Informatiebord bij Symbolica in de Efteling

Efteling en andere parken weer open

De Efteling opent vanaf 20 mei stapsgewijs. Het park zegt op een veilige manier gasten te kunnen ontvangen.

Informatiebord bij Symbolica in de Efteling

De Efteling en andere attractieparken heropenen stapsgewijs. De parken zeggen op een veilige manier gasten te kunnen ontvangen.

Aan de eerste langdurige sluitingsperiode sinds de start van de jaarrond opening van de Efteling in april 2010 komt een einde. De poorten van het pretpark waren sinds medio maart dicht vanwege de coronacrisis. Nu de maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen stap voor stap worden versoepeld, heeft de Efteling een datum bekend gemaakt waarop het attractiepark weer open gaat: 20 mei.

Veilig Samen Uit

Het besluit om de poorten van de Efteling tijdelijk te sluiten werd genomen in overleg met de Veiligheidsregio’s en burgemeesters en was in het belang voor de veiligheid van zowel gasten als medewerkers. In brancheorganisatie Club van Elf – waarbij naast Efteling ook Duinrell, Attractiepark Slagharen, Walibi Holland, Toverland en Avonturenpark Hellendoorn zijn aangesloten – werd in aanloop naar de heropening gezamenlijk gewerkt aan het protocol ‘Veilig Samen Uit’. Met het protocol en de expertise die de Efteling heeft om gasten en groepen te spreiden kan vanaf 20 mei een veilig dagje uit geboden worden, zegt het Brabantse park.

Routeaanduiding Sprookjesbos van de Efteling

Online ticket reserveren

De Efteling gaat op 20 mei op aangepaste wijze open met een maximaal aantal gasten van éénderde van de normale capaciteit. Het park begint met het toelaten van een kleine groep gasten en verwelkomt daarna steeds meer bezoekers. “Zo kunnen onze medewerkers wennen aan nieuwe werkwijzen en kunnen we, waar nodig, de puntjes op de i zetten”, aldus de Efteling. Het attractiepark zegt te zorgen voor anderhalve meter afstand tussen huishoudens. “Dat kan omdat wij als geen ander weten hoe gasten zich bewegen in ons park en hoe we groepen kunnen spreiden. De kennis die wij hierover hebben opgedaan in de afgelopen decennia zetten we nu, meer dan ooit, in. Daarbij hebben we alle ruimte: ons park is meer dan 140 voetbalvelden groot. Hier laten we een beperkt aantal gasten toe, die we vragen om vooraf online een ticket te reserveren. Zo kunnen we garanderen dat iedereen de ruimte heeft voor zijn dagje uit”, zegt de Efteling.

Centrale desinfectiepunten

De Efteling plaatst centrale desinfectiepunten en maakt contactpunten, zoals beugels van attracties en deurklinken, extra vaak schoon. Indien nodig zorgt het park voor persoonlijke beschermingsmiddelen. Vakantiepark Bosrijk is al vanaf vandaag weer open. Gasten kunnen een verblijf zonder entree tot het park boeken. Vakantiepark Loonsche Land en het Efteling Hotel openen hun deuren ook vanaf 20 mei.

Andere parken

Ook andere attractieparken hebben inmiddels een heropeningsdatum bekendgemaakt. Walibi Holland gaat op 25 mei weer open en Attractiepark Slagharen op 30 mei. Toverland streeft ernaar op 19 mei te heropenen en de Duitse parken Phantasialand en Europa-Park ontsluiten de poorten op 29 mei. Klik hier voor een overzicht. Voor alle attractieparken gelden aangepaste regels, zoals tickets vooraf reserveren en bestellen, verlaagde capaciteit van attracties en extra hygiënemaatregelen. Shows en ontmoetingen met parkkarakters vinden in de meeste parken tijdelijk niet plaats.

Attractieparken en corona: een overzicht
Het nieuwe normaal: afstand houden en reserveren
Ook entertainment komt op stoom

8 mei 2020 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Efteling

Meest bezochte parkprofielen