Op avontuur in Mission: Rulantica in Yullbe in Europa-Park

Rondstappen in een virtuele wereld

Wandel door een spannende, onbekende wereld in Yullbe, de virtual reality-ervaring van Europa-Park.

Europa-Park had al ervaring met een virtual reality-avontuur waarbij de deelnemers vrij door een ruimte kunnen bewegen. In achtbaan Eurosat Coastiality zwerven bezoekers met een vr-bril op eerst door de ruimte van de voorshow om aansluitend een ritje te maken in de overdekte rollercoaster, met hun vr-headset nog op. ‘Roam & Ride’ noemt het Duitse pretpark dit concept. In de attractie herkent een zeer gevoelig tracking-systeem de andere aanwezige bezoekers in de voorshow- en stationsruimte. Dat voorkomt botsingen. “De voorshow, de wandeling naar het achtbaanstation, het instappen in de trein en de daaropvolgende spectaculaire rit zijn in deze combinatie en dimensie uniek”, stelde parkdirecteur Michael Mack bij de opening in 2018.

Tastbaar

Het attractiepark in het Zwarte Woud gaat nu nog een flinke stap verder: in een nieuwe faciliteit kunnen 32 gasten rondwalen in een virtuele wereld. Het nieuwe concept is Yullbe gedoopt, verwant aan het Engelse You’ll be, je zal zijn. Voluit heet de belevenis een ‘Full Body Tracking Free Roaming VR Experience’. Het hele lichaam van de deelnemer wordt in de virtuele wereld afgebeeld als een avatar. Elke gast stapt in een bedrieglijk echte simulatie. Dat wordt mogelijk gemaakt door een futuristische rugzak waarin een pc is verwerkt, een helm en trackers aan handen en voeten. De hard- en software voor Yullbe werd ontwikkeld door de bedrijven MackNext en VR Coaster in samenwerking met toonaangevende internationale ontwerpers en technologiefabrikanten, waaronder het Engelse Vicon Motion Systems, meervoudig Oscar- en Emmy-winnaar. “Yullbe kan niet alleen verhalen vertellen, maar ook hele werelden tot leven brengen en tastbaar maken”, zegt Michael Mack over de nieuwste loot aan de stam van Europa-Park. “Deze vr-ervaring is hét entertainment van de toekomst. ”

Gasten hebben een helm, trackers en een rugzak voor hun virtuele avontuur in Yullbe in Europa-Park

Virtuele belevenis

Yullbe is gevestigd in een zeshonderd vierkante meter groot pand tussen hotel Krønasår en waterattractiepark Rulantica. De gasten gaan in vier groepjes van acht op pad en kunnen kiezen uit twee avonturen: Mission Rulantica en Traumatica. In de eerste virtuele belevenis stapt men steeds verder in de wereld van het legendarische eiland Rulantica. Mission Rulantica duurt bijna een half uur en is toegankelijk voor personen vanaf 14 jaar. Voor Traumatica geldt een minimale leeftijdsgrens van 18 jaar. In deze tien minuten durende ervaring beleven gasten de Apocalyps en ontmoeten ze angstaanjagende figuren die bekend zijn van het gelijknamige Halloweenfestival van Europa-Park.

Langer boeien

Yullbe past perfect in het streven van Europa-Park om bezoekers meer te bieden en langer vast te houden. Een dagje uit wordt steeds vaker een korte vakantie en extra faciliteiten maken dat de vele honderden verblijfsgasten in de eigen hotels langer geboeid blijven. Naast het attractiepark heeft Europa-Park sinds vorig jaar de grote overdekte waterwereld Rulantica en biedt het nu Yullbe aan, waarin gasten zich virtueel kunnen onderdompelen in onbekende werelden.

Tickets voor Yullbe zijn te bestellen via internet. Een kaartje voor Mission Rulantica kost 29 euro, voor Traumatica 12 euro. 

Rulantica, giga-waterwereld naast Europa-Park

2020 © Foto’s: Europa-Park

Meest bezochte parkprofielen