Niet te missen in… Bobbejaanland

Wat maakt Bobbejaanland ‘het plezantste land’? Welke attracties mag je niet overslaan?

Bobbejaanland is aangelegd rond een groot meer. Wie een ronde om het water wandelt, komt langs alle attracties, al moet je af en toen wel een zijpaadje inslaan. Het pretpark in het Vlaamse Lichtaart is bekend om de westernsfeer, die je onder meer terugvindt in het cowboystadje, en om de acht rollercoasters. Achtbanen zijn er in alle soorten en maten, zoals de hangende achtbaan Dreamcatcher, de wilde muis Speedy Bob, de draaiende achtbaan Dizz, de elektrisch aangedreven Bob Express en de vrolijk gekleurde familiecoaster Okidoki.

Welke attracties mag je verder niet missen in het land van wijlen countryzanger Bobbejaan Schoepen? We lopen met de klok mee – linksom – langs het meer.

El Paso in Bobbejaanland - Foto: (c) Adri van Esch

El Paso

Een ritje door een fantasiewereld met onderweg doelen waar je op kunt schieten tref je tegenwoordig in veel Europese attractieparken aan. Maar El Paso in Bobbejaanland was de allereerste interactieve darkride. In de attractie – die in 1988 werd geopend als The El Paso Special – rijd je in een karretje over een 225 meter lange baan langs diverse Mexicaans getinte wildwest-scènes. Onderweg kun je schieten op vijftig doelwitten. Met een welgericht schot van je laserpistool kun je cowboys en indianen tot leven wekken. Bovendien verdien je met een rake treffer punten en kun je een wedstrijdje doen met de drie andere passagiers in je voertuig. El Paso is een nostalgische attractie die in 2011 volledig gerenoveerd is.

De geschiedenis van Bobbejaanland

El Rio in Bobbejaanland - Foto: (c) Adri van Esch

El Rio

Het meest speciale element van wildwaterbaan El Rio is de gigantische draaikolk halverwege het vierhonderd meter lange traject. De ronde bootjes op de woest stromende beek drijven in een cirkel naar het eindpunt van de draaikolk. De passagiers vragen zich af hoe ze uit het middelpunt van de natte maalstroom komen. Helemaal in het oog van de draaikolk doemt plots een glijbaan naar beneden op. Het water sleept de bootjes mee omlaag. Ze schieten door een tunnel onder de draaikolk door naar het laatste stuk van de wildwaterbaan. Daar wachten de gasten nog diverse watervallen en medebezoekers die vanaf de oever waterpistolen op de boten richten.

King Kong in Bobbejaanland - Foto: (c) Adri van Esch

King Kong

In Bobbejaanland kun je de beroemde filmgorilla King Kong tegen het lijf lopen. De gigantische aap meet meer dan twaalf meter en staat in het themagebied Adventure Valley. Om de paar minuten tilt hij een open wagon met 24 bezoekers hoog de lucht in. De rit is niet spectaculair, maar wel bijzonder om mee te maken. Want wanneer kijk je nu King Kong recht in zijn rood oplichtende ogen? En waar zie je van zo dichtbij dat bij de reuzengorilla de stoom uit de neusgaten komt? Maar wees gerust: het loopt goed af. Na het nodige geschud zet King Kong de volle treinwagon weer netjes terug op zijn plaats.

Banana Battle in Bobbejaanland - Foto: (c) Adri van Esch

Banana Battle

In Banana Battle leveren bezoekers een onderlinge strijd met elkaar die niet zelden tot een nat pak leidt. De splash battle van Bobbejaanland is indoor, in tegenstelling tot de meeste soortgelijke attracties in andere pretparken. De waterbaan is ondergebracht in een grote hal en voert door een jungle met palmen, apen, krokodillen en slangen. Onderweg vuren de passagiers met pistolen water op elkaar af. Op diverse plekken kun je andere bezoekers uitstekend raken. Heb je pech – of geluk, het is maar hoe je het bekijkt – dan kom je volledig doordrenkt uit de Banana Battle.

Revolution

Revolution heeft een grote schare fans. Niet omdat deze uit 1989 daterende overdekte achtbaan extreem spannend of ontzettend mooi is. Wel omdat Revolution uniek is; wereldwijd vind je geen tweede exemplaar van dit type rollercoaster. Revolution heeft ‘s werelds langste achtbaantrein van liefst 56 meter. Als de trein in de open hal in een grote cirkel naar boven rijdt, zie je de uitzonderlijke lengte van het voertuig. Daarnaast kun je genieten van filmbeelden op het plafond en van diverse lichteffecten. Na de tocht omhoog volgt de rit naar beneden, met topsnelheden tot vijftig kilometer per uur. Van 2016 tot 2023 was Revolution omgetoverd tot Mount Mara. De achtbaanrit bleef hetzelfde, maar bezoekers kregen een virtual reality-bril op. De tocht voerde door het hart van een vulkaan en door de groene jungle.

Bobbejaanland vertroetelt publiekslieveling Revolution 

The Forbidden Caves in Bobbejaanland - Foto: (c) Adri van Esch

The Forbidden Caves

Een rammelende lift neemt je mee naar geheimzinnige grotten in het tropische regenwoud van het fictieve Aziatische land Khyonesia. Samen met gids Jasper ga je op zoek naar de nooit gevonden mysterieuze blauwe kristallen waar de grootvader van Jasper in zijn notities over repte. De ondergrondse tocht voert naar een junglebus die je verder meeneemt het grottenstelsel in. De exotische wezens die al eeuwenlang in de onderaardse gangen wonen, maken het de expeditiegangers niet gemakkelijk…

 Van blank filmdoek tot Forbidden Caves

Fury in Bobbejaanland

Fury

Fury is een 43 meter hoge ‘triple launch coaster’, een achtbaan waarop het voertuig drie keer wordt gelanceerd: vooruit, achteruit en weer vooruit. Vervolgens schiet de gondel het 830 meter lange baantraject in. Passagiers gaan viermaal over de kop en met 106,6 kilometer per uur is Fury de snelste rollercoaster van de Benelux. Gasten kunnen zelf kiezen of ze het traject voorwaarts of achterwaarts afleggen: één van de twee voertuigen op de baan gaat altijd vooruit, in de andere gondel kan men kiezen en bepaalt de meerderheid van de passagiers of voor- of achteruit wordt gereden. Samen met megaschommel Sledge Hammer en loopingachtbaan Typhoon vormt Fury het nieuwe themagebied Land of Legends.

Vurig paradepaardje

Sledgehammer in Bobbejaanland - Foto: (c) Adri van Esch

Sledge Hammer

Sledge Hammer is niet voor iedereen: alleen wie van een ruige rit houdt, kan deze attractie waarderen. De gigantische ronde gondel hangt in een staalconstructie van dertig meter hoog. De schommel schiet op het hoogtepunt van de rit met een snelheid van honderd kilometer per uur tot 42 meter de lucht in. Ondertussen draait de frisbee rond en krijg je g-krachten tot 4,5 voor je kiezen. Als je helemaal boven bent en juist denkt dat je over de kop gaat, vlieg je in razende vaart weer terug. Zoals gezegd: een ritje in Sledge Hammer is beslist niet voor iedereen. Maar wel altijd leuk om naar te kijken.

Typhoon in Bobbejaanland - Foto: (c) Adri van Esch

Typhoon

Typhoon is één van de spannendste achtbanen in Bobbejaanland. Eerst voert de tocht loodrecht naar 25 meter hoogte. Vervolgens val je in een hoek van 97 graden meer dan kaarsrecht naar beneden en schiet je door de grootste looping van de attractie. Op het 670 meter lange traject van Typhoon ga je daarna nog eens driemaal over de kop. Tijdens een ritje in Typhoon bereik je een topsnelheid van 85 kilometer per uur, maar toch lijk je tergend langzaam door de laatste loopings te gaan. Dat maakt dit paradepaardje van Bobbejaanland extra spannend.

Terra Magma

Terra Magma is een overdekte wildwaterbaan waarin bezoekers de geheimen en de gevaren van vulkaan Terra Magma ontdekken. De mysterieuze vulkaan kwam ooit tot uitbarsting en is sindsdien een geliefd reisdoel voor avonturiers. Hun ontdekkingsdrang brengt hen tot aan de voet van de vulkaan. Maar daar stopt het niet: ze trekken de krater van de vulkaan in. Dat is een paradijselijke en dromerige plek. De sfeer slaat echter razendsnel om, want de vulkaan is tegen de komst van de indringers. De wind steekt de kop op en een storm breekt uit…

2023 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Adri van Esch, Bobbejaanland

Meest bezochte parkprofielen