijk het moment waar we met zijn allen naartoe gewerkt hebben. En wat is-ie fantastisch… Untamed heeft mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen! De trein zoeft met een enorme power over de track. Die power is net als Walibi zelf, want wat hebben we een geweldig team! Het afgelopen seizoen hadden wij de hoogste gastwaardering binnen Compagnie des Alpes. Daar ben ik onnoemelijk trots op!”

Ongetemd karakter

Untamed staat in het themagebied Wilderness, dat voor de komst van de hybride coaster nog op de plattegrond stond als Sherwood Forest. “Wilderness is een perfect voorbeeld van onze keuzes”, vertelt Mascha. “Wij kiezen bewust voor de verrassing, voor het onbekende. Het mag nooit saai of gewoontjes zijn. Walibi Holland moet origineel, bijzonder en onalledaags zijn. Wilderness is dat: het is een verwilderd bos dat verwondert en tot de verbeelding spreekt. Als je door Wilderness loopt, weet je het zeker: ik heb hier niets te vertellen, de natuur is hier de baas. En Untamed voelt zich hier, door zijn ongetemde karakter, als een vis in het water. Untamed is ongekend en moet je meemaken!”

De entree van themagebied Wilderness in Walibi Holland - Foto: © Adri van Esch

Geen wit blaadje

Het concept voor Wilderness werd door Mascha van Till en haar team zelf bedacht, de Leisure Expert Group hielp bij het uitwerken van de plannen. “We kregen bepaald geen wit blaadje om op te werken”, glimlacht Peter Gros van het ontwerpersteam uit Amsterdam. “Er was al heel veel voorwerk verricht: de stijl van het land, de ‘look and feel’ was al door het team van Walibi Holland op papier gezet. Wij mochten assisteren bij de invulling.”

Intensieve samenwerking

Bij de ontwikkeling van Wilderness stond bijvoorbeeld vast dat de gasten het gebied zouden kunnen betreden door twee imposante poorten. “En die moesten zoveel mogelijk vervaardigd worden van ‘spare materials’”, vertelt Peter. “Wij hebben dat vertaald naar een ontwerp. Het was heel tof om dit samen met Mascha en haar team te mogen realiseren.” De strategie van Mascha van Till is helder: “We willen weg van de gebaande paden en eigenzinnig een andere invulling geven aan het attractiepark.” Dat lukt haar erg goed, vindt Peter Gros van de Leisure Expert Group. “Het is echt bijzonder dat Mascha het park zo’n geheel eigen identiteit durft te geven. Daar heb ik veel respect en waardering voor. Wij mochten deze identiteit in een intensieve samenwerking op papier zetten. Op die rol zijn we trots!”

‘We gaan voor ongewoon’

1 juli 2019 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Walibi Holland

Meest bezochte parkprofielen