Disney overtreft zichzelf met Star Wars: Galaxy’s Edge

Met Galaxy’s Edge, het nieuwe land rond de befaamde Star Wars-verhalen, heeft Disney de lat op het gebied van thematisering weer hoger gelegd.

De verwachtingen voor de twee nieuwe themagebieden Star Wars: Galaxy’s Edge – één in Disneyland in Californië en één in Disney’s Hollywood Studios in Walt Disney World in Florida – waren hooggespannen. Enerzijds omdat Disney in zijn themaparken de lat telkens weer hoger legt en op die manier de nummer één blijft; met de opening van Pandora, The World of Avatar in Animal Kingdom in 2017 liet Disney zijn suprematie nog eens blijken. Anderzijds omdat Walt Disney Imagineering samen met Lucasfilm de ontelbare trouwe fans niet teleur kon stellen: Star Wars heeft in veertig jaar naam gemaakt met films, televisieseries, boeken, strips en videogames en zo een gigantische fanbase opgebouwd. Disney wist: we moeten scoren want bij Galaxy’s Edge zijn de ogen van de wereld op ons gericht.

Marktplein in Star Wars: Galaxy's Edge - Foto: © Disney / Richard Harbaugh

Feest van herkenning

Het nieuwe Galaxy’s Edge dompelt bezoekers volledig onder in de wereld van Star Wars. Elke centimeter van het vijf hectare grote themaland is gethematiseerd en verwijst naar scènes uit de beroemde films. Kenners zien elementen afkomstig van de ijsplaneet Hoth uit Star Wars: The Empire Strikes Back in de souvenirshop Dok-Ondar’s Den of Antiquities, ze zien droids uit Star Wars: Return of the Jedi en de met zeven tentakels uitgeruste diagona uit Star Wars: A New Hope. Voor de echte experts is het nieuwe themaland een feest van herkenning. Toch speelt het verhaal zich af op een planeet die nooit eerder te zien was in een Star Wars-film: Batuu.

Planeet Batuu

De imagineers van Disney kozen voor Batuu omdat dan iedereen de planeet voor het eerst zou zien. Of je nu al een leven lang fan bent van Star Wars of niet, Batuu is er om ontdekt te worden. Bij Batuu lieten de ontwerpers zich wel inspireren door bestaande Star Wars-verhalen. Het levendige marktplein van de Black Spire Outpost – het hart van het nieuwe themagebied – is geïnspireerd op Solo: A Star Wars Story, een film uit 2018. En antiquiteiten die te koop staan in Dok-Ondar’s Den vinden hun oorsprong in de nieuwe vijfdelige Marvel-stripboekenreeks Star Wars: Galaxy’s Edge. Het hele themaland zit vol met zulke verwijzingen naar films, boeken en strips.

X Wing Starfighter in Star Wars: Galaxy's Edge - Foto: © Disney / Richard Harbaugh

Levensgroot computerspel

Star Wars: Galaxy’s Edge brengt bezoekers naar de Black Spire Outpost, een dorpje op de planeet Batuu. Imagineers deden niet alleen in de archieven van geestelijk vader George Lucas inspiratie op voor de openluchtmarkt van Black Spire Outpost, ze reisden ook naar Marokko en Turkije op daar oude marktjes te bezoeken. Het nieuwe themagebied telt twee grote attracties: Millennium Falcon: Smugglers Run en Rise of the Resistance. Millennium Falcon: Smugglers Run is een interactieve simulatorrit in een ruimtevaartuig. Ontworpen als een levensgroot computerspel stappen bezoekers met zes personen in de Millennium Falcon, waarmee ze zich een weg moeten banen door het drukke helaal.

Stormtroopers in Star Wars: Rise of the Resistance - Foto: © Disney - Matt Stroshane

Innovatief

Rise of the Resistance wordt door Disney omschreven als ‘de meest ambitieuze, meeslepende en innovatieve attractie ooit bedacht’. De imposante darkride laat bezoekers midden in een strijd tussen de troepen van de First Order en de Resistance belanden. De verhaallijn van deze attractie heeft een plekje gekregen tussen de films The Last Jedi en Rise of Skywalker in. Rise of the Resistance combineert diverse belevenissen tot één geheel: de attractie bevat een simulator in het Intersystem Transport Ship, een walk-through – onder meer door de hangar van een Star Destroyer waar liefst vijftig Stormtroopers dreigend de wacht houden – en een trackloze darkride met zelfs een razendsnelle afdaling in een lift. Deze indrukwekkende attractie – die alles bij elkaar twintig minuten in beslag neemt – wordt door veel bezoekers gezien als de beste ter wereld.

Star Wars: Galaxy's Edge - Foto: © Disney / Todd Wawrychuk

Star Wars: Datapad

Helemaal nieuw is dat Galaxy’s Edge vanaf de eerste streep op de tekentafel ontworpen is als een interactief themagebied. Galaxy’s Edge is volledig geïntegreerd met de mobiele app Play Disney Parks. Wie de Star Wars-zone betreedt, kan de Disney Parks-app op de smartphone omzetten naar de eigen Star Wars: Datapad. Gasten kunnen punten verdienen bij alles wat ze doen in Galaxy’s Edge. Er zijn vier niveaus: Hack (communiceren met droids), Scan (virtueel kisten vol Star Wars-curiosa doorzoeken en verzamelen), Translate (ruimtetaal vertalen) en Tune (signalen van satellieten opvangen en vertalen). Daarnaast kunnen op de Datapad allerlei spelletjes gespeeld worden en zelfs effecten in werking worden gezet, ook in de wachtrijen van de twee attracties.

Green Milk en Blue Milk drinken in Star Wars: Galaxy's Edge - Foto: © Joshua Sudock / Disney

Oude gebruiken

Eten en drinken is een belevenis in Galaxy’s Edge. Omdat de planeet Batuu afgelegen en dunbevolkt is, hebben de eetgelegenheden een ‘recht van de boerderij op tafel’-gevoel zoals je wel meer vindt in plattelandsgebieden. De gerechten en drankjes zijn gebaseerd op de oude gebruiken die van generatie op generatie door de inwoners van Batuu aan elkaar zijn doorgegeven. Belangrijkste eetgelegenheid is Oga’s Cantina, waar gasten drankjes kunnen proeven als het kruidige Bloody Rancor, het schuimende Fuzzy Tauntaun en het fruitige Carbon Freeze. In Ronto Roasters staat robot 8D-J8 het vlees aan het spit te draaien. De Ronto Wrap heeft de smaak van geroosterd varkensvlees en gegrilde worstjes, de Tatooine Sunset is een uniek drankje dat het meest doet denken aan ijsthee met een smaakje.

Blue en Green Milk

Echte Star Wars-fans vragen zich al tijden af: hoe smaakt Blue Milk? En Green Milk? Blue Milk werd voor het eerst gedronken door Luke Skywalker in zijn huis op de planeet Tatooine in de film A New Hope. In The Last Jedi genoot Luke van Green Milk, eigenhandig door hem gemolken van een Thala-Siren on Ahch-To. In Galaxy’s Edge zijn beide varianten te koop in The Milk Stand. Grappig: in geen van de twee drankjes wordt melk verwerkt. Het zijn halfbevroren drankjes gemaakt van rijst en kokosnootmelk. Blue Milk heeft een fruitige bessensmaak, Green Milk heeft iets meer pit door citroen en mint.

Shop Droid Depot in Star Wars: Galaxy's Edge - Foto: © Disney / Joshua Sudock

Eigen droid bouwen

Vanzelfsprekend komen bezoekers ook karakters uit de Star Wars-verhalen tegen in Galaxy’s Edge. Supreme Leader Kylo Ren laat zich zien bij de militaire basis van de First Order, spion Vi Moradi van de Resistance sluipt door de Black Spire Outpost en Chewbacca probeert op Batuu rekruten te werven. Ook de medewerkers van de parken hebben een rol in het verhaal. Zij fungeren als de inwoners van Batuu en worden aangemoedigd een eigen identiteit te ontwikkelen en een spel te spelen met de gasten. Restaurants en winkeltjes zijn eveneens geïntegreerd in het verhaal van Star Wars. In de shop Elemental Nature kunnen gasten hun eigen Lightsaber samenstellen. Onderdelen voor het lichtzwaard zijn onder meer hout van de Brylark-boom, botjes van de Cartusion-walvis en tanden van de Rancor. In het Droid Depot kunnen bezoekers hun eigen robot bouwen. De onderdelen komen voorbij op een lopende band.

Alle Disney-parken ter wereld

2019 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Disney (Richard Harbaugh, Todd Wawrychuk, Joshua Sudock en Matt Stroshane)

Meest bezochte parkprofielen