Niet te missen in… Phantasialand

Wat maakt Phantasialand een ‘phantastisch land’? Welke attracties mag je niet overslaan?

Phantasialand is een wonderlijke wereld die bestaat uit zes unieke themagebieden: Berlin, Deep in Africa, China Town, Fantasy, Mexico en Mystery. De themalanden zijn minutieus gedetailleerd – alleen dat al is een reden voor een bezoekje aan Phantasialand – en lopen via bruggen, overdekte arcades, kronkelige paadjes en keizerlijke pleinen naadloos in elkaar over.

Elk themagebied is afgeladen met attracties, shops, eetgelegenheden en winkeltjes waar je iets kunt kopen om lekker te ‘naschen’. Welke attracties mag je zeker niet missen als je een bezoek brengt aan Phantasialand? We beginnen in Berlijn en wandelen vervolgens door Afrika, Mexico en Mystery. Aan de andere kant van de centrale Kaiserplatz brengen we een bezoekje aan themagebied Fantasy.

Maus-au-Chocolat in Phantasialand - Foto: Adri van Esch

Maus-au-Chocolat

Aan het einde van de Berlijnse hoofdstraat vinden we de Kaiserplatz, een statig plein dat doet denken aan de tijden van de grote Duitse en Oostenrijkse keizers. Aan het rechthoekige plein is Maus-au-Chocolat gevestigd, de bakkerij van meesterbakker Gustav E. Lehmann die vaste leverancier van taarten en gebak aan het keizerlijke hof is. Maar Lehmann heeft steeds meer last van muizen die ook dol zijn op zijn lekkernijen. De bakker schakelt verdelger Oskar Koslowski in om de muizenplaag de baas te worden. Koslowski hoopt de brutale muizen met een slagroomspuit te kunnen verdrijven. Maar het tegendeel gebeurt: er komen steeds meer muizen. Ten einde raad roept Lehmann de hulp van de bezoekers in.

In Maus-au-Chocolat stap je in een voertuig en bewapen je je met een bakkerspuit die voor de één slagroom en voor de ander chocolade naar de brutale muizen schiet. Op zeven locaties in de bakkerij kun je punten scoren door het ongedierte te bestrijden. Echte toptalenten halen honderdduizenden punten – de hoogste score zweeft rond de 800.000 – maar ook mindere schutters beleven heel veel plezier aan deze interactieve driedimensionale darkride. Maus-au-Chocolat is zonder twijfel één van de beste attracties van Phantasialand.

Phl Klugheim Taron 17pers

Taron

Taron is een zogenaamde ‘multi launch coaster’: de treinen worden tweemaal met een gigantische kracht afgeschoten tot ruim honderd kilometer per uur. Taron staat in Klugheim, een mytisch themagebied met aan de ene kant machtige rotsen van basalt en vulkaangesteente en aan de andere kant een lieflijk dorpje waar een smid, een hoedenmaker en een jager wonen, maar ook slimme uitvinders. Vandaar de naam Klugheim: klug betekent knap of slim.

In Klugheim staat naast de heftige rollercoaster Taron ook de achtbaan Raik. Die is voor de hele familie: je schiet voor- én achteruit over de rails.

Theater Wintergarten in Phantasialand – Foto: © Adri van Esch

Wintergarten

Een prominente plek in de Berlijnse straat is ingeruimd voor de Wintergarten, het belangrijkste theater van Phantasialand. De Wintergarten is geïnspireerd op het gelijknamige theater dat van 1888 tot 1944 een begrip was in Berlijn. ‘Misschien wel het mooiste theater van Berlijn’ had de uitstraling van een balzaal in een paleis, met een verlichte sterrenhemel als plafond. De Wintergarten bij station Friedrichstraße in de Duitse hoofdstad was geënt op de grote Weense theaters. In Phantasialand is de grandeur van destijds tot in detail nagebootst.

Tegenwoordig heeft Berlijn weer een nieuwe Wintergarten, aan de Potsdamer Straße. Net zoals bij de naamgenoot in Phantasialand staat in dat theater variété, muziek, acrobatiek en goochelkunst op het programma. In het Duitse pretpark staan altijd gerenommeerde acts en grote namen – bijvoorbeeld van de bekende Nederlandse illusionist Christian Farla – op het affiche. Phantasialand heeft meerdere theaters, allemaal met een aansprekend programma, maar een bezoekje aan de illustere Wintergarten hoort zeker thuis in de lijstje ‘Niet te missen in…’.

Hotel Tartüff in Phantasialand - Foto: © Adri van Esch

Das verrückte Hotel Tartüff

Aan de overkant van de Wintergarten ligt het meest vreemde hotel van Brühl en omstreken. Niets in hotel Tartüff is zoals het hoort te zijn. Alles is krom en scheef, elk van de 27 kamers heeft zijn eigen verrassingen en om de drie verdiepingen van dit hotel door te komen moet je de nodige obstakels overwinnen.

In Das verrückte Hotel Tartüff loop je door de kasten, stap je in draaitonnen of op lopende banden, verbaas je je over zuchtende schilderijen en op z’n kop hangende meubels en word je dol van draaiende plafonds en een spiegellabyrint. Doel van het gekke hotel Tartüff is om je te desoriënteren, en dat lukt. Das verrückte Hotel Tartüff is Phantasialands creatieve interpretatie van de van de kermis bekende cakewalk of het lunapark.

Achtbaan F.L.Y. in themagebied Rookburgh in Phantasialand

Flying launch coaster F.L.Y.

Spreid je armen… en vlieg. Dat gevoel geeft je de spectaculaire achtbaan F.L.Y. Deze flying launch coaster is met ruim 1200 meter de langste ter wereld. Bovendien is F.L.Y. de eerste achtbaan waarbij passagiers het traject liggend afleggen en waarvan de treinen worden gelanceerd. De berijders gaan tweemaal over de kop en bereiken een topsnelheid van 78 kilometer per uur. F.L.Y. ligt in themagebied Rookburgh, een steampunk-zone waar machines bonzen, witte rook opstijgt uit de straten en waar de revolutionaire vliegmachine majestueus en elegant over de hoofden van de bezoekers vliegt.

In Rookburgh staat ‘verweven’ met de achtbaan Hotel Charles Lindbergh. Alleen al het bouwwerk is een imposante verschijning, met cilindervormige Aeronaut Tube-kamers. Volgens het verhaal achter Rookburgh zijn de kamers eigendom van luitenant Meyerhopper, flight engineer Festerzieher en piloot Burberry. Als deze drie vliegeniers op reis zijn, mogen bezoekers van Phantasialand overnachten in hun cabines. Gasten slapen midden in de steampunk-themawereld en zijn getuige van de interactie tussen het hotel en de flying launch coaster F.L.Y.

Black Mamba in Phantasialand - Foto: © Frank van der Heijden

Black Mamba

De Black Mamba heeft met recht de bijnaam ‘koning van de slangen’; het is één van de giftigste en daardoor gevaarlijkste slangen te wereld. De Zwarte Mamba komt voor in zuidelijk Afrika. Geen wonder dat Phantasialand de naam van deze slang gaf aan de meest spannende achtbaan van het pretpark. Black Mamba ligt in het themagebied Deep in Africa en kronkelt zich met loopings, schroeven en scherpe bochten tussen de Afrikaanse gebouwen en de dichte begroeiing door. De hangende achtbaan van de Zwitserse bouwer Bolliger & Mabillard is 768 meter lang en gaat vier keer over de kop.

Black Mamba zal vooral thrill seekers aanspreken, maar wie dat niet is voelt zich in Deep in Africa zeker ook thuis. Er is veel te zien in het Afrikaanse themaland: prachtige gebouwen, daverende watervallen en Afrikaanse kunst. Regelmatig zoeft de trein van Black Mamba met hoge snelheid langs en buurman Talocan – een prachtig gethematiseerde topspin – biedt nog meer kijkgenot.

Wildwaterbaan Chiapas in Phantasialand – Foto: © Adri van Esch

Chiapas

Door themagebied Mexico loopt wildwaterrivier Chiapas. De waterattractie telt talloze verrassingen op vijf verschillende niveaus: zijwaartse verplaatsingen, een achterwaartse afdaling en de steilste waterval ter wereld. Tijdens je tochtje in Chiapas kom je langs de beroemde Maya-opgravingssite van Palenque en vaar je door het bontgekleurde festival Los Dias de las Muertos. Het hoogtepunt is de steilste afdaling ter wereld in een wildwaterbaan: je stort in een hoek van liefst 53 graden naar beneden!

Colorado Adventure in Phantasialand - Foto: © Adri van Esch

Colorado Adventure

Niemand minder dan Michael Jackson opende in 1996 Colorado Adventure. Deze snelle mijntrein voert door donkere rotspartijen, langs diepe ravijnen en over een verlaten goudmijn. De achtbaan is 26 meter hoog en een ritje duurt drie minuten. De ingang van Colorado Adventure ligt wat verstopt, in de buurt van het Chinees gethematiseerde hotel Ling Bao. Ook op drukke dagen is de wachttijd voor deze geliefde attractie te overzien: Colorado Adventure heeft niet minder dan vier treinen die per uur meer dan tweeduizend mensen door de Colorado en Smokey Mountains kunnen vervoeren.

Mystery Castle in Phantasialand - Foto: © Adri van Esch

Mystery Castle

Mystery Castle is weliswaar een robuust kasteel met een gigantisch hoge toren, maar verder is er niet veel te bewonderen aan dit forse bouwwerk in een hoek van het pretpark. Binnenin echter is des te meer te beleven. Helemaal boven in de toren huist het kwaad. Het oude geslacht Von Windhoven heeft zijn leven lang geprobeerd dat te verbannen, maar tevergeefs. Nu mag jij het proberen: de vloek zou verbroken kunnen worden door een vrije val van de nok van de toren – op 65 meter hoogte – helemaal naar beneden. Probeer het, misschien wordt de familie Von Windhoven dan eindelijk verlost uit het schaduwrijk tussen Zijn en Niet-Zijn.

River Quest in Phantasialand - Foto: © Adri van Esch

River Quest

Door een groot middeleeuws kasteel loopt een mysterieuze rivier. In ronde zwarte vleermuisboten kun je die wilde stroom bevaren. River Quest heeft twee verticale liften en stroomversnellingen en draaikolken op drie verdiepingen. De eerste vrije val is al elf meter diep. Daarna volgen op je spetterende tocht nog twee afdalingen. In totaal leg je in River Quest een hoogteverschil af van twintig meter.

Winja's Fear en Force in Phantasialand - Foto: © Adri van Esch

Winja’s Fear en Force

In het overdekte stadje Wuze Town zwaait koningin Winja de scepter. Ze heeft twee bijzondere achtbanen gecreëerd: Winja’s Fear en Winja’s Force. De draaiende achtbanen leggen beide eerst een deel van het slingerende traject af in het grote, open gedeelte van Wuze Town en daarna nog een stuk in een donkerder, gesloten deel. In het laatste stuk heeft iedere achtbaan nog een unieke verrassing voor zijn berijders in petto.

Winja’s Fear is de leukste van de twee rollercoasters. Volg de rode rij en neem in de buurt van het station de rechtse wachtrij. De blauwe rij leidt naar Winja’s Force; ook leuk en weer heel anders dan broertje Fear. Deze indoor spinning coasters – waarin je voor- én achteruit gaat – staan in het weersonafhankelijke Wuze Town in themagebied Fantasy.

Alles over Phantasialand

2021 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Frank van der Heijden, Phantasialand

Meest bezochte parkprofielen