2019 was hard gaan, bewonderen en waterpret

Pretparkseizoen 2019 had diverse nieuwe achtbanen, darkrides en waterattracties voor de bezoekers in petto. Om hard te gaan, te bewonderen en waterpret te beleven.

Seizoen 2019 bracht de Europese pretparken diverse nieuwe achtbanen, darkrides en waterattracties. Om hard te gaan, te bewonderen en waterpret te beleven.

          HARD GAAN          

Untamed in Walibi Holland

Untamed in Walibi Holland

‘Ongetemd’, zo heet niet alleen de volledig verbouwde houten achtbaan van Walibi Holland, zo voelt de baan ook. Achtbaan Robin Hood werd in 2019 Untamed, een hybride coaster met een rails van staal gelegd op het bestaande houten onderstel. De Amerikaanse bouwer Rocky Mountain Construction (RMC) bouwde een naam op met dit soort rollercoasters: ze hebben een traditioneel uiterlijk maar de ritkenmerken van de meest moderne stalen achtbanen.

Ook Untamed is een heftige baan, met een lengte van 1085 meter, een hoogte van 36,5 meter en een topsnelheid van 92 kilometer per uur. Door deze hybride constructie, waarin totaal 500.000 kilo staal is verwerkt, was Walibi Holland in staat om het baanverloop drastisch te veranderen. Met onder meer een 80 graden steile vrije val van 35,4 meter en vijf omwentelingen. Untamed is de enige hybrid coaster ter wereld met vijf inversies. Op 14 februari 2019 werd het hoogste punt bereikt van het nieuwe paradepaardje van Walibi Holland en op maandag 1 juli 2019 ging de langverwachte achtbaan open voor het publiek. 

Waarom Untamed zo bijzonder is
The wildest ride in the Wilderness

Achtbaan Fury in Bobbejaanland

Fury in Bobbejaanland

Bobbejaanland maakte een flinke lap grond tussen megaschommel Sledge Hammer en loopingachtbaan Typhoon vrij voor de nieuwe achtbaan Fury. Samen met deze twee bestaande attracties vormt de zogenaamde ‘triple launch coaster’ de themazone Land of Legends. De trein in de 43 meter hoge door de Duitse fabrikant Gerstlauer vervaardigde achtbaan wordt drie keer gelanceerd: vooruit, achteruit en weer vooruit. Vervolgens schiet het voertuig het baantraject in. Passagiers gaan viermaal over de kop en met 106,6 kilometer per uur is Fury de snelste rollercoaster van de Benelux.

In de 830 meter lange achtbaan Fury gaan gasten de strijd aan met de draak Fogo. Het verhaal rondom de attractie en het nieuwe themaland is geschreven door de Vlaamse kinderboekenauteur Mathilda Masters, bekend van de populaire boekenreeks De Keukenprins van Mocano. Het twee hectare grote Land of Legends was de grootste investering van Bobbejaanland sinds de opening in 1961. Vanaf maandag 24 juni 2019 was Fury open voor de gasten van het pretpark in Lichtaart.

Vurig paradepaardje voor Bobbejaanland

Colossos in Heide Park - Foto: © Adri van Esch

Colossos in Heide-Park

De bijna 54 meter hoge houten achtbaan Colossos in Heide-Park was ruim twee jaar buiten bedrijf. Na lang wikken en wegen werd in 2018 besloten dat de iconische achtbaan een tweede leven zou krijgen. Voor twaalf miljoen euro werd bijna drie kilometer rails vervangen en werden ruim driehonderd nieuwe houten stellages onder de 1,3 kilometer lange baan gezet. Herbouw van de originele baan had de absolute voorkeur van het pretpark én de bezoekers. Oorspronkelijk stamt Colossos uit 2001, de heropening vond plaats op 19 april 2019.

Houten icoon Colossos komt terug

Schets van achtbaan Mystic in Walibi Rhône-Alpes

Mystic in Walibi Rhône-Alpes

De Walibi-vestiging in het oosten van Frankrijk opende in 2019 Mystic, een ‘infinity coaster’ van de Duitse bouwer Gerstlauer. De 31 meter hoge achtbaan heeft een verticale liftheuvel en een ‘twisted halfpipe’, een rechtopstaande ‘wokkel’ die door de treinen voorwaarts en achterwaarts wordt afgelegd. Berijders van Mystic in Walibi Rhône-Alpes gaan diverse malen over de kop. De achtbaan opende op 30 mei 2019. 

Achtbaan Taiga in het Finse Linnanmaki

Taiga in Linnanmäki

Met een maximale snelheid van 106 kilometer per uur racen bezoekers van pretpark Linnanmäki in de Finse hoofdstad Helsinki sinds 18 juni 2019 over Taiga, een achtbaan met een steile heuvel van liefst 52 meter hoog. De treinen worden gelanceerd en passeren op de 1104 meter lange baan vier inversies. De ‘launch coaster’ werd gebouwd door het Zwitserse Intamin.

Desmo Race in Ducati World in Mirabilandia

Desmo Race in Mirabilandia

Het Italiaanse pretpark Mirabilandia kreeg een themagebied gewijd aan het legendarische motormerk Ducati. Blikvanger is de achtbaan Desmo Race waarop telkens twee motorfietsen de strijd tegen elkaar opnemen. Berijders kunnen zelf gas geven en remmen, en zo hun snelheid bepalen. De rollercoaster heeft scherpe bochten en diverse ‘camelbacks’. De 22 meter hoge racer-achtbaan is van het model Spike Dragster van de Duitse fabrikant Maurer Rides en opende officieel op 25 juli 2019.

Unieke racer-achtbaan voor Mirabilandia

Highlander in Hansa-Park

Highlander in Hansa-Park

Met een maximale snelheid van 120 kilometer schieten de stoeltjes van Highlander de diepte in. De nieuwe vrijevaltoren van het Duitse Hansa-Park meet 120 meter en is daarmee de hoogste ter wereld. De 24 berijders maken een vrije val van 103 meter. Voordat ze vallen klappen hun stoeltjes naar voren, zodat ze niet anders kunnen dan naar beneden kijken. Highlander is vervaardigd door de Oostenrijkse firma Funtime, bekend van de tientallen meters hoge zweefmolen Star Flyer. Andreas en Sebastian Kübler van de firma IMAscore componeerden speciale muziek voor de spannende attractie. Highlander is het pronkstuk van het nieuwe themagebied Bezauberndes Britannien, aangelegd rond de klassieke loopingachtbaan Nessie. Highlander opende op zaterdag 27 april 2019. 

Tigeren in Djurs Sommerland

Tigeren in Djurs Sommerland

In het themagebied Wild Asia bouwde het Deense Djurs Sommerland de draaiende reuzenschommel Tigeren. De roterende gondel met veertig passagiers vliegt tot 45 meter hoog en haalt een topsnelheid van honderd kilometer per uur. Tigeren (tijger) werd gebouwd door Intamin, ging open op 16 mei 2019 en kostte vijf miljoen euro. De Leisure Expert Group uit Almere – die eerder voor Djurs Sommerland al het themagebied Bondegårdsland en de snelle draaimolen Soulken thematiseerde – was verantwoordelijk voor de vormgeving. 

Met 100 kilometer de lucht in

          BEWONDEREN          

 De Zes Zwanen in de Efteling

De Zes Zwanen in de Efteling

In het Sprookjesbos van de Efteling werd op zaterdag 28 september 2019 het dertigste sprookje geopend: De Zes Zwanen. De relatief onbekende vertelling van de gebroeders Grimm verrees op een terrein van vijftienhonderd vierkante meter, gelegen tussen de sprookjes van Sneeuwwitje en Assepoester. Voor het nieuwe sprookjestafereel dat werd ontworpen door Sander de Bruijn is 350 kubieke meter zand uitgegraven en tachtig kubieke meter beton gestort. De betonnen bak werd omgetoverd tot een vijver waarin zes zwanen in 75.000 liter water zwemmen. In de zwanen kunnen bezoekers een rondje varen over de vijver en door het slot.

Het slot van De Zes Zwanen is vijftien meter hoog en 350 vierkante meter groot. Er werd 29.000 kilo staal verwerkt in het nieuwe Grimm-sprookje, dat gaat over zes koningszonen die door hun jaloerse stiefmoeder worden veranderd in zwanen. Hun kleine zusje Elisa krijgt de bijna onmogelijke opdracht om die betovering te verbreken en haar broers terug te krijgen. Ze moet zes hemden van bosastertjes voor hen naaien en mag zes jaar niet spreken of lachen.

Efteling vernieuwde in 2019 ook de feestelijke darkride Carnaval Festival en de oldtimers van De Oude Tufferbaan. Bovendien werd Pandadroom op 6 december 2019 omgetoverd tot Fabula. Al met al investeerde het park in Kaatsheuvel voor ruim 25 miljoen euro in nieuwe en vernieuwde attracties.

{youtube}I0HcQJx27Jk{/youtube}

► De Zes Zwanen smaakt naar meer!
Zes zwanen strijken neer in Efteling

Popcorn Revenge in Walibi Belgium

Popcorn Revenge in Walibi Belgium

In het oude Paleis van Ali Baba en in het nieuwe themagebied Karma World bouwde Walibi Belgium de interactieve darkride Popcorn Revenge. Bezoekers schieten in deze innovatieve attractie op tot leven gekomen stukjes popcorn. De makers van deze attractie – het Belgische Alterface en de Nederlandse bedrijven Jora Vision en ETF Ride Systems – noemen het een ‘non-linear mixed-media ride with dynamic scene changing’, doelend op de mogelijkheid voor berijders om met hun scores de route van de voertuigen te bepalen. De scènes bestaan zowel uit decors als uit beelden op grote schermen en veranderen voortdurend. De fabrikanten brachten de darkride op de markt onder de naam ‘Erratic Ride’; Walibi Belgium had op 26 mei 2019 de primeur.

Popcorn Revenge is onderdeel van Karma World, een themagebied gebaseerd op de filmindustrie van Bollywood. De bestaande achtbaan Cobra kreeg nieuwe kleuren. In het themagebied Walibi Playland kwam bovendien de 9,5 meter hoge en 190 meter lange kinderachtbaan Fun Pilot. Het treintje op de door het Duitse Zierer gebouwde ‘kiddie coaster’ haalt een topsnelheid van veertig kilometer per uur. 

‘Als de Gremlins, maar dan charmanter’
Walibi Belgium opent Karma World en Fun World

De Avonturenbaai van Paw Patrol in Movie Park Germany - Foto: © Adri van Esch

Themagebied Paw Patrol in Movie Park Germany

In Nickland in Movie Park Germany kwam een zone die geheel gewijd is aan de populaire kinderserie Paw Patrol. Het uit de reeks bekende plaatsje Adventure Bay is nagebouwd op een oppervlakte van 1800 vierkante meter. De verhaallijn van het nieuwe kindergebied werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met Nickelodeon Experience Design in Orlando en de Leisure Expert Group in Almere. In de attractie Paw Patrol Adventure Tour – een Convoy Ride van het Italiaanse bedrijf Zamperla – maken gasten een snelle offroad-rit. De zes vierpersoons voertuigen zijn aangepast aan de serie, zoals de brandweerwagen van Marshall en de Rubbles-bulldozer. Daarnaast kwam er een nieuwe kinderspeelplaats met interactieve elementen in Beach-stijl, helemaal gewijd aan labrador Zuma en buldog Rubble. De attractie Swiper’s Sweeper kreeg een nieuw design en werd omgetoverd tot Zuma’s Zoomer, een wilde luchtkussen-bootrit aan het strand van Adventure Bay. Bovendien zijn er locaties waar kinderen met hun Paw Patrol-helden op de foto kunnen. 

Zoontje directeur inspiratie voor Paw Patrol
 Movie Park is één grote speeltuin voor mij

Darkride Sesame Street voor Port Aventura - Foto: CoasterForce

Street Mission in Port Aventura

Port Aventura kreeg op 1 juni 2019 een zes minuten durende darkride rond Sesamstraat. In Street Mission moeten bezoekers helpen een mysterie op te lossen. Onderweg kunnen zij schieten op tweeduizend interactieve doelen. In de darkride staan acht projectieschermen waarop veel van de doelen geprojecteerd worden. Op één gebogen scherm van 90 graden worden beelden getoond die synchroon lopen met animatronics naast en voor het scherm. Twee halfronde projectieschermen van 180 graden zorgen ervoor dat gasten het gevoel hebben door het kasteel van de Graaf Tel te vliegen en in de vuilnisbak van moppermonster Oscar te duiken. De nieuwe darkride Street Mission kostte vijftien miljoen euro en staat in het kindergebied Sesamo Aventura.

Sesamstraat still going strong

Beeld uit de 4D-film Attention Menhir in Parc Astérix

Attention Menhir in Parc Astérix

Parc Astérix kreeg een vernieuwd 4D-theater waar de film Attention Menhir draait. De reuzenbioscoop van het pretpark ten noorden van Parijs heeft een scherm van twintig bij zes meter. De driehonderd toeschouwers nemen plaats in één van de honderdvijftig duostoelen die synchroon bewegen met de beelden op het scherm. De beelden en bewegingen gecombineerd met speciale effecten als wind, waterstraaltjes en benentikkers geven de bezoekers de illusie dat ze samen met de Galliërs ten strijde trekken tegen keizer Julius Caesar. 

          WATERPRET          

Waterpark Rulantica in Europa-Park

Rulantica in Europa-Park

Op 28 november 2019 opende op een steenworp afstand van Europa-Park de nieuwe waterwereld van het Duitse pretpark, Rulantica. Het waterpark heeft negen themagebieden, waaronder Trølldal, Skog Lagoon, Rangnakor, Skip Strand, Vinterhal en Lumȧfals. Het grootste deel van Rulantica is overdekt: in de immense Scandinavisch gethematiseerde hal van 32.600 vierkante meter kunnen tegelijkertijd 3200 gasten van 25 attracties genieten, waaronder zeventien waterglijbanen, een golfslagbad, een wilde rivier en een stroompje dat gasten dobberend op een zwemband afleggen.

Naast Rulantica ligt Krønasår, een nieuw hotel met 276 gethematiseerde kamers en 28 suites. In de hal van hotel Krønasår staat het kolossale skelet van zeeslang Svalgur en zijn allerlei historische voorwerpen uit de collectie van de Adventure Club of Europe tentoongesteld. Een brug leidt de gasten naar het overdekte waterpark. Hotel Krønasår opende op 24 mei 2019.

Rulantica, giga-waterwereld naast Europa-Park

Het nieuwe buitengebied van het Tikibad op Duinrell

Buitengebied Tikibad op Duinrell

Het Tikibad op Duinrell kreeg op vrijdag 29 juni 2019 een nieuw buitengebied ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van het populaire bad. De buitenzone heeft een verwarmd buitenbad, glijbanen – een ‘family racer’ en een half open glijbaan – en een waterspeeltuin met vier glijbanen voor kinderen. Blikvanger is de allergrootste tipping bucket van Nederland: uit een gigantische emmer valt in één keer 1.700 liter water. 

Dino Splash in Plopsaland De Panne

Dino Splash in Plopsaland

Plopsaland De Panne zette de hamer in De Boomstammetjes. De uit 1989 stammende wildwaterbaan werd volledig gerenoveerd en kreeg een nieuwe naam en thema. Het Gert & Samsom-thema van de ‘log flume’ maakte plaats voor een dinothema, op papier gezet door vaste ontwerper Piet de Koninck. Bezoekers varen in hun boomstam door een prehistorisch landschap en ontmoeten bewegende dinosaurussen. Het bootje vaart langs kokende vulkanen en lavastromen. In de zomer van 2019 konden bezoekers Dino Splash al beleven, maar de officiële opening staat gepland voor 2020. De kosten van de metamorfose waren vijf miljoen euro. 

En verder

… opende Attractiepark Slagharen op 5 april 2019 met enige vertraging het Black Hill Ranger Path, een parcours bestaande uit een rollglider, klimwanden en een track met drie niveaus waarop naar hartenlust geklommen en geklauterd kan worden.
… kwamen de botsauto’s terug naar Avonturenpark Hellendoorn onder de naam Fort KnalKruit. Er zijn twee gedeeltes: één waar de kleintjes rustig rondjes kunnen rijden, op de andere vloer wordt botsen aangemoedigd. Ook nieuw is Baba’s Ruimtereis, een mini-vrijevaltoren in Dreumesland voor kinderen tot 1,20 meter.
… kreeg pretpark Julianatoren de mini-vrijevaltoren De Hoge Hoed met een beeld van karakter Meneer Kaasgaaf bovenop. De attractie biedt plaats aan acht personen en is tien meter hoog.
… opende het Italiaanse Gardaland de walk-through-attractie Het Magische Woud, een interactief parcours waar kinderen en hun ouders magische planten, pratende bomen, reuzenpaddenstoelen en fantasiewezens ontmoeten.
… verving Tivoli in Kopenhagen twee achtbanen: de elektrisch aangedreven Odin Express wordt Mælkevejen (Melkweg) en kinderachtbaan Camel Trail kreeg een nieuwe, langere trein. 

2019 © Tekst: Parkplanet
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen