Desmo Race in Mirabilandia

Unieke racer-achtbaan voor Mirabilandia

Op de dubbele achtbaan Desmo Race in het Italiaanse Mirabilandia kunnen bezoekers zelf gas geven en remmen.

Op 29 juli 2019 opende de professionele Ducati-rijder Michele Pirro in het Italiaanse pretpark Mirabilandia een 3,5 hectare groot themagebied dat helemaal gewijd is aan het legendarische motormerk Ducati. Het is niet voor het eerst dat in Europa een befaamd Italiaanse merk van snelle racemachines een eigen themapark krijgt: het Spaanse Port Aventura heeft Ferrari Land, opgedragen aan de iconische raceauto’s. Ducati World in het pretpark bij Ravenna is het resultaat van een overeenkomst tussen Ducati Motor Holding S.p.A. en pretparkketen Parques Reunidos, waartoe ook Attractiepark Slagharen, Bobbejaanland en Movie Park Germany behoren.

Ducati Meccanica

De geschiedenis van het motormerk Ducati gaat terug naar 1945 toen Ducati Meccanica het levenslicht zag. Het bedrijf nam een grote vlucht na de indiensttreding van constructeur en ontwerper Fabio Taglioni. Hij bedacht de desmodromische klepbediening, een innovatieve manier van het openen en sluiten van de kleppen in motoren. De ‘desmo’, zoals deze techniek liefkozend wordt genoemd, werd aanvankelijk ook gebruikt door Mercedes-Benz, maar tegenwoordig alleen nog door Ducati. Het geeft de sportieve een- en tweecilinders van Italiaanse merk hun herkenbare geluid en design.

Desmo Race in Ducati World in Mirabilandia

Pronkstuk

De kenmerkende ‘desmo’ is ook gekoppeld aan het pronkstuk van het nieuwe Ducati World in Mirabilandia: een achtbaan met de naam Desmo Race. Waar in Ferrari Land de felrode achtbaan Red Force de grote blikvanger is, is dat in Ducati World Desmo Race. Het verschil in hoogte is negentig meter: de treinen op Red Force gaan tot 112 meter, de berijders op Desmo Race komen tot 22 meter hoog. Groot verschil tussen de twee themawerelden is echter ook dat Ducati World inbegrepen is bij de toegangsprijs van Mirabilandia, terwijl de bezoekers van Ferrari Land 24 euro moeten neertellen om het zeven hectare grote autopark te mogen betreden.

Desmo Race in Ducati World in Mirabilandia

Eigen snelheid bepalen

Achtbaan Desmo Race is een unieke achtbaan: het zijn twee coasters van het model Spike Dragster van de Duitse fabrikant Maurer Rides die met elkaar duelleren. De tweepersoons voertuigen zijn geïnspireerd op de Ducati Panigale V4. Bijzonder is dat de voorste berijder zelf gas kan geven en remmen. Gasten bepalen zo hun eigen snelheid – tot een maximum van zestig kilometer per uur –, waardoor er een echte race ontstaat tussen twee voertuigen op de tweemaal 275 meter lange achtbaan. Voert een berijder in zijn enthousiasme het tempo te hoog op, dan grijpt het systeem in. “We kunnen de rit over de hele lengte van het traject controleren: langs de volledige lange baan loopt een rails voor tandwielen”, legt Jörg Beutler, directeur van fabrikant Maurer Rides, uit. “Door het tandradsysteem is een ritje volledig veilig. Bijkomend voordeel is dat deze achtbaan onder alle weersomstandigheden kan opereren. De wielen kunnen niet doorslippen, want ze worden ook bij regen in toom gehouden door de tandwielen.”

Desmo Race in Ducati World in Mirabilandia - Beeld: Maurer Rides

Twee tracks

De eerste achtbaan van het type Spike Dragster werd in voorjaar van 2017 geopend in het Duitse Skyline Park onder de naam Sky Dragster. Het unieke aan de rollercoaster in Mirabilandia – die aanvankelijk de naam Superbike Race had – is dat er twee tracks naast elkaar staan waardoor telkens twee motorfietsen de strijd tegen elkaar kunnen opnemen. “Het mooiste van Spike Dragster is wel de hoge snelheid die je in je stoel drukt, de scherpe bochten en de ‘camelbacks’ die je juist weer uit je stoeltje tillen”, vindt Jörg Beutler. “Bezoekers zitten in dezelfde houding als op een motor en ze kunnen met rechts gas geven en met een knop op links een extra ‘boost’ geven aan hun snelheid. Wie de gashendel en de power-knop het best gebruikt, wint. De tijden die op het traject worden neergezet, worden bijgehouden op een bord bij de finish.”

Ultramoderne simulators

Naast de racer-achtbaan heeft Ducati World nog enkele andere attracties. In de Ducati Experience staan ultramoderne simulators waarin gasten virtuele testritjes kunnen maken en races kunnen houden. Voor kinderen zijn er drie attracties: de draaimolens Diavel Ring en Kiddy Monster, en racebaan Scrambler Run. Het 25 miljoen kostende themagebied van Mirabilandia herbergt ook nog de Ducati World Shop waar kleding en accessoires van het legendarische motormerk te koop zijn.

Hard gaan, bewonderen en waterpret in 2019

2019 © Tekst: Parkplanet – Beeld: Mirabilandia, Maurer Rides

Meest bezochte parkprofielen