Efteling Fans op YouTube - Foto: © Adri van Esch

Haal de Efteling in huis

Bingewatchen kan ook met de Efteling: alleen al de parkmusicals leveren bijna acht uur kijkplezier op. 

ONRIDES

Natuurlijk, de attracties van de Efteling missen we het meest. Toch hoeven we de populairste belevenissen van het park niet helemaal te missen: van 22 attracties staat een ‘onride’ online. Opgenomen alsof je zelf in de attractie zit. Gefilmd in 4K, een schermresolutie van ongeveer 4000 pixels waardoor je heel heldere beelden krijgt. Je kunt een virtueel ritje maken in snelle attracties als De Vliegende Hollander, de Python of Baron 1898, of je doet het wat rustiger aan in Carnaval Festival, de stoomcarrousel of de Pagode. Er zijn ook ‘onrides’ van de befaamde darkrides van de Efteling: Droomvlucht, Fata Morgana en Symbolica. In het paleis van koning Pardulfus Domerano kun je zelfs drie tochtjes maken. Kies uit de Schattentour, de Muziektour of Heldentour. Of maak ze gewoon alle drie.

HET LEVEN VAN ANTON PIECK

Tekenaar Anton Pieck stond aan de wieg van de Efteling. Met zijn unieke, romantische tekenstijl was hij gezichtsbepalend voor het park en met name het Sprookjesbos. In de een half uur durende documentaire ‘Het leven van Anton Pieck’ laat Ton van de Ven, de opvolger van Anton Pieck in de Efteling, hoogtepunten zien uit het leven van de bekende illustrator. De documentaire is 25 jaar oud, maar nog immer de moeite van het bekijken waard. De bemoeienis van Pieck met de Efteling start halverwege de vorige eeuw als hij gevraagd wordt in Kaatsheuvel een levensechte sprookjeswereld te realiseren. De rest is geschiedenis: de Efteling wordt een begrip en de naam van Anton Pieck is voor eeuwig aan het Brabantse park verbonden.

DE ÉCHTE FANS VAN DE EFTELING

Voor de meeste mensen is de Efteling een heel leuk attractiepark. Sommigen zijn fan en volgen alles wat de Efteling doet en wat er in het park gebeurt. En dan heb je nog mensen die zo idolaat zijn van de Efteling dat ze tatoeages van het park zetten of dat ze een stukje Efteling nabouwen in hun achtertuin. Frank de Laat bijvoorbeeld, hij bouwde een Efteling-huisje in de stijl van Anton Pieck achter zijn woonhuis. Of Domien Verschuuren, dj bij Qmusic. Hij draaide al Efteling-muziek toen hij nog een kleine jongen was en radio maakte vanuit zijn slaapkamer. Over deze échte Efteling-fans zijn zeven video’s gemaakt van elk ongeveer een kwartier. Samen vormen ze een handleiding van hoe je een echte fan kunt worden.

Fan heeft Efteling-huis in zijn achtertuin

GA ZITTEN VOOR EEN MUSICAL

Wie wil bingewatchen kan eens rustig gaan zitten voor de musicals die de Efteling online heeft gezet. Zes musicals leveren in totaal 7 uur en 55 minuten kijkplezier. Een echte marathonzit dus. De populairste musical online is Klaas Vaak, over het slaapzand van het beroemde zandmannetje dat plots niet meer lijkt te werken. Op het programma staan ook twee sprookjes in musicalformaat – De Gelaarsde Kat en Pinokkio – en twee edities van Sprookjesboom de Musical: Een gi-ga-gantisch avontuur en Een wonderlijk muziekfeest. Onze favoriet is Sprookjesprokkelaar de Musical, over de zoektocht van Sterre naar de sprookjesbibliotheek en haar ontmoeting met de Sprookjessprokkelaar.

EFTELING ESCAPE

In de serie Efteling Escape moeten YouTubers hun familie ‘bevrijden’ uit een attractie in het park door opdrachten uit te voeren en raadsels op te lossen. Vlogger Gio Latooy raakt na een dagje in het pretpark zijn familieleden kwijt. Hij heeft één uur om ze te vinden en te bevrijden uit Symbolica. In de andere afleveringen, die ieder ongeveer een kwartier duren, moet Nina Schotpoort de ‘escape’ van haar familie voor elkaar zien te krijgen uit Joris en de Draak, Jeroen van Holland gaat die uitdaging aan in De Vliegende Hollander, Senna Bellod krijgt het voor haar kiezen in Baron 1898 en voor Quin van der Zeeuw (Uberquin) is de Piraña het strijdtoneel.

HET HELE VERHAAL ACHTER RAVELEIJN

Diverse televisieseries die de Efteling in de afgelopen jaren produceerde zijn online te bekijken. Vaak voor kleinere kinderen, zoals De Sprookjesboom, Pardoes en Jokie en Jet. Voor iets meer spanning zorgt de tiendelige serie Raveleijn, naar het verhaal van kinderboekenschrijver Paul van Loon. In de serie volgen we – net als in de parkshow – Thomas, Maurits, Emma, Lisa en Joost, die hun krachten moeten bundelen om het kwaad te verslaan. Iedere aflevering duurt ruim twintig minuten.

DE STREKEN VAN MAX & MORITZ

We zijn bij Parkplanet geen filmers, maar schrijvers. Toch vinden we het leuk om af en toe een poging te wagen om een korte video te maken. Zoals deze: De Streken van Max & Moritz, de twee kwajongens die de hoofdrol spelen bij de gelijknamige familieachtbaan van de Efteling.

Beluister tien populaire pretparktunes
De Efteling van A tot Z
Haal Disneyland in huis

2020 © Samenstelling en foto: Adri van Esch – Video’s: Efteling, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen