Disney Stars on Parade in Disneyland Paris - Foto: © Adri van Esch

Haal Disneyland in huis

Een vleugje Disney-magie thuis: bekijk de beste parades en shows van Disneyland vanuit je luie stoel.

DISNEY DREAMS!

Disneyland Paris

Het bekijken van het avondspektakel Disney Dreams! in Disneyland Paris is een ‘trip down memory lane’. De populaire show werd vanaf 2012 elke avond opgevoerd voor het kasteel van Doornroosje en in 2017 vervangen door Disney Illuminations. Het programmeren van Disney Dreams! duurde liefst vijfhonderd uur, verdeeld over zeven weken. Maar de moeite loonde: de verhalen van Peter Pan, Assepoester, Sneeuwwitje, Beauty and the Beast en Frozen die werden verteld met projecties op het kasteel werden in vijf jaar tijd de publiekslieveling nummer 1.

Disney Dreams: feiten & cijfers

FESTIVAL OF PIRATES AND PRINCESSES

Disneyland Paris

Maak je keus! Dat advies gaf Disneyland Paris drie seizoenen lang – van 2017 tot en met 2019 – aan zijn gasten. Kies je de zijde van de Disney-prinsessen of die van de Disney-piraten? Van twee kanten togen de prinsessen en piraten op een kleurrijke paradewagen naar het hart van het park. Op het plein voor het kasteel van Doornroosje vond een ‘dance battle’ plaats, voor de piraten geleid door Jimmy Ocean en voor de prinsessen door Betty Rose. Aanstekelijke muziek van componist Scott Erickson, bonte kostuums en vrolijke danspasjes maakten van deze parade annex voorstelling een lust voor oog en oor.

DISNEY STARS ON PARADE

Disneyland Paris

Disneyland heeft een reputatie hoog te houden op het gebied van parades. De dagelijkse middagparade is voor veel bezoekers het hoogtepunt van de dag. Disney Stars on Parade was het cadeautje voor het publiek vanwege het 25-jarig bestaan van Disneyland Park. De stoet bestaat uit acht paradewagens, allemaal gewijd aan het thema ‘Ontdekkingen’. De nadruk bij de parade ligt op de sterren van Disney en Pixar. Mickey en zijn vrienden openen de stoet en nodigen de toeschouwers uit mee op ontdekkingsreis te gaan naar het land van de verbeelding. In Disney Stars on Parade komen The Lion King, Junglebook, Toy Story, Finding Nemo, Peter Pan en natuurlijk Frozen voorbij.

Disney heeft ‘inklapbare’ parade

MICKEY AND THE MAGICIAN

Walt Disney Studios

Teleurstelling alom toen Disney besloot om te stoppen met de voorstelling Animagique in Walt Disney Studios Park. De populaire show werd opgevoerd vanaf de opening van het filmpark in maart 2002 tot eind januari 2016. In juli van dat jaar kwam de opvolger: Mickey and the Magician. Die show, waarin musical wordt gecombineerd met goochelacts, bleek een meer dan waardige opvolger van Animagique. Voor de muzikale voorstelling – waarin fragmenten te zien zijn uit Belle en het Beest, De Leeuwenkoning en Aladdin – werden liefst 450 fantasierijke kostuums vervaardigd. ‘Let The Magic Shine’ en kijk mee naar Mickey and the Magician in wat nog steeds het Animagique Theater heet.

Showkostuums in de schijnwerpers

HAPPILY EVER AFTER

Magic Kingdom – Walt Disney World

Eén van de beste projectie- en vuurwerkshows die Disney ooit produceerde is Happily Ever After in het Magic Kingdom in Walt Disney World. Het iconische kasteel van Disney’s sprookjesrijk in Florida vormt het witte doek voor diverse Disney-klassiekers. Geliefde karakters als Tiana, Merida, Aladdin, Rémy, de Kleine Zeemeermin en sneeuwpop Olaf hebben een rol gekregen in deze voorstelling, die veel meer dan de avondspektakels in Parijs gebruik maakt van vuurwerk. ‘When night falls, magic fills the skies’, zegt Disney over Happily Ever After. En zo is het.

Alles over het Magic Kingdom

DREAMING UP!

Tokyo Disneyland

Walt Disney World mag de beste projectie- en vuurwerkshow hebben, voor de beste parades moet je naar Japan. Japanners gaan al uren voor een stoet door Tokyo Disneyland trekt gedisciplineerd in keurige rijen achter elkaar langs de paraderoute zitten. Wachtend op een adembenemend spektakel, dat weten ze bij voorbaat. De parades in de Disney-vestiging in de Japanse hoofdstad blinken uit door gigantische paradewagens, honderden dansers in de meest extravagante kostuums en muziek die de komende uren niet meer uit je hoofd wil. Bij elk jubileum trakteert Tokyo Disneyland de gasten op een nieuwe parade. Bij de dertigste verjaardag was dat Happiness is Here en in 2018, toen het park 35 jaar bestond, ging Dreaming Up! In première. Let vooral ook op de paradewagen van Pinokkio; met Hollandse molen en boerinnetje. Het kan de Japanners niet deren.

Alles over Tokyo Disneyland

ELECTRICAL PARADE DREAMLIGHTS

Tokyo Disneyland

Als we het dan toch over de beste parades hebben: de Main Street Electrical Parade is al sinds zijn première in 1972 in Disneyland in Californië een absolute publiekslieveling. De avondparade met de honderdduizenden fonkelende led-lichtjes was al in de meeste Disney-parken te zien; in Disneyland Paris vanaf de opening op 12 april 1992 tot maart 2003. Het enige park waar de fameuze parade nu nog te bewonderen is, is Tokyo Disneyland. De stoet heeft daar nog een stukje achter de naam gekregen en heet er Tokyo Disneyland Electrical Parade Dreamlights. De Japanse parade – met het intrigerende muziekstuk Baroque Hoedown – is nog wat langer en uitbundiger dan de voorgangers in de andere parken. De Electrical Parade Dreamlights telt twintig paradewagens van onder meer Beauty and the Beast, Alice in Wonderland, Peter Pan, Toy Story, Aladdin, Cinderella en Frozen. De finale wordt gevormd door It’s a Small World.

MAGIC HAPPENS

Disneyland

Magic Happens in Disneyland in Anaheim is de parade van de nieuwe generatie. Want naast wagens gewijd aan de klassieke films van Disney is er in deze parade ook veel aandacht voor nieuwere films. Moana uit 2016 en Coco uit 2017 hebben twee wagens in de parade en de grootste ‘float’ is voorbehouden aan Frozen II uit 2019. De stoet heeft een moderne soundtrack die gecomponeerd is door Todrick Hall, in de Verenigde Staten bekend als choreograaf bij de televisieshow RuPaul’s Drag Race. Wereldwijd heeft Hall ruim 3,5 miljoen volgers op YouTube. Magic Happens is ‘Calling all Dreamers’ sinds februari 2020.

Disney’s parade van de nieuwe generatie

Alle Disney-parken ter wereld
Haal de Efteling in huis

2020 © Samenstelling en foto: Adri van Esch – Video’s: Disney Parks en Gra San

Meest bezochte parkprofielen