Fun facts uit Attractiepark Slagharen

Hoeveel boottochtjes werden er in twintig jaar in Wild West Adventure gemaakt? Hoe heette het tochtje onder water in een duikkogel dat tot 2012 kon worden gemaakt? En met hoeveel vakantiehuisjes startte Slagharen in 1963? Lees het hier! Leuke weetjes, feitjes en fun facts uit Attractie- en Vakantiepark Slagharen.

(De antwoorden op bovenstaande vragen: 3.480.000 boottochtjes, achtereenvolgens Nautilus, Onderwaterwereld en Ocean of Darkness, 24 vakantiehuisjes)

Attractiepark Slagharen - Foto: © Adri van Esch

Park

In 1972 voerde Ponypark Slagharen als eerste pretpark in Nederland een all-in toegangsprijs in. Een entreekaartje kostte dat jaar 2,50 gulden (€ 1,13). Tussen 1963 en 1972 werkte het park met bonnen: voor het gebruik van attracties moesten bonnen worden gekocht bij een kassa in de vorm van een paddenstoel. Ook toen waren de prijzen ‘om te lachen zo laag’, stelt het park. Om dat te bewijzen zijn er bij de ingang lachspiegels opgesteld, zodat de gasten hun eigen plezier om de ‘belachelijke’ entreeprijzen kunnen zien.

In de beginjaren werd Attractiepark Slagharen bevolkt door achthonderd Shetland pony’s. Verblijfsgasten hadden bij hun vakantiehuisje een eigen pony waarmee ze door het park konden rijden. In die tijd heette het pretpark nog Shetland Ponypark Slagharen.

De allereerste pony van het park was Tony. Hij kreeg gezelschap van achthonderd maatjes en zij leverden de voorziene problemen op: paardenpoep. Eén pony zet zijn dagelijkse hoeveelheid voer om in acht hopen per dag. In het hoogseizoen moesten de mestruimers ruim zesduizend paardendrollen per dag opruimen, meer dan 42.000 per week. De medewerkers die de paardenmest opruimden werden ‘stronteurs’ genoemd, om de functie wat interessanter te laten klinken.

Aan het eind van het seizoen 2017 nam Attractie- en Vakantiepark Slagharen definitief afscheid van de pony’s. Het aantal aanwezige dieren was al geslonken tot 63. De laatste pony’s werden door bezoekers uit het park geleid en overgedragen aan het nabijgelegen PonyparkCity Collendoorn.

Het contact center van Slagharen beantwoordde in 2019 liefst 65.000 telefoontjes en 29.000 whatsappjes. Begin 2017 was Slagharen het eerste Nederlandse pretpark dat bereikbaar werd via WhatsApp.

In 2017 werd Slagharen plots wereldnieuws toen het satirische televisieprogramma Zondag met Lubach de Amerikaanse president Donald Trump op de hak nam met het filmpje ‘America First, The Netherlands Second’. Daarin werd Slagharen aangeprezen als ‘the best ponypark in the world’. “It’s true. They’re the best ponies. You can ride them. You can date them. You can grab him by the pony, it’s fantastic”, was de komische tekst. De video werd wereldwijd ruim veertig miljoen keer bekeken. Slagharen haakte in op de onverwachte internationale media-aandacht met de flyer ‘Sorry Donald, no pony’s for you…!’

Van de start in 1963 stond Henk Bemboom 27 jaar aan het roer aan het roer van zijn geesteskind. In 1990 gaf hij de leiding van het attractie- en vakantiepark over aan zijn twee kinderen Bouwe en Henric. Henric Bemboom was directeur tot zij deze functie eind 2008 overgaf aan Angelique Klar. Het was haar taak om de toeristische attractie klaar te maken voor de verkoop. Dat gebeurde in maart 2012: Slagharen werd verkocht aan het Spaanse bedrijf Parques Reunidos. Angelique gaf in 2014 het stokje over aan Wouter Dekkers, die afkomstig was van Movie Park Germany. Wouter werd door Parques Reunidos begin 2019 benoemd tot directeur van het enorme overdekte waterpark Tropical Islands in Duitsland. Hij werd kort opgevolgd door Wouter Pops, die tegenwoordig operationeel manager is bij Avonturenpark Hellendoorn. Sinds 2019 is Dave Storm directeur van Attractie- en Vakantiepark Slagharen.

Door de jaren heen heeft Slagharen verschillende slagzinnen gebruikt. In de beginjaren afficheerde de toeristische bestemming zich als ‘Het gezelligste amusementspark van Nederland’. Daarna sierde lange tijd de slogan ‘Een wereld van plezier’ de reclame-uitingen. In de jaren rond de eeuwwisseling verkocht Slagharen zich met de leus ‘Daar geniet je nog het meest’. De laatste tijd is het motto van het vakantie- en attractiepark heel eenvoudig ‘Ontdek Slagharen’.

In de jaren tachtig verkocht de NS complete dagtochtjes met de trein. Slagharen was Dagtocht 35 en in die tijd ongekend populair: hele hordes tieners reisden met de trein naar de stations van Hardenberg of Hoogeveen, om van daaruit per lijnbus verder te trekken naar Slagharen. In de hoogtijdagen werd NS Dagtocht 35 per seizoen 100.000 keer verkocht.

In 2019 had Vakantie- en Attractiepark Slagharen 747 medewerkers, zowel seizoenskrachten als vaste medewerkers. Het aantal gewerkte uren was 459.971. De gemiddelde leeftijd van de medewerkers is 35 jaar.

In een seizoen gebruikt Vakantie- en Attractiepark Slagharen 5,5 miljoen KWh stroom, genoeg om het hele dorp Slagharen 2,5 jaar lang van elektriciteit te voorzien. Er wordt bijna 106.000.000 liter drinkwater verbruikt. Een gezin van drie personen tapt per jaar 145.000 liter drinkwater. Er wordt in een seizoen ongeveer 1,5 miljoen kubieke meter gas gebruikt. Een gemiddeld gezin verbruikt 1470 kubieke meter gas per jaar.

Het attractie- en vakantiepark zijn samen 62,7 hectare groot, dat is net zo groot als 92 voetbalvelden. Met het parkeerterrein erbij meet het grondgebied 71 hectare.

De voetgangerstunnel tussen het parkeerterrein en het pretpark is vijftien meter lang en 5,5 meter breed. Veertig meter lange hellingen leiden aan beide zijden naar de betonnen tunnel, waardoor ook bezoekers met een kinderwagen of in een rolstoel makkelijk gebruik kunnen maken van de doorgang onder de Zwarte Dijk.

Directeur Dave Storm: ‘Dat anders-zijn maakt Slagharen zo mooi’

Zweefapollo in Attractiepark Slagharen

Attracties

In 1968 opende in Slagharen een darkride waarin bezoekers in tweepersoons duikkogels de kleurrijke wereld onder water konden ontdekken. De attractie – die in 2012 gesloopt werd – had in de loop der jaren verschillende namen: Nautilus, Onderwaterwereld en Ocean of Darkness.

In het najaar van 1974 maakte de attractie Apollo 14 zijn debuut op het Oktoberfest in München. Henk Bemboom zag de groene maan met een doorsnede van liefst 25 meter en was helemaal verkocht. Om de planeet cirkelden witte gondels in de vorm van ruimtecapsules. De eigenaar en oprichter van Ponypark Slagharen had – in tegenstelling tot kermisexploitanten die het opbouwen en afbreken van Apollo 14 veel te tijdrovend vonden – wel belangstelling in de gigantische blikvanger. In 1976 opende Apollo 14 in het Overijsselse park. In 1980 kwam er zelfs nog een exemplaar bij, nu als kettingmolen. De Apollo 14 verhuisde in 1985 naar pretpark Bembom Brothers – later Dreamland – in het Engelse Margate. Van 1995 tot 2010 draaiden de capsules rond de maan in het Schotse park Loudoun Castle. De Zweefapollo staat nog steeds in Slagharen (foto).

In de loop der jaren kreeg het pretpark steeds weer nieuwe attracties, maar er verdwenen er ook telkens weer. De Dubbele Achtbaan werd vervangen door de Mine Train, de Looping Star door Gold Rush en op de plek van Ocean of Darkness kwam Jules Verne Adventureland. Attracties die ook tot het verleden behoren zijn onder meer de vliegtuigjesmolen Lunik, de Himalayabaan, het Turkse reuzenrad, de Hully Gully en de Swingmill. Ook het grote openluchtzwembad en het trampolinepark moesten het veld ruimen.

Door het bassin van wildwaterbaan Ripsaw Falls stroomt 700.000 liter water.

In 1978 kreeg het pretpark een Amerikaans Video Theater. In het kogelvormige gebouw stond een gebogen scherm waarop de film Cinema 180 werd vertoond. De film nam de bezoekers onder meer mee naar de Grand Canyon en de Niagara-watervallen in de Verenigde Staten. In 2007 werd de bioscoop omgebouwd tot een 4D-cinema. De eerste film die daar vertoond werd was Haunted House. Nog steeds worden in El Teatro 4D-films geprogrammeerd.

Van 1979 tot en met 2016 had Attractiepark Slagharen achtbaan Thunder Loop, die vooral bekend werd als Looping Star. De attractie werd ontworpen door Anton Schwarzkopf, als mobiele achtbaan voor Duitse kermissen, en was de allereerste baan in Nederland met een looping. Pas twee jaar later opende loopingachtbaan Python in de Efteling.

Looping Star was 592 meter lang, had een hoogte van ruim 24 meter en bereikte een topsnelheid van 77 kilometer per uur. De achtbaan werd door mr. Pieter van Vollenhoven geopend. Ook in 1979 kreeg Bobbejaanland eenzelfde type achtbaan, eveneens met de naam Looping Star. Het Belgische pretpark brak de rollercoaster eind 2003 af en verving de attractie door loopingcoaster Typhoon. Slagharen bouwde op de plek van Looping Star de achtbaan Gold Rush.

Het 45 meter hoge reuzenrad bestond in 2020 veertig jaar. Big Wheel draaide in die vier decennia ongeveer 118.000 rondjes. De afstand die werd afgelegd komt op 16.756 kilometer, dat is 946 keer de Mount Everest op- en aflopen. Sinds de opening verbruikte de attractie 320.000 KWh stroom en werden ruim twee miljoen mensen vervoerd. Tot eind jaren negentig was het reuzenrad blauw en wit van kleur; bij een grootscheepse revisie kreeg de bekende attractie de huidige kleuren.

Op paardencarrousel Gallopers zitten liefst 4.500 lichtjes.

In 2000 opende de darkride Wild West Adventure. Bij de twintigste verjaardag van de attractie in 2020 werd de balans opgemaakt: er werden 3.480.000 boottochtjes in de grote koepelhal gemaakt. De achttien ronde bootjes vervoerden in die twee decennia 13.920.000 bezoekers. Er vertrokken 174.000 bootjes per jaar en elk bootje legde in twintig jaar 33.541 kilometer af. In de baan van Wild West Adventure zit 129.931.000 liter water. De attractie verbruikte tussen 2000 en 2020 liefst 1,6 miljoen KWh elektriciteit.

In 2019 kreeg het attractiepark het Black Hill Ranger Path, een klim- en klauterpark met een 36 obstakels tellend touwenparcours. Blikvangers zijn een 115 meter lange rollglider waarmee men in ruim dertig seconden tijd naar beneden suist en acht meter hoge klimwanden. Het klimparcours werd geopend door leerlingen van groep 8 van basisschool De Kwinkslag uit Slagharen.

Sweeney's Sweeties in Attractiepark Slagharen - Foto: © Adri van Esch

Eten, drinken en winkelen

Dat Randy en Rosie – de parkmascottes van Slagharen, geïntroduceerd in het jaar 2000 – populair zijn blijkt wel uit het aantal verkochte knuffels: in 2019 ging Randy 4.441 keer over de toonbank. Zijn zusje Rosie ging met 4.764 gasten naar huis. In totaal werden in 2019 liefst 9.205 knuffels van de twee wasberen verkocht.

In 2019 werd in Sweeney’s Sweeties (foto) 5.485 kilo schepsnoep verkocht. Er ging dat jaar niet minder dan 719 kilometer pizza over de toonbank.

Per jaar wordt er in Slagharen ruim 1250 vierkante meter pizza verkocht, tien kilometer frikandellen, drie kilometer kroketten, twee kilometer kaassoufflés en 60.000 liter frisdrank. Er worden meer dan 100.000 kopjes koffie geschonken en er verdwijnt 30.000 kilo frites in de frituurpan en daarna in de magen van hongerige bezoekers.

In de Main Street, aan de voet van reuzenrad Big Wheel, is een Subway gevestigd. Broodjeszaak Subway heeft ruim tweehonderd vestigingen in Nederland en die in Slagharen is de enige in een Nederlands pretpark.

Wigwam DeLuxe in Vakantiepark Slagharen

Logeren

Ponypark Slagharen opent tijdens Pinksteren 1963 met 24 vakantiehuisjes. Een jaar later is het aantal huisjes al gestegen tot honderd. Tien jaar na de opening staan er inmiddels 327 vakantiehuisjes op het park.

Henk Bemboom is een creatieve ondernemer. Dat blijkt ook weer uit de kansen die hij ziet als in november 1989 de Berlijnse Muur valt en de grenzen met Oost-Duitsland opengaan. Bemboom gaat meteen folderen in het voormalige Oost-Duitsland. Als snel blijkt echter dat de Oost-Duitsers wel interesse hebben in Slagharen, maar dat een verblijf boven hun budget gaat. Bemboom laat wigwams bouwen; die kunnen in een lagere prijsklasse worden verhuurd en komen ook in het bereik van de Oost-Duitse burgers.

In 2019 noteerde het vakantiepark 172.909 gasten. Het aantal nachten dat de bungalows in het vakantiepark en de kampeerplekken op de camping in gebruik waren bedroeg 127.939.

Van Ponypark tot Attractiepark, de geschiedenis van Slagharen

Fun facts uit de Efteling
Fun facts uit Disneyland Paris
Fun facts uit Walt Disney World

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Attractiepark Slagharen

Meest bezochte parkprofielen