Amélie - Foto: © Disney

Zeldzame ambachten in Disneyland Paris

Onder de 500 verschillende beroepen die in Disneyland Paris worden uitgeoefend bevinden zich enkele onverwachte, uitzonderlijke ambachten.

Er zijn bijna dertig zeldzame metiers in Disneyland Paris, alle diep geworteld in traditionele ambachten. Het resort bij de Franse hoofdstad is een plek waar deze beroepen kunnen bloeien en waar de vaak eeuwenoude kennis en kunde bewaard blijft. Het bedrijf koestert de ambachten en zorgt ervoor dat ze behouden blijven door de technieken door te geven aan een volgende generatie van professionals.

Authentieke producten

De gespecialiseerde castmembers van Disneyland Paris dragen in hoge mate bij aan het behouden van de tradities. Ze zorgen voor authentieke producten en die dragen weer bij aan de beleving van de gasten. Eén van de ambachtslieden is kopersmid Amélie. Op aanraden van een vriend schreef zij zich in voor de vakschool Bondoufle in Essonne. Toen Disneyland aanklopte voor een kopersmidleerling, solliciteerde Amélie. Ze behaalde haar diploma, mede dankzij de piratenuitrusting die zij voor Disneyland kon maken. Ze is er trots op dat ze bij haar examenstuk traditionele, handmatige smeedtechnieken kon combineren met industriële, machinale kopersmederij.

Luciana - Foto: © Disney

Gespecialiseerd in prinsessenjurken

Luciana startte haar loopbaan in het naaiatelier van Disney, waar ze twee jaar werkte voordat ze aan de slag ging bij een adviesbedrijf voor bedrijfskleding. Vervolgens deed ze ervaring op in het aankopen van materialen om daarna in 2005 terug te keren bij Disneyland Paris. Tegenwoordig is Luciana gespecialiseerd in het maken van jurken voor de Disney-prinsessen. Haar team bestaat uit diverse castmembers, onder wie een leerling-naaister. Kennis delen is voor Luciana een belangrijk onderdeel van haar dagelijkse werk. Ze heeft enorm veel ervaring die ze kan delen: ze werkte voor de kostuumafdeling van de Parijse Opera, voor de befaamde couturier Madame Grès en ze ontwierp kleding voor de dansers van het historische cabaret Alcazar de Paris.

Eric - Foto: © DisneyGlascreaties

Voordat Eric in 1998 naar Disneyland Paris kwam, werkte hij bij een bedrijf voor grootschalige glasproductie. In het themapark begon hij als timmerman, maar zijn grote interesse in wat je met glas allemaal kunt doen dreef hem in de richting van gebrandschilderde ramen. Drie jaar geleden startte hij zijn eigen workshop, Design Déco. Het hele proces houdt Eric in eigen hand; van opdrachten aannemen tot het opleveren van een project, van oude, originele kunstwerken restaureren en renoveren tot het maken van volledig nieuwe creaties. De glasmaker is belast met het vervaardigen en repareren van gebrandschilderde ramen in heel Disneyland Paris.

Jacqueline - Foto: © DisneyVergulden van carrouselpaarden

Jacqueline behaalde diverse handelsdiploma’s en werkte enkele maanden in een winkel voordat ze zich in 1992 toelegde op het vergulden van voorwerpen. Ze werd een specialist op het gebied van het vergulden van carrouselpaarden. Maar Jacqueline is van meer markten thuis: ze heeft ervaring met black light-verf zoals wordt gebruikt in de darkrides van Sneeuwwitje en Pinokkio, met het maken sculpturen en met airbrush. Maar het meest trots is Jacqueline nog wel op de kinderspeelhoeken die zij voor diverse hotels van Disneyland Paris heeft ontworpen.

In hoofdletters

Met ruim 15.000 werknemers is Disneyland Paris de grootste werkgever op één locatie van Frankrijk. De vijfhonderd verschillende beroepen zorgen ervoor dat in Marne-la-Vallée heel bijzondere ambachtslieden zijn komen wonen. Om nog maar niet te spreken van nationaliteiten en gesproken talen: de castmembers komen uit honderd verschillende landen en spreken twintig talen. Diversiteit wordt in Disneyland Paris in hoofdletters geschreven, mede dankzij kopersmid Amélie, kostuummaakster Luciana, glaskunstenaar Eric en vergulder Jacqueline.

Ambachtslui verfraaien Disneyland

20 oktober 2017 © Disneyland Paris News – Tekstbewerking: Parkplanet – Foto’s: Disney

Meest bezochte parkprofielen