Fun facts uit Walt Disney World

Hoe groot is Walt Disney World, hoeveel animatronics staan er in Pirates of the Caribbean in het Magic Kingdom, hoe lauw is het Guinness-bier in het Britse paviljoen in Epcot en hoe hoog is de Tree of Life in Animal Kingdom? Lees het hier! Leuke weetjes, feitjes en fun facts uit Walt Disney World in Florida.

(De antwoorden op bovenstaande vragen: 12.140 hectare, 125 animatronics, 12,7 graden en 44,2 meter)

Walt Disney World - Foto: © Adri van Esch

Walt Disney World

Walt Disney World is net zo groot als heel San Francisco en twee keer zo groot als Manhattan. Of net zo groot als de gemeenten Utrecht en Nieuwegein samen. Het hele gebied meet 12.140 hectare. Slechts 35 procent daarvan is tot op heden ontwikkeld. Een kwart van het terrein is bestempeld als beschermd natuurgebied. Lees hier meer.

In Walt Disney World werken ongeveer 62.000 personeelsleden. Het vakantieresort is daarmee de grootste gebiedsgebonden werkgever van de Verenigde Staten.

De werknemers van alle Disney-parken heten ‘cast members’; ze zijn lid van de rolverdeling op het toneel dat Disney heet. Voor cast members gelden duidelijke regels: op Facebook of Twitter mededelingen doen over je werk of werkgever is ten strengste verboden en een gast de weg wijzen doe je met twee vingers. Wijzen met één vinger wordt in sommige culturen als onbeleefd gezien. De medewerkers spreken onder elkaar in codes. ‘Code V’ betekent dat er iemand heeft overgeven. V staat voor ‘vomit’, het Engelse woord voor kots. Code ‘101’ (‘One O One’) wil zeggen dat een attractie defect en buiten werking is. Bij ‘102’ is de attractie weer open.

Mickey Mouse beschikt over 290 verschillende outfits, van duikpak tot smoking. De garderobe van Minnie bestaat uit zo’n tweehonderd verschillende uitdossingen, van een cheerleaderspakje tot avondjurken.

Als je elke dag een lading vuile was zou wassen en drogen gedurende de komende 52 jaar, dan zou je net zoveel wassen als de mensen van de Walt Disney Laundry in één enkele dag. Elke dag gaat er gemiddeld 130.000 kilo wasgoed door de machine. Daarnaast worden er dagelijks tussen 30.000 en 32.000 kledingstukken gestoomd.

Elk jaar worden er 75 miljoen bekers Coca Cola en 13 miljoen flesje water gedronken in Walt Disney World. Gasten verorberen jaarlijks tien miljoen hamburgers, zes miljoen hotdogs, ruim vier miljoen kilogram patat en 140.000 kilo popcorn.

Per dag worden er bij de afdeling Gevonden Voorwerpen gemiddeld 210 zonnebrillen binnengebracht. Sinds 1971 hebben eerlijke vinders ongeveer 1,65 miljoen zonnebrillen ingeleverd. Jaarlijks komen bij Gevonden Voorwerpen 6.000 mobiele telefoons, 3.500 digitale camera’s, 18.000 hoedjes en petjes en 7.500 handtekeningenboekjes binnen. De vreemdste voorwerpen die werden gevonden waren een glazen oog en een zindelijkheidstrainer. Beide voorwerpen zijn overigens opgehaald, maar niet door dezelfde persoon.

Ruim 270 bussen transporteren gasten door Walt Disney Resort. Dat maakt de busvloot de op twee na grootste van Florida, na Miami en Jacksonville. De bussen, monorails en boten zijn het drukst ’s ochtends tussen acht uur en half elf.

Het aantal kilometers dat door de monorailtreinen van Walt Disney World sinds 1971 is afgelegd staat gelijk aan meer dan dertig retourvluchten naar de maan. In 1990 zijn de twaalf treinstellen op het 22 kilometer lange traject allemaal vervangen door nieuwe.

Om op de ruige, ondoordringbare wetlands Walt Disney World te bouwen, moesten tientallen kilometers drainagekanalen worden aangelegd en een bestaand meer uitgegraven (Bay Lake) en een nieuw meer (Seven Seas Lagoon) gecreëerd worden.

Wat is Walt Disney World?

Magic Kingdom

Liberty Square in het Magic Kingdom in Walt Disney World - Foto: © Adri van Esch

In 1971, het openingsjaar van het Magic Kingdom, kostte een bonnenboekje voor zeven ritjes in attracties $ 4,75. De meeste bezoekers kochten meerdere boekjes.

Nadat Disney eind jaren zestig enorme lappen grond in Centraal-Florida had gekocht, vond men bij de eerste inspectie van het immense terrein een ruim honderd jaar oude eik. Heel voorzichtig werd de boom verplaatst naar het Magic Kingdom, waar hij nu pronkt op Liberty Square. De Liberty Oak is de trotse vader van meer dan vijfhonderd jonge eikenbomen.

Achterin The Chapeau Hat Shoppe in Main Street, U.S.A. hangt een ouderwetse telefoon aan de muur. Neem de hoorn op en luister naar een grappige conversatie tussen twee dames.

Quizvraagje: hoeveel stenen zijn er verwerkt in Cinderella Castle? Geen! De hele buitenkant van het gebouw bestaat uit glasvezel.

Cinderella Castle in het Magic Kingdom is, samen met zijn evenbeeld in Tokyo Disneyland, het op één na hoogste kasteel in alle Disney-parken. Het bouwwerk is ongeveer 55 meter hoog. Het kasteel in Shanghai Disneyland is vier meter hoger. Le Chateau de la Belle au Bois Dormant in Disneyland Parijs steekt 43 meter de lucht in. Het kasteel in Disneyland Californië is iets meer dan 23 meter hoog en dat van Hong Kong Disneyland meet ruim 50 meter. Lees hier meer over de zes kastelen.

Als je Liberty Square binnenwandelt, zie je meteen na de brug aan beide zijden grote rotsblokken. Ze zijn echt: de rotsen komen uit een steengroeve die vlakbij de historische plaats ligt waar George Washington met kerstmis 1776 de Delaware River overstak.

In de Haunted Mansion zie je ’s avonds spoken achter de ramen van de eerste etage. De ramen zijn niet altijd verlicht; soms moet je even geduld hebben.

Onder de Eiffeltoren in It’s a Small World zie je de beroemde Parijse cancandanseressen. Walt Disney heeft er – toen hij de attractie voor Unicef bedacht voor de Wereldtentoonstelling in New York in 1964 – lang over nagedacht en vergaderd of deze ‘wulpse’ danseressen wel gepast waren in een attractie voor en over kinderen.

De verlichte auto’s die je door de straten van Londen ziet rijden in Peter Pan’s Flight zijn niet meer dan stippen lichtgevende verf aangebracht op een lange fietsketting. De ketting draait rond en geeft de impressie van koplampen van auto’s.

De 4D-film Mickey’s PhilharMagic wordt vertoond op het grootste naadloze filmdoek ter wereld. Het doek is 45 meter breed en 8,5 meter hoog.

De stem van Donald Duck in Mickey’s PhilharMagic komt van de inmiddels overleden Clarence ‘Ducky’ Nash, de originele stem van de wispelturige muis. De zinnen werden allemaal uit oude filmpjes gehaald. De huidige stem van Donald, Tony Anselmo, voegde er slechts wat zinnen aan toe die niet in oude opnamen teruggevonden werden, zoals het neuriën van het liedje Be Our Guest.

De ontwerpers van Big Thunder Mountain struinden oude spookstadjes af op zoek naar authentieke karrenwielen, emmers, mijnwagentjes en mijngereedschap om de achtbaan mee te decoreren. Ze gebruikten ruim achttienduizend liter verf om de rotsen hun roodgele kleur mee te geven.

In Pirates of the Caribbean staan 125 levensechte figuren, de zogenaamde audio-animatronics; 65 piraten en verschrikte dorpelingen en zestig dieren. De boten met gasten varen door kanalen die gevuld zijn met ruim zevenhonderdduizend liter water.

Er zijn vier Haunted Mansions in de wereld en alle vier staan ze in een ander ‘land’. In het Magic Kingdom in Walt Disney World staat het spookhuis op Liberty Square, in Disneyland Californië op New Orleans Square, in Tokyo Disneyland in Fantasyland en in Disneyland Paris (als Phantom Manor) in Frontierland.

Fun facts uit Disneyland Paris

Epcot

De monorail rijdt door Epcot in Walt Disney World - Foto: © Adri van Esch

Future World in Epcot

Epcot bestaat uit twee delen: Future World en World Showcase. In de plannen waren dat aanvankelijk twee aparte parken: een themapark met futuristische paviljoens en een soort wereldtentoonstelling met diverse landen. Toen de imagineers de twee helften tegen elkaar schoven ontstond het Epcot zoals we dat nu kennen.

Bijna drieduizend ontwerpers en vierduizend bouwvakkers werkten voor de opening in 1982 aan de eerste fase van Epcot.

Spaceship Earth lijkt net een gigantische golfbal. De icoon van het park weegt 7,25 miljoen kilo. Dat is net zo veel als 158 miljoen golfballen bij elkaar. Of drie keer een Space Shuttle. De buitenste ‘huid’ van Spaceship Earth is gemaakt van 11.324 aluminium driehoeken. Het regenwater valt nooit van de bol want het wordt door speciale goten naar binnen geleid en gaat van daaruit de grond in. Wie in een vliegtuig langs de Atlantische kust vliegt, kan op een heldere dag Spaceship Earth zien liggen.

De DNA-toren voor het paviljoen Wonders of Life is 5,5 miljard keer groter dan de menselijke DNA-molecuul die is uitgebeeld. Als de molecuul in Epcot daadwerkelijk van een mens was, zou die persoon ruim 9,6 miljoen kilometer groot zijn.

De baan van Test Track is bijna zestienhonderd meter lang. Test Track is met 105 kilometer per uur de snelste attractie in Walt Disney World.

In het eerste half jaar na opening moesten elke week de banden van de auto’s in Test Track worden vervangen. Dat werd een dure grap. Sponsor General Motors ontwikkelde daarom speciale banden voor de attractie, die slechts eenmaal per maand hoeven te worden vernieuwd.

Het paviljoen The Land heeft een unieke tomatenboom; de enorme plant zette een wereldrecord met 32.000 tomaten aan één rank. De meer dan 27.000 kilo groenten en fruit die elk jaar worden geteeld en geoogst in de kassen van The Land worden geserveerd in de restaurants van Walt Disney World.

In het water van The Seas with Nemo & Friends zwemmen drieduizend vissen. Het aquarium bevat bijna 26 miljoen liter water en is een van de grootste door mensenhanden gemaakte oceaanaquaria ter wereld.

Engeland in Epcot in Walt Disney World - Foto: © Adri van Esch

World Showcase in Epcot

Het meer midden in Epcot – The World Showcase Lagoon – is ruim zestien hectare groot. Langs de bijna twee kilometer lange weg om het meer liggen de paviljoens van elf landen. Negen landen openden tegelijk met het park in 1982, twee landen openden later: Mexico in 1984 en Noorwegen in 1988.

De replica van de Eiffeltoren op het Franse paviljoen is ruim 31 meter hoog. Bij de toren is ‘forced perspective’ toegepast, een techniek om gebouwen hoger te laten lijken dan ze in werkelijkheid zijn. De beroemde Parijse toren is in Epcot onderaan breder en bovenaan smaller. Disney gebruikt dit procedé vaak, bijvoorbeeld in Main Street en bij de kastelen in de parken. Natuurlijke afweermiddelen zorgen ervoor dat vogels niet op de namaak-Eiffeltoren neerstrijken. Dan zou het bezoekers opvallen dat de toren tienmaal zo klein is als in het echt en zou de illusie verbroken zijn.

Achter het Duitse paviljoen staat een groot, leeg showgebouw. Daar zou oorspronkelijk de attractie The Rhine River Cruise komen. In deze darkride zouden bezoekers een boottocht maken over de Rijn en over de rivieren Tauber, Ruhr en Isar. Onderweg zou men miniaturen zien van beroemde Duitse bezienswaardigheden als kasteel Neuschwanstein, het stadje Rothenburg, de Dom van Keulen en de skischansen van Garmisch-Partenkirchen. De vaartocht zou starten in een originele Biergarten. Die maakt wel onderdeel uit van het huidige Duitse paviljoen, de darkride kwam er tot op heden niet, maar het gebouw staat er.

Het paviljoen van Marokko is als enige door het land zelf betaald. Voormalig koning Hassan II bemoeide zich ook intensief met de uitbeelding van zijn land. Hij beoordeelde een gedetailleerd schaalmodel van het Marokko-paviljoen op authenticiteit en artistieke correctheid. En hij stuurde handwerkers naar Florida om de vele mozaïeken in het gebouw te creëren. Marokko is ook het enige landenpaviljoen dat ’s avonds niet groots verlicht wordt, omdat dat in strijd is met de religieuze overtuigingen van het land.

Bij het Japanse paviljoen wilde de imagineers aanvankelijk een achtbaan bouwen, vergelijkbaar met de Matterhorn Bobsleds in Disneyland in Anaheim. De bobsledes in Epcot zouden door en rond de berg Fuji rijden. Het plan kwam niet verder dan de tekentafels. Het Japanse paviljoen wordt nu gevormd door een replica van het beroemde zeventiende-eeuwse kasteel van Himeji, ook bekend als Hakuro-jō of Shirasagi-jō.

In de Rose & Crown Pub & Dining Room in het Britse paviljoen bevindt zich een speciaal ontworpen apparaat dat Guinness kan opwarmen tot 12,7 graden, de temperatuur die de Britten voor hun bier prefereren.

Shoppen rond de wereld

Hollywood Studios

Sunset Boulevard in Hollywood Studios in Walt Disney World - Foto: © Adri van Esch

Met een hoogte van ruim zestig meter is The Twilight Zone Tower of Terror de hoogste attractie in Hollywood Studios. De vervallen hoteltoren is bewust niet hoger gebouwd omdat er dan rode lampjes om vliegtuigen te waarschuwen op hadden gemoeten.

Elk voertuig in Toy Story Mania weegt evenveel als 8.580 Woody-poppen. Gasten schieten naar schatting dagelijks een miljoen virtuele borden aan diggelen.

De inspiratie voor de stuntshow Lights, Motors, Action! die tot 2 april 2016 te zien was, kwam uit de Walt Disney Studios in Parijs. Ook de twintig speciaal voor deze show vervaardigde auto’s kwamen uit Europa. Elke wagen was voorzien van een 1300 cc-motor, die per show een liter benzine verbruikte. Een voertuig woog slechts zeshonderd kilo, de helft van wat een doorsnee auto weegt.

De tovenaarshoed van Mickey die tot 2014 in Hollywood Studios stond was dertig meter hoog. In totaal hielden 13.493 moeren en bouten de Sorcerer’s Hat op zijn plaats. Mickey zou zelf ruim honderd meter groot moeten zijn om de hoed echt te kunnen dragen.

In precies 2,8 seconden bereikt de ‘limo’ van Rock ‘n‘ Roller Coaster een snelheid van 91,7 kilometer.

Bijna was de Twilight Zone Tower of Terror aan het eind van Sunset Boulevard er niet geweest. De eerste plannen voor een attractie op deze plek zagen er heel anders uit: Disney had acteur en filmregisseur Mel Brooks aangetrokken en hij bedacht het Hollywood Horror Hotel, een snelle rit met golfkarretjes door de decors van een horrorfilm die Brooks aan het regisseren was.

Animal Kingdom

Kali River Rapids in Animal Kingdom in Walt Disney World - Foto: © Adri van Esch

Animal Kingdom is maar liefst 202 hectare groot. Vooral de Afrikaanse wildvlakte slokt veel ruimte op. In het park leven 1500 zoogdieren, vogels en reptielen – verdeeld over driehonderd soorten – en vijfduizend vissen.

De hoogste attractie in Walt Disney World staat in Animal Kingdom: Expedition Everest is zestig meter hoog.

De Yeti in Expedition Everest heeft in de hydraulische cilinders meer potentiële kracht dan de motoren van een Boeing 747.

De lijnen met vlaggetjes en sjaals in de bomen rond Expedition Everest hebben een betekenis: de vlaggetjes staan in het Himalayagebergte voor kracht, wijsheid, vrede en mededogen en de sjaals herdenken overleden dierbaren.

De Tree of Life is 44 meter en 20 centimeter hoog. Aan de takken hangen 103.000 bladeren, in vijf tinten groen. De bladeren kunnen allemaal bewegen in de wind.

In het park zijn meer dan vier miljoen bomen, struiken en grassen aangeplant.

De weg door Kilimanjaro Safaris is gemaakt van beton vermengd met grond. Nadat het beton was gestort werden er autobanden overheen gerold en werden stenen, vuil en takken overheen gegooid om zo een ‘mooie’ Afrikaanse weg te krijgen.

In Animal Kingdom leven 1500 dieren. In het park wonen de grootste groepen nijlpaarden en Afrikaanse olifanten van de Verenigde Staten. Het eerste dier dat in Animal Kingdom werd geboren was een koedoe, een grote Afrikaanse antilope.

Bij de uitgang van Avatar, Flight of Passage kun je drie rode handafdrukken spotten. Het zijn de handen van James Cameron, regisseur van de uit 2009 stammende succesfilm Avatar, producent Jon Landau en Joe Rohde, hoofd-imagineer van het themagebied Pandora.

Tijdens het avondspektakel Rivers of Light toveren led-lampen 50.000 verschillende kleuren op de dansende waterstralen en de fantasierijke boten op het meer. In het amfitheater langs de waterkant is plaats voor vijfduizend toeschouwers. De boten – van de hand van Broadway-ontwerper Michael Curry – dragen gigantische lantaarns in de vorm van dieren en lotusbloemen.

Wat is Walt Disney World?

Florida Miami South Beach art deco Visit FloridaRondje Florida

Van Miami Beach via de themaparken bij Orlando naar St. Augustine: in ons reisverhaal doorkruisen we Florida van zuid naar noord.

Fun facts uit de Efteling
Fun facts uit Disneyland Paris
Fun facts uit Slagharen

© Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen