Pret in de Piraña in de Efteling

Diamanten lichtpuntjes voor pretparken

Attractieparken hebben een zware tijd achter de rug. De Diamond ThemePark Awards zijn voor hen positieve lichtpuntjes.

Pret in de Piraña in de Efteling

Gelukkig zijn alle attractieparken weer open voor bezoekers, maar zij hebben een zware tijd achter de rug. De Diamond ThemePark Awards, die vandaag werden uitgereikt, zijn dan positieve lichtpuntjes.

In Bellewaerde werden vandaag de winnaars van de Diamond ThemePark Awards bekend gemaakt. De publieksprijzen, die dit jaar voor de tiende keer werden uitgereikt, zorgen voor kleine lichtpuntjes in een voor attractieparken verder zwaar seizoen. Parken moesten maanden dicht blijven vanwege de coronadreiging. In Nederland gingen de meeste pretparken half mei open, in België dienden de parken nog bijna anderhalve maand langer te wachten tot er weer publiek de poorten mocht passeren. In Bellewaerde – dat op 1 juli weer openging voor gasten – werden de Diamond ThemePark Awards 2020 uitgereikt met inachtneming van de maatregelen rond het coronavirus.

Reclame via social media

Parken die afgelopen seizoen grote investeringen deden, konden zich het meest verheugen in de steun van de ruim 67.500 mensen die hun stem uitbrachten bij de jaarlijkse verkiezing. Daarnaast constateert medeorganisator Patrick Joossens nog een tweede trend: “We merken dat parken meer en meer een oproep plaatsen op sociale media, waardoor het extra spannend wordt bij het stemmen”. De website van de Diamond ThemePark Awards was beschikbaar in vier talen: het Nederlands, Frans, Duits en Engels. Net als vorig jaar waren de meeste stemmers terug te vinden op het Franstalige gedeelte.

Untamed in Walibi Holland

Beste achtbanen

De Efteling, Walibi Belgium, Toverland, Walibi Holland en Bellewaerde zijn – in die volgorde – de meest populaire parken in de Benelux onder de stemmers. Julianatoren in Apeldoorn werd gekozen tot beste kinderpark. Walibi Holland scoorde met de nieuwe attractie Untamed, de eerste hybride achtbaan op het Europese vasteland. De rollercoaster won in de categorie ‘Beste achtbaan in de Benelux’ en de YouTube-reeks The Making of Untamed kreeg de E-award. De tweede nieuwe grote achtbaan in de Benelux – Fury in Bobbejaanland – veroverde de tweede plek. De top vijf wordt volgemaakt door Baron 1898 in de Efteling, Fēnix in Toverland en Anubis the Ride in Plopsaland De Panne.

Beste horeca en evenementen

De beste attractie in de Benelux is volgens de stemmers verrassend De Vliegende Hollander in de Efteling, met Pulsar in Walibi Belgium en Droomvlucht in de Efteling op een tweede en derde plaats. Een gedeelde vierde plek is voor de nieuwe Popcorn Revenge in Walibi Belgium en Sledge Hammer in Bobbejaanland. Het beste restaurant staat volgens het publiek in Toverland – The Flaming Feather – en een eervolle tweede plaats is voor Polles Keuken in de Efteling. Volgens de stemmers hebben de Efteling en Toverland het beste personeel, en in België is dat Bellewaerde. De Winter Efteling is het beste evenement in Nederland en Yesterdayland in Bobbejaanland krijgt die eer in België. De beste Halloweens worden georganiseerd door Walibi Holland en Walibi Belgium.

Blue Fire in Europa-Park

Europese toppers

De Diamond ThemePark Awards levert naast ranglijsten voor de Benelux ook nog top-vijfs op voor heel Europa. Het beste attractiepark is in de Europese categorie Europa-Park, gevolgd door de Efteling en Phantasialand. Disneyland Park bij Parijs staat op de vierde plaats en het eveneens Franse Puy du Fou staat eervol op vijf. De beste achtbaan van Europa is volgens de stemmers Taron in Phantasialand. Runner up is Shambhala in Port Aventura en Expedition GeForce in Holiday Park. De beste attracties zijn de Tower of Terror in Walt Disney Studios Park, Chiapas in Phantasialand en ex aequo Vikings in Puy du Fou en Droomvlucht in de Efteling. Het beste overnachten kun je in – ex aequo – vakantiepark Bosrijk van de Efteling en hotel Bell Rock in Europa-Park, gevolgd door hotel Matamba in Phantasialand en Villages Nature bij Disneyland Paris.

Lifetime Achievement en Spotlight Award

Gert Verhulst werd door de fanjury van de Diamond ThemePark Awards vereerd met een Lifetime Achievement Award na zijn aangekondigde afscheid van de Plopsa-parken. Hij kreeg de prijs vanwege zijn jarenlange inzet voor en bijdrage aan de pretparkwereld. De Spotlight Award ging dit jaar naar Benjamin Bloemendaal, Senior Concept Engineer bij Vekoma, het Nederlandse bedrijf dat gespecialiseerd is in het bouwen van achtbanen. De jury ziet Benjamin als een van de drijvende krachten achter de successen van Vekoma.

{youtube}BdRL6cy5X6I{/youtube}

16 juli 2020 © Foto’s: Efteling, Walibi Holland, Europa-Park – Video: Diamond ThemePark Awards, Bellewaerde

Meest bezochte parkprofielen