Filmsouvenirs: van kitsch tot glamour

Van kitsch tot glamour: in de souvenirwinkels van een filmpark is het voor elke smaak raak en vindt ieder iets van zijn of haar gading.

mpg department store ext 10ppMeteen bij binnenkomst van Movie Park Germany ligt aan de Hollywood Street Set de Department Store, die gevestigd is in een statig winkelpand. De ligging van de grootste winkel van Movie Park Germany is strategisch; elke bezoeker komt er minimaal tweemaal langs, bij aankomst en vertrek. De twee grote ruimtes van dit souvenirwarenhuis zijn ingericht in art decostijl en tot de nok gevuld met hebbedingetjes. Wie altijd al op zoek was naar nepgouden Oscars, glazen met Snoopy of de Peanuts, mokken met de Pink Panther of naar een wekker van Cars kan hier terecht. In de collectie bevinden zich ook sokken van Hello Kitty, glaswerk van The Simpsons en T-shirts van Superman en Star Wars. Een kleurrijke speelgoedtrein midden in de winkel puilt uit met Ice Age- en Smurfenknuffels. In een grote kast met draaiende panelen kunnen filmliefhebbers posters van hun favoriete rolprent zoeken, en kopen natuurlijk. De Department Store heeft ook een ruime keuze aan souvenirs met het Movie Park-logo, waaronder mokken, glazen, jojo’s, T-shirts en pennenzakken.

Knuffels van Paw Patrol in Movie Park Germany – Foto: © Adri van Esch

Op zoek naar de juiste knuffelpartner

Overal in de Hollywood Street Set-straat zijn aaibare knuffels te koop. Olifanten liggen er gebroederlijk naast babyleeuwtjes, witte tijgers naast pinguïns en papegaaien naast dolfijnen. Snoezige dalmatiërs kijken de kopers vertederend aan. Nemo-visjes en bonte kippen brengen kleur in de winkels en stoffen monsters zorgen voor het ruigere werk. In het Emporium zijn knuffels van Manny, Sid, Diego en Scrat uit Ice Age te koop. In deze winkel kun je ook je eigen, ‘echte’ dinosaurustand of een ander ‘eeuwenoud’ fossiel kopen. Ben je meer ‘in the mood’ voor een schitterend sieraad, stap dan binnen bij juwelier Camelot. Daar is alles goud wat er blinkt; precies de goede accessoires voor een komende Oscar-uitreiking.

Souvenirshop The Red Carpet in Movie Park Germany – Foto: © Adri van Esch

Klapborden en filmblikken

Beverly Hills Lifestyle en The Red Carpet (foto), beide aan het einde van de hoofdstraat, zijn Hollywood-walhalla’s met een groot aanbod aan nostalgische filmsouvenirs. Op spiegels staan afbeeldingen van Marilyn Monroe, Betty Boop, Michael Jackson en Elvis. Nog meer filmbekenden: James Dean, de Titanic, ET en Jaws figureren op magneten, mokken en fotolijsten. IJzeren borden wijzen de weg naar Hollywood, de Walk of Fame en Route 66. Superman heeft er zijn eigen spaarpot en typische studioattributen als klapborden en filmblikken zijn hier ook voor de gewone man te krijgen. Ook leuk voor in huis: een souvenir van zes Duitse beroemdheden, de Mainzelmännchen. De kabouterachtige mannetjes Anton, Berti, Conni, Det, Edi en Fritzchen zijn bij onze oosterburen te zien in de televisiereclameblokken en in Movie Park Germany te koop op mokken, op spaarpotten of als poppen.

De Nick Shop in Movie Park Germany - Foto: (c) ParkplanetDora en SpongeBob

Aan het eind van Movie Park’s main street leidt de weg rechts naar Nickland. Direct bij de ingang van dit kleurrijke themagebied ligt de Nick Shop waar alle bekende tekenfilmhelden van de gelijknamige televisiezender hun eigen souvenirs hebben. SpongeBob heeft er petten, kussens (gele natuurlijk), rugzakken, washandjes en badschuim. Om gekissebis te voorkomen heeft ook Dora haar eigen badschuim, en daarnaast een dominospel, drinkbekers, ballonnen, mokken en borden. De Nick Shop huisvest verder nog Beanies uit Backyardigans en talloze leuke hebbedingetjes (pantoffels, spiegels, beursjes en sleutelhangers bijvoorbeeld) met Jimmy Neutron, Danny Phantom en Diego. Zeester Patrick – het vriendje van SpongeBob – spant de kroon: hij heeft een eigen knuffel van wel een meter hoog.

Stoere winkel

Channel 8, tegenover indoor achtbaan Van Helsing’s Factory, is de meest stoere winkel van het park. In de rekken hangen T-shirts van CSI, Kiss, Superman, The Beatles en Batman’s vaste vijand Joker. In het assortiment verder voodoopoppetjes, bandana’s, leren armbandjes, caps van No Fear, portemonnees met de Dark Dudes en sleutelhangers van Nirvana en South Park. Een vervormde, uitgeknepen SpongeBob en de Skelanimals – zachte, grappige dierenskeletten – behoren tot de meest bijzondere souvenirs van Channel 8. Voor wie iets meer lieflijks zoekt, biedt het winkeltje allerlei tassen van Angel Cat Sugar en Hannah Montana.

Captain Spock op een T-shirt in Movie Park Germany – Foto: © Adri van Esch

Star Trek-badge of -shirt

In het Federation Center op Federation Plaza draait alles om de legendarische sciencefictionserie Star Trek. Je vindt er shirts in de vorm van een Star Trek-uniform, bekers, caps en posters. Voor Star Trek-hebbedingetjes als een portemonnee, een badge of een tas ben je hier ook aan het goede adres. Bij de uitgang wenst de mysterieuze officier Spock ons vanaf een T-shirt nog het allerbeste toe: ‘Live long and prosper’.

T-shirts van Movie Park Germany – Foto: © Adri van Esch

Nieuwe koopwaar

Op het moment dat wij shopten in Movie Park Germany waren alle hierboven genoemde artikelen en shops aanwezig. Maar de collecties in de souvenirwinkels zijn steeds aan verandering onderhevig en winkels krijgen regelmatig nieuwe thema’s en andere namen. Het kan dus zijn dat de in dit verhaal genoemde producten niet meer voorradig of uit het assortiment zijn. Maar in plaats daarvan zijn er zonder twijfel weer talloze andere souvenirs en weer prachtig vernieuwde winkels. Want in een filmpark als Movie Park Germany raakt de fantasie en de creativiteit nooit op, ook niet als het om originele souvenirs gaat – glamoureuze of juist kitscherige.

Naar de parkplanner van Movie Park Germany

2011-2019 © Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen