The Imagineering Story: Walt Disney legt de ontwikkeling van animatronics uit - Foto: © Disney+

Achter de schermen van Disney Imagineering

De zesdelige documentairereeks The Imagineering Story neemt kijkers mee achter de schermen van de Disney-parken en Disney Imagineering.

De nieuwe streamingdienst Disney+ biedt de liefhebbers van het productiehuis van de muis een ongekend aanbod van films en series, van Sneeuwwitje tot High School Musical en van De Kleine Zeemeermin tot Star Wars. Voor de vele fans van de Disney-themaparken is er nog een extra cadeautje: The Imagineering Story, een zesdelige documentairereeks die de kijkers meeneemt achter de schermen van Disneyland, het Magic Kingdom, Epcot en de andere zo succesvolle themaparken. De serie vertelt het verhaal achter iconische attracties als Pirates of the Caribbean en It’s a Small World en de mensen die alle belevenissen in de parken tot leven brachten, de Disney-imagineers. The Imagineering Story laat ook zien hoeveel energie en passie Walt Disney stak in het tot leven wekken van zijn droom en welke hobbels de meester moest nemen om zijn Disneyland en later ook Disney World te realiseren.

Onmogelijke taak

The Imagineering Story was oorspronkelijk bedoeld als een lange documentaire van negentig minuten. Filmmaakster Leslie Iwerks – kleindochter van Ub Iwerks, die samen met Walt aan de wieg stond van Mickey Mouse, en dochter van imagineer en Disney-directeur Don Iwerks – kreeg van Disney de opdracht om vijf jaar lang de imagineers te volgen, onder meer bij hun werk voor Shanghai Disneyland. Iwerks verzamelde zoveel materiaal dat het een welhaast onmogelijke taak bleek om dat te comprimeren tot een slechts anderhalf uur durende documentaire. “Ik stelde mijn opdrachtgever voor er een serie van te maken”, vertelt Leslie Iwerks. “En de komst van Disney+ bood daartoe een fantastische mogelijkheid. Nu is het een reeks van zes afleveringen van ieder een uur geworden en kan ik uitgebreid vertellen over en beelden laten zien van het ontstaan van het originele Disneyland in Anaheim en kan ik dieper in de verhalen van Disney Imagineering duiken. En ja, ik ‘duik’ ook in de ondergrondse stad die onder het Magic Kingdom in Walt Disney World verscholen ligt.”

The Imagineering Story: The Haunted Mansion - Foto: © Disney+

Snikhete dag

Leslie Iwerks begint The Imagineering Story bij de oorsprong van het succes: Disneyland in Californië. Ze laat de lange weg zien die Walt Disney aflegde om zijn droom te realiseren, van de eerste pitch van het idee tot aan de opening van het park. Iwerks is eerlijk: ook minder rooskleurige feiten komen aan bod. Te zien is hoe bankdirecteuren waar Walt aanklopte voor financiering en zelfs zijn broer Roy aanvankelijk sterk twijfelden aan de levensvatbaarheid van een themapark. En hoe de feestelijke opening van Disneyland – op 17 juli 1955 – uitdraaide op een dag vol trubbels, met een overvol park, asfalt dat smelt en attracties die er de brui aan geven. “Er was op die snikhete dag een staking van de loodgieters en Walt moest beslissen of hij de waterfonteintjes liet repareren of de toiletten”, glimlacht Leslie. “Er was maar één loodgieter beschikbaar, dus hij moest kiezen. Het werden de toiletten. Ook dat laten we zien.”

Veel archiefbeelden

Leslie Iwerks heeft voor de documentairereeks gretig gebruik gemaakt van archiefbeelden. Daarop is onder meer te zien hoe It’s a Small World tot stand kwam – met de baanbrekende ontwerpen van kunstenares Mary Blair – en de eerste animatronics in The Enchanted Tiki Room. De fascinerende ontstaansgeschiedenis van iconische attracties als The Haunted Mansion, Matterhorn Bobsleds, The Carrousel of Progress en Space Mountain wordt verteld met behulp van bekende en minder bekende beelden. Heel bekend is de uitspraak van Walt meteen na de opening van Disneyland: “Als iemand van jullie denkt nu op je lauweren te kunnen rusten, dan vergeet dat maar!” Ook die uitspraak komt terug in The Imagineering Story.

The Imagineering Story: de bouw van Epcot - Foto: © Disney+

Epcot, stad of park?

Walt wilde nooit op zijn lauweren rusten; hij wilde altijd verder en dacht steeds vooruit. The Imagineering Story laat ook zien hoe The Walt Disney Company probeerde door te gaan na de dood van de naamgever. Zijn broer Roy O. Disney zorgde ervoor dat de plannen voor Disney World werden voltooid. Hij gaf het gigantische complex in Florida de naam Walt Disney World, ter ere en nagedachtenis van zijn broer. Na de dood van Roy – slechts enkele maanden na de opening van Walt Disney World op 1 oktober 1971 – raakte de themaparkenafdeling enigszins stuurloos. De grote vraag was wat men aanmoest met Epcot: moest het de stad van de toekomst worden die Walt voor ogen had gehad of een themapark? Het werd het laatste: The Imagineering Story laat de afwegingen die werden gemaakt voor die beslissing zien. De documentairereeks toont ook beelden van de bouw van het eerste internationale park – Tokyo Disneyland – en het meest recente, Shanghai Disneyland.

Openhartige documentaireserie

The Imagineering Story is een openhartige documentaireserie waarin Leslie Iwerks kijkers een uitgebreide blik gunt backstage bij de Disney-parken en Disney Imagineering. “Walt Disney realiseerde ‘The happiest place on earth’”, vertelt de filmmaakster. “Als je in de keuken mag kijken, zie je dat geluk en blijdschap creëren een kwestie van hard werken is. Ik verwacht dat door mijn documentaires het respect voor al die mensen achter de schermen nog verder groeit. Ik was de gelukkige die het verhaal van Disney Imagineering mocht vertellen in The Imagineering Story. Ik hoop dat ik dat net zo goed heb gedaan als de imagineers doen in de parken.”

Wat is imagineering?
Alle Disney-parken ter wereld

6 november 2019 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Disney

Meest bezochte parkprofielen