Lijntjes van Puy du Fou naar de Benelux

De lijntjes van het Franse themapark Puy du Fou in de Benelux lopen naar een Brussels bureau voor lichtontwerp en een Brabants attractiepark.

Het historische themapark Puy du Fou zette in 2019 wederom een grote stap buiten de Franse landsgrenzen. Het gelauwerde park in de Vendée presenteerde in de Spaanse stad Toledo een volledig nieuw avondspektakel: El Sueño de Toledo. Een grootse, meeslepende openluchtvoorstelling, een concept waar het Franse park patent op lijkt te hebben. In 2021 moet in de stad op tachtig kilometer ten zuidwesten van Madrid een compleet nieuw park openen gebaseerd op het concept van het Franse moederpark, met vier grote dagshows, drie historische dorpen en dertig hectare natuur, een investering van 242 miljoen euro.

Lichtontwerpers

De lijntjes van het steeds verder expanderende Puy du Fou lopen niet alleen naar Spanje, maar ook naar de Benelux, naar Belgische lichtontwerpers en Brabantse sprookjesvertellers. Het Brusselse bedrijf ACTLD heeft een groot aandeel in het succes van de avondshows van Puy du Fou. En riddershow Raveleijn in de Efteling is een coproductie van het attractiepark in Kaatsheuvel en Puy du Fou. Het contract tussen de twee parken is zojuist met zes jaar verlengd.

Opwaardering Le Cinéscénie

De relatie tussen Puy du Fou en ACTLD in Brussel begon in 2013 met de opwaardering van Le Cinéscénie. Deze gigantische openluchtshow – waaraan 1200 acteurs meedoen en die gespeeld wordt voor een publiek van 14.000 toeschouwers – kreeg dat jaar een upgrade vanwege het zilveren jubileum van Puy du Fou. De Fransen kwamen terecht in de Belgische hoofdstad bij ACTLD, een bedrijf dat zijn sporen had verdiend met het licht-design voor honderden shows, gebouwen en stadscentra. In Nederland was ACTLD onder meer betrokken bij de nieuwe verlichting van de Erasmusbrug in Rotterdam.

Le Cinéscénie in Puy du Fou

Meest spectaculaire effecten

Het lichtontwerp maken voor enorme shows is een uitdaging op zich. “We moeten afstanden van veertig tot wel honderd meter met het licht overbruggen”, vertelt Koert Vermeulen van ACTLD, dat ook het licht-design voor Raveleijn verzorgde. “Ons concept voor de shows van Puy du Fou is gebaseerd op verschillende lagen van verlichting. Enerzijds moeten we de hele omgeving en de gebouwen verlichten, heel groots dus. Anderzijds markeren en accentueren we de kleinere details die belangrijk zijn voor het verhaal. Bovendien moeten ook de artiesten en de actie goed uitkomen. De sfeer en de boodschap van het verhaal moeten door het lichtontwerp worden versterkt, we willen de meest spectaculaire effecten bieden en we streven ook nog eens naar een zeer laag energieverbruik.”

Raveleijn kreeg cachet

De lijntjes van Puy du Fou lopen nog een stukje noordelijker: van Les Epesses in Frankrijk, via Brussel naar Kaatsheuvel. In de Brabantse plaats heeft Puy du Fou al sinds 2013 een heel grote vinger in de pap in theatershow Raveleijn in de Efteling. De Fransen werden door het Nederlandse attractiepark binnengehaald toen bleek dat de reeds geprogrammeerde riddershow totaal in het niet viel bij de imposante omgeving waarin de voorstelling wordt gespeeld. De show stak uiterst mager af bij machtige magische stad die het decor is en de arena van 1500 vierkante meter waarin de show wordt opgevoerd. Het productieteam van Puy du Fou bracht een Frans-Nederlands team van vijftig artiesten, stuntmensen, ruiters en valkeniers in stelling en gaf zo aan Raveleijn het cachet dat het nodig had.

Parkshow Raveleijn in de Efteling:  een gevecht Thomas en Graaf Olaf

Mooi rapportcijfer

Het publiek waardeert de Raveleijn-show met het mooie rapportcijfer 8,8. Reden voor de Efteling om het contract met de Fransen te verlengen. “We werken altijd met de besten in het veld”, licht Efteling-directeur Fons Jurgens dat besluit toe. “Voor de liveshow was onze beslissing om met Puy du Fou te werken voor de hand liggend. Hun artistieke klasse helpt ons deze show nog beter op het wereldtoneel te promoten.” Puy du Fou heeft beloofd om binnen het nieuwe zesjarige contract de spektakelshow naar een nog hoger niveau te tillen.

Artistieke voorstellingen

De parkshow Raveleijn vertelt het verhaal van vijf kinderen die door een betovering in buitengewoon moedige ruiters transformeren. Samen gaan zij de strijd aan met de wrede onderdrukker Graaf Olaf om de middeleeuwse stad Raveleijn te bevrijden. Nicolas de Villiers, directeur van Puy du Fou, is trots op de productie in de Efteling. “Puy du Fou is de uitvinder van artistieke voorstellingen die een beroep doen op de verbeelding. De Efteling maakt deel uit van het Nederlandse erfgoed en we zullen er alles aan blijven doen om dit een spectaculair en emotioneel Nederlands verhaal te laten zijn.”

Le Cinéscénie in Puy du Fou

Ongeëvenaarde technische kennis

Inmiddels staat Puy du Fou op het punt om ook andere landsgrenzen over te steken. “De creativiteit van het merk Puy du Fou heeft wereldwijde aantrekkingskracht en brengt ons iedere week weer nieuwe aanvragen om themaparken en shows te creëren op basis van ons succesvolle model”, vertelt De Villiers. “We hebben recentelijk een eerste contract met China getekend; ook daar willen we een historisch themapark opzetten. In slechts een paar jaar tijd is het merk Puy du Fou synoniem geworden voor uitmuntende creativiteit gecombineerd met een ongeëvenaarde technische en artistieke kennis.”

De historische wortels van Puy du Fou

4 februari 2020 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Puy du Fou, Efteling

Meest bezochte parkprofielen