Pirate Mania van Jora Vision en ETF Ride Systems

Handen ineen voor nieuwe attractie

Twee Nederlandse bedrijven – Jora Vision en ETF Ride Systems – slaan de handen ineen en komen met de kleine darkride Pirate Mania.

Pirate Mania van Jora Vision en ETF Ride Systems

Twee in de attractiebranche bekende Nederlandse bedrijven slaan de handen ineen voor een nieuwe attractie. Jora Vision – vooral bekend om de darkrides, onder meer Snorri Touren in Europa-Park – en ETF Ride Systems – bouwer van innovatieve transportsystemen, onder meer de trackless voertuigen van Symbolica in de Efteling en Popcorn Revenge in Walibi Belgium – komen samen met Pirate Mania, een interactieve darkride die met name geschikt is voor kleine attractieparken en overdekte family entertainment centers (FEC).

Pirate Mania is een heel compacte darkride; er is een vloeroppervlak nodig van slechts 250 vierkante meter. Juist daarom is de attractie zo geschikt voor kleinere attractieparken. Tot op heden liggen darkrides vaak alleen nog binnen het bereik van grote of middelgrote attractieparken. Volgens Jora Vision en ETF is Pirate Mania een darkride van hoge kwaliteit die geschikt en betaalbaar is voor kleinere spelers op de attractiemarkt.

Zelf piraat worden

Het verhaal van Pirate Mania draait om piraten die bezoekers willen leren hoe ze zelf piraat kunnen worden. De gasten stappen in kleine voertuigen die voorzien zijn van pistolen. Tijdens de rit schieten ze op schedels die her en der in de attractie liggen. De doelen staan op kleine LED-schermen die geïntegreerd zijn in de decors en rekwisieten. Eén van de scènes speelt zich af in een ruimte die geheel met blacklight verlicht is.

Samenwerking

Jora Vision uit het Zuid-Hollandse Rijnsburg en ETF Ride Systems uit het Limburgse Nederweert werkten al vaker samen, steeds in opdracht van een attractiepark. Jora Vision won voor zijn projecten zesmaal de prestigieuze Thea Award, een internationale prijs voor de entertainmentindustrie, waarvan driemaal samen met ETF.

Mystic Mover

Voor Pirate Mania zet ETF Ride Systems zijn Mystic Mover-systeem in. “Het slimme, kleinere lid van onze trackless-familie”, legt directeur Ruud Koppens uit. “De voertuigen – die een ingebouwd geluidssysteem hebben – volgen een onzichtbare, in de vloer verstopte draad. Elk voertuig in Pirate Mania heeft een dubbele bank en een capaciteit van vier gasten. In de route bevinden zich haakse bochten van negentig graden en een volledige draai van 360 graden in een gezonken piratenschip.”

Echte publiekstrekkers

“Bij de grotere themaparken zijn darkrides heel geliefd en populair”, constateert Jan Maarten de Raad, directeur van Jora Vision. “Wij menen dat de markt voor darkrides veel breder is dan alleen voor de grote attractieparken. Ook in kleinere parken en in FEC’s zullen darkrides echte publiekstrekkers worden. Pirate Mania heeft slechts weinig ruimte nodig, is budgetvriendelijk en heeft natuurlijk een aansprekend thema en een goed verhaal, zoals men van ons gewend is. We denken met Pirate Mania ook kleinere klanten te kunnen overtuigen van de kracht van een darkride.”

‘Darkrides staan bol van de creativiteit’

1 februari 2020 © Tekst: Parkplanet – Beeld: Jora Vision / ETF Ride Systems

Meest bezochte parkprofielen